Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića - Split-Sirobujasplit sirobuja sv leopold bogdan mandic

Adresa: Mandićeva 1, 21119 Split
Telefon: (021) 324-893

 

Župnik: don Josip Delaš

Raspored sv. misa


Nedjeljom: u 8.00 i u 10.00 sati kroz cijelu godinu.

Radnim danom: u 18 sati.

Povijest

Župa je ustanovljena odlukom nadbiskupa Jurića od 10. listopada 1989. godine, br. 1585/89. i povjerena je svjetovnim svećenicima. Župa je formirana od dviju župa: Sv. Mihovila Arkanđela na Kamenu i Sv. Spasa na Mejašima.Prvi župnik je don Josip Delaš. Prigodom osnivanja župe u njoj nije bilo ni župne kuće, ni župne crkve ili kapele. U župi su sestre karmelićanke Božanskoga Srca Isusova osamdesetih godina 20. stoljeća podigle svoju skromnu kućicu, koju su kasnije nadogradile i u njoj otvorile kućnu kapelicu, pa je u početku ta kućna kapelica sestara karmelićanki, zajedno s dvorištem, služila za župnu kapelu.

Župnik je u početku stanovao kod župnika na Mejašima. Ubrzo se preslio na područje svoje župe i nastanio u nabavljenom metalnom kontejneru u kojemu se i sada nalazi (studeni 2003. godine). Župni pastoralni centar sa stanom za župnika i drugim pastoralnim sadržajima je u gradnji. Kuća je povezana s crkvom i već je pod krovom.

U pastoralnom radu župe sudjeluju i redovnice karmelićanke, koje pomažu u katehizaciji i vođenju crkvenog pjevanja.

Matične knjige počele su se voditi od 1989. godine.

Na teritoriju župe danas ima oko 4000 stanovnika, koji žive u novosagrađenim obiteljskim kućama.

Crkve

sirobuja1. Župna crkva Svetog Leopolda Bogdana Mandića počela se graditi 1996. godine. Na prvu nedjelju Došašća, 1. prosinca 1996. godine, blagoslovljeno je gradilište i temeljni kamen nove crkve i župnog pastoralnog centra. Nacrt je izradio Vjekoslav Ivanišević. Tlocrt ima oblik križa. Uzdužni krak je dug 30,30, a poprečni 27,30 metara. Površina crkvenog prostora iznosi 500 četvornih metara. Građevina impozantno djeluje i privlači pozornost prolaznika koji s istočne strane ulaze ili izlaze iz Splita. Ispod crkve je kripta koja ima 324 četvorna metra površine. Ona je 1988. godine uređena i od 13. prosinca iste godine služi za župnu crkvu. crkvu je 2008. godine posvetio splitsko-makarski nadbiskupa Marin Barišić.

split sirobuja bozansko srce isusovo karmelicanke2. Samostanska kapela sestara karmelićanski Božanskog Srca Isusova nalazi se u sestarskoj kući. Današnja je kapela blagoslovljena 24. veljače 1991. godine. Na svečanosti blagoslova bila je nazočna i vrhovna poglavarica časna majka Katharina Rölkesestra, koja sjedište ima u Nizozemskoj.

 

 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 30
 Prvopričesnici 23
 Krizmanici 28
 Ženidbe 10
 Sprovodi -

Ulice

Ivekovićeva (cijela)
Kitožer (cijela)
Kneza Mutimira (cijela)
Mandićeva (cijela)
Markov put (cijela)
Novigradska (cijela)
Poljička cesta (istočno od groblja do pred ulaz za Kamen - Šine - brojevi su neodređeni)
Put Sirobuje (cijela)
Trenkova (cijela)