Kršteno peto dijete u obitelji Lončar


Na 5. nedjelju kroz godinu dana 6.veljače posebno posebno svečano je bilo u župi Podbablje kada je tijekom svečanog nedjeljnog misnog slavlja u crkvi Sv. Marka u Podbablju Gornjem župnik župe Podbablje fra Vinko Gudelj udijelio sakrament krštenja malom Anti Lončaru koji je peto dijete u obitelji svojih roditelja Ivana i Zrinke r. Rajič.




Osim radosne braće i sestara malog Ante te ostale rodbine i mnošta vjernika sabranih na nedjeljno misno slavlje ovom činu nazočio je i kum novokrštenog koji je kroz svoju nazočnost zajedno sa roditeljima potvrdio Bogu i cijeloj župnoj zajednici kako će pomagati roditeljima tek krštenog u njegovom kršćanskom odgoju i izgradnji.


Za vrijeme svoje homilije župnik fra Vinko Gudelj istaknuo je kako vjernici moraju biti "sol zemlje" i "svjetlost svijeta" te da cijela župna zajednica zajedno skupa s roditeljima svojim primjerom mora pokazati djetetu da i ono bude revni i uzorni kršćanin odnosno "svjetlost svijeta" i "sol zemlje". Istaknuo je kako u današnjem vremenu kada u mnogim župnim zajednicama diljem Hrvatske broj umrlih drastično premašuje broj rođenih odnosno krštenih, primjer ove obitelji mora biti svjetla točka ove zemlje jer kako je rekao:" Krštenje petog djeteta daje nadu cijeloj župi Podbablje, cijeloj Imotskoj krajini, ali i cijeloj Domovini da ona neće izumrijeti".


Nakon krštenja pročitano je i pismo potpore koje je uputio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a tom zgodom obitelji su uručeni i prigodni darovi pristigli od oca nadbiskupa.