Nadbiskup Barišić krstio petero djece među kojima i peto dijete u obitelji Tolić

"Dragi roditelji potrebno je zbog vas i zbog vaše djece neprikosnovenu Božju mudrost prihvatiti u svome životu jer vaše dijete kada dođe na svijet prvo će pogledati vaše oči, a taj pogled je stvarnost i bitna odrednica u njegovom daljnjem životu", kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u nedjelju 27. veljače u imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje Asiškoga krsteći petero djece među kojima je bila i malena Katarina Tolić, peto dijete u obitelji svojih roditelja Daria i Lidije Tolić. Na početku svoje propovijedi održane pred prepunom imotskom župnom crkvom nadbiskup Barišić potaknuo je obitelji na hrabri život pun svjedočenja kao važan preduvjet autentičnog odgoja djece u čovještvu i vjeri. Izrazio je i svoju radost i zahvalnost Bogu što je kao pastir mjesne Crkve mogao predsjedati ovom slavlju i podijeliti sakrament krštenja novim članovima Crkve te istaknuo kako u odgoju današnje djece treba zanemariti one materijalne komponente te kao glavno sredstvo za odgoj svoje djece svi roditelji trebaju uzeti u obzir poštenje, ljubav, iskrenost i pažnju. Naglasio je kako se sam Bog pobrinio za sve nas što se posebice očituje u povjerenju između majke i djeteta istaknuvši kako Gospodin želi da budemo odgovorni i otvoreni drugima, da radimo i prinosimo te da imamo povjerenja između sebe jer tko nema povjerenja u Boga nema povjerenja ni u čovjeka. Kao putokaz svim vjernicima, a na poseban način roditeljima tek novokrštenih, nadbiskup je kazao kako prije svega moraju tražiti Kraljevstvo Nebesko, a sve ostalo će se nadodati samo od sebe. Kao sredstvo za postizanje Kraljevstva Nebeskog istaknuo je molitvu, povjerenje i život koje se na poseban način ostvaruje u ljubavi i poniznosti.




Po molitvi dolazi život i povjerenje, a ona materijalna komponenta sama se nadodaje. Pri kraju svoje homilije nadbiskup Barišić istaknuo je svim roditeljima da ako dijete u licima svojih roditelja vidi povjerenje, molitvu, ljubav i pozitivni odnos prema Bogu onda će tek moći biti sretno i zadovoljno te je poručio roditeljima: "Zato, dragi roditelji, budite prepuni molitve, ljubavi i pažnje jer to je ono što naš život čini životom. Ulažite u duhovni rast svoje djece, odgajajte ga u vrednotama i vjeri jer ako se to reducira onda ondaj odgoj u istini nema smisla jer će opteretiti dijete". Svoje je završne riječi nadbiskup Barišić upravio Bogu: "Gospodine, okupili smo se oko tebe i želimo razumijeti i shvatiti tvoju riječ, zato nam pomozi da uskladimo svoj život sa mudrošću života koju nam Ti daruješ".
Nakon homilije nadbiskup je izvršio obred krštenja, a tim obredom u Crkvu kao punopravne članove osim malene Katarine Tolić uveo je i četvero djece iz župe: Ivana Vilenicu - Šuto, Ivanu Vujčić, Katarinu Grančić i Ninu Skako. Po završetku svečanoga euharistijskog slavlja koje je predvodio nadbiskup Barišić uz koncelebraciju župnika, gvardijana i dekana u Imotskom fra Zorana Kutleše te fra Ante Kukavice, svećenika iz Osijeka koji je porijeklom iz susjedne župe Vinjani te nadbiskupova tajnika don Marija Popovića, a za vrijeme kojeg je pjevao dječji pjevački zbor iz župe Imotski pod ravnanjem s. Sofije Vuković, svima se zahvalio župnik Kutleša. Istaknuo je kako je bio ugodno iznenađen viješću da će župu, u ovoj godini koja je u Nadbiskupiji posvećena obitelji, posjetiti njen pastir te krstiti novorođenu djecu. Svojoj zahvali dodao je kako je posebno zahvalan Bogu od kojega sve dolazi i potječe, zatim roditeljima novokrštene djece jer su uvidjeli važnost života koji su podarili svojim najmlađima, a na poseban način ocu nadbiskupu koji uvijek podupire život koji proizlazi iz obitelji te svu novorođenu djecu u cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiju u čijem je stastavu i župa Imotski. Izrazio je žalost što se broj novorođene djece i u Imotskom iz godine u godinu smanjuje bez obzira što je prirodni priraštaj župe pozitivan. Nakon što je nadbiskup Barišić udijelio prigodne darove obitelji Tolić, budući da Splitsko-makarska nadbiskupija daruje svaku obitelj s četvero i više djece, darovao je prigodni spomen dar i ostalim novokrštenicima i njihovim obiteljima. Nakon toga obratio se svim vjernicima u crkvi potaknuvši ih da ostanu na svojemu ognjištu bez obzira na teško materijalno stanje i nedostatak egzistencije te da ne idu prema Splitu, Zagrebu i drugim većim gradovima.