"Zašto (NE) umjetna oplodnja? Između želje za roditeljstvom i štetnih posljedica"

"Zašto (NE) umjetna oplodnja? Između želje za roditeljstvom i štetnih posljedica" naslov je znanstvene tribine koja je upriličena u subotu, 19. svibnja u franjevačkom samostanu na Trsteniku u Splitu. Tribinu su organizirali Hrvatski savez za život, Hrvatski bračni i obiteljski savez i "Vigilare" - udruga koja je pokrenula građansku inicijativu "I ja sam bio embrij". Na tribini su sudjelovali liječnici iz Italije: dr. Antonio Salvatore Maria Oriente, ginekolog i stručnjak za medicinsku pomognutu oplodnju, i dr. Cinzia Baccaglini, obiteljski psiholog i psihoterapeut. Cilj tribine bio je da se čuje istina o umjetnoj odnosno medicinski pomognutoj oplodnji, koju je potrebno sagledati u kontekstu shvatljive želje za roditeljstvom, ali i neminovnih štetnih posljedica za sve uključene. Oni su na temelju znanstvenih činjenica te svojih osobnih znanja i iskustava ukazali na stvarnost medicinski pomognute oplodnje koja u medijima ostaje prikrivena.


Dr. Oriente je iskustvo stekao u 34 godine profesionalnog rada u medicini, a govorio je o pomognutoj oplodnji općenito, tehnologijama pomognute oplodnje, nuspojavama vezanim uz postupke medicinski pomognute oplodnje, o zamrzavanju embrija, o odnosu pobačaja i pomognute oplodnje. Na kraju je iznio i potresno osobno svjedočanstvo. Dr. Baccaglini je govorila o psihološkim posljedicama pomognute oplodnje, kako za dijete, majku i oca, tako i za cijelo društvo. Treba istaknuti da su se gosti za svoje vrijeme i trud odrekli svake novčane i bilo koje druge naknade. Sredstva koja se prikupe tijekom njihova nastupa na sličnim tribinama u Italiji, ovi predavači usmjeruju za potrebe Centra za pomoć životu, a osobito trudnicama u nevolji. Tribina je bila popraćena računalnom prezentacijom. Na kraju su sudionici mogli potpisati Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskoga života te uzeti letak građanske inicijative "I ja sam bio embrij", koji potiče da se opredijelimo za kulturu života: "Pokrenimo se! Zauzmimo se za život i obitelj! Budimo za Hrvatsku!" Organizatori nakon serije tribina "Zašto valja reći NE umjetnoj oplodnji" (osim u Splitu, tribina je održana i u Zagrebu, Osijeku i Rijeci) planiraju sredinom lipnja organizirati drugu seriju tribina koja će se usredotočiti na otkrivanje kako se na različite načine može reći DA ostvarenju roditeljstva, kako reći DA vjernosti u braku, kako reći DA prevenciji neplodnosti te dijagnosticiranju i liječenju uzroka neplodnosti, a da pri svemu tome uvijek jasno kažemo DA životu.
Dr. Oriente rođen je 1954. na jugu Italije u gradu Reggio Calabria, supruga mu je liječnica pedijatar s kojom ima dva sina. Diplomirao je medicinu i kirurgiju na Sveučilištu u Messini, te specijalizirao ginekološku onkologiju. Od 1985. do 1991. je u svojstvu zamjenika primarijusa radio na Odjelu za porodništvo i ginekologiju bolnice Misretta na Siciliji, istodobno je predavao kolegij fiziologije čovjeka i kirurške patologije na višoj školi za medicinske sestre u istom gradu. Od 1991. pa do danas ravnatelj je Odjela za zaštitu zdravlja žene i djece pri Zavodu za javno zdravstvo u Messini, kao i ravnatelj dvaju javnih savjetovališta na Siciliji. Od 1998. do danas u svojstvu stručnjaka predaje program spolnog odgoja u javnim srednjim školana pokrajine Messina. Od 80-ih godina prošlog stoljeća sudjeluje u istraživanjima i edukacijama o umjetnoj oplodnji i novim metodama pristupa u liječenju uzroka neplodnosti, koje se tada počelo provoditi u Italiji, osobno vršeći postupke medicinski pomognute oplodnje u različitim klinikama za liječenje neplodnosti. Redoviti je predavač u sklopu programa Nacionalnog centra za prevenciju i kontrolu bolesti talijanskog Ministarstva rada, zdravlja i socijalne politike o savjetovanju prije začeća radi sprječavanja rizika urođenih fetalnih malformacija i drugih događaja vezanih uz ljudsku reprodukciju u suradnji s International Centre for Birth Defect. Zdravstveni je inspektor pri Odjelu za zdravstvo pokrajine Sicilija za područje ginekologije i porodništva, medicinske onkologije i zdravstvenog odgoja. Član je skupine Udruženje stručnjaka za istraživanje dijagnoze i liječenje karcinoma dojke. Član je znanstvenog odbora prvoga talijanskog neonatalnog Hospicija za terminalne dječje bolesnike. Sudionik je brojnih nacionalnih i međunarodnih kongresa, tečajeva, simpozija kao predavač iz područja: porodništva, ginekologije, onkologije dojke, prenatalne dijagnostike, liječenja neplodnosti, medicinski pomognute oplodnje i bioetike. Svoj znanstveno-stručni doprinos daje i u sklopu talijanskog pokreta za život.
Dr. Baccaglini je rođena 1971. u gradu Rovigo, a živi i radi u Ravenni. Diplomirala je kliničku psihologiju i psihologiju zajednica na Sveučilištu u Padovi, a na Sveučilištu u Modeni sustavnu psihoterapiju odnosa. Master iz kognitivnih prihoterapijskih tehnika postigla je na Sveučilištu u Bologni. Prije dvije godine diplomirala je i religijske znanosti na Institutu sv. Petra Krizogona u Ravenni.  Od 2001. do 2003. djeluje pri centru "Nova obitelj" za osobe oboljele od Aidsa u Ravenni vodeći psiho-edukativno savjetovanje. Od 2000. godine ima svoju privatnu praksu za savjetovanje, druge potpore, za individualnu psihoterapiju, i psihoterapiju bračnog para i obitelji. Član je znanstvenog odbora nacionalne udruge €?La Quercia millenaria€™ koja vodi brigu o parovima s djecom s poteškoćama u razvoju i u terminalnim stanjima. Sudionik je brojnih znanstvenih simpozija i predavanja u Italiji i inozemstvu, kao i autor niza znanstvenih članaka i nekoliko knjiga. Aktivna je u talijanskom pokretu za život, i suosnivateljica nacionalnog vijeća "Istina i život".