Župa sv. Spasa - Split-Mejašisplit mejaši

Adresa: Sv. Liberana 25, 21000 Split
Telefon: (021) 374-100

Facebook stranica župe: Župa sv. Spasa - Split-Mejaši

Župnik: don Hrvoje Dragun
Župni vikar: don Nikola Šakić

Raspored sv. misa


ZIMSKI RASPORED (od 1. listopada do 1. travnja)

Nedjelja
Župna crkva sv. Liberana - u 9.00, 11.00 i 18.00 sati;
Kapela sv. Križa - u 10.00 sati;
Kapela sv. Josipa u Zatvoru - u 7.30 sati.

Radnim danima je krunica u 17.30 sati i sveta misa u 18.00 sati u kapeli sv. Spasa ili u župnoj crkvi.


LJETNI RASPORED
(od 1. travnja do 1. listopada)

Nedjelja
Župna crkva sv. Liberana - u 8.00, 11.00 i 19.00 sati;
Kapela sv. Križa - u 9.00 sati;
Kapela sv. Josipa u zatvoru - u 7.30 sati.

Radnim danima je krunica u 18.30 sati i sveta misa u 19.00 sati u kapeli sv. Spasa ili u župnoj crkvi.

Povijest

Župa je osnovana 2. lipnja 1975. godine i povjerena je svjetovnim svećenicima. Obuhvaća nova prigradska naselja Mejaše i Dragovode, koja je  naselio narod iz zagorskih sela. Na području nove župe nije bilo nikakvog vjerskog objekta, pa je trebalo najprije pronaći teren i na njemu sagraditi obiteljsku kuću i u njoj urediti kapelu. Taj je zadatak uspješno obavio, uz pomoć Nadbiskupije, prvi župnik novoosnovane župe don Pavao Banić.

Župni stan nalazi se na katu kuće, a prizemlje je uređeno za župnu kapelu.

Matične knjige počele su se voditi od 1977. godine. Župa ima oko 6.000 stanovnika. U pastorizaciji župe, katehizaciji i vođenju crkvenog pjevanja, pomaže jedna redovnica družbe Služavki Maloga Isusa.

Crkve

1. Župna kapela Svetog Spasa nalazi se u prizemlju župne kuće. Blagoslovljena je 9. siječnja 1977. godine za župnikovanja don Pavla Banića Glavna proslava blagdana zaštitnika župe je Uzašašće Gospodinovo. Kapela ima površinu od 70 četvornih metara. U kapeli je jedan drveni oltar prema puku, a svetohranište se nalazi na zidu iza oltara. Nakon što je završena kripta nove crkve ova bivša kapela ostala je kao pomoćna dvorana.

mejasi2. Nova župna crkva Svetog Liberana posvećena je 2004. godine. Temeljni kamen blagoslovljen je 17. travnja 1994. Nacrt je izradio arh. Slaven Rožić. Osnovni tlocrt projekta je starokršćanska bazilika u obliku križa, što je prikladna simbolika za naslovnika župe. Kripta sa 470 četvornih metara površine krajem ljeta 1995. godine bila je pokrivena i već je 8. listopada iste godine u njoj rečena prva misa te se od tada u njoj redovito obavlja nedjeljno i blagdansko bogoslužje.  Poslije toga nastavljeni su radovi na izgradnji crkve, koja s korom, galerijama i sakristijom ima oko 700 četvornih metara. Zvonik je bio završen u rujnu 1997. i na njega je postavljen križ od pocinčanog čelika 28. veljače 1998. Iste je godine naš svećenik u Njemačkoj don Ivan Dagelić, župa Schönau, darovao četiri zvona: jedno od 1860 kg, drugo od 1380, treće od 840 i četvrto od 630 kg. Konstrukciju za zvona i njihovu elektrifikaciju izvela je tvrtka Elektro Basilj, zastupništvo Grasmayer – Novi Marof. Glavni organizator i animator izgradnje i uređenja ove velike i monumentalne crkve je župnik don Anđelko Dukić. Crkva se gradi novčanim prilozima vjernika, kao i velikom pomoći nadbiskupije Paderborn u Njemačkoj, kojoj je glavni zaštitnik sv. Liberan kome će biti posvećena ova crkva, bez čije se pomoći ova impozantna građevina ne bi mogla u tako kratkom roku podignuti. Za ovu je crkvu pomoćni biskup iz Paderborna Paul Nordhues još 1993. godine poslao moći sv. Liberana, a poslije toga procesionalni relikvijar, kip sv. Liberana i Gospinu sliku. Kao velike dobročiniteljice još treba spomenuti i časne sestre sv. Vinka Paulskog iz Paderborna. Zanimljivo je spomenuti da je Ured za prostorno uređenje-stambeno komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Splitu, Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo, izdao za ovu crkvu građevnu dozvolu 25. prosinca 1997. 

dracevac3. Kapela Svetog Križa podignuta je u vojarni Dračevac  za vrijeme Domovinskog rata kao spomen kapela za sve poginule pripadnike 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Kapelu je projektirao arhitekt Mate Milić, a izgrađena je doprinosima mnogih donatora. Oltar je izradio i poklonio klesar Branimir Marović. Šesnaest splitskih umjetnika, kipara i slikara, ostavili su u njoj svoje radove koji krase kapelicu. Na zidovima su granitne ploče s imenima poginulih hrvatskih junaka, branitelja domovine. Na prozorima su vitraji četiriju evanđelista, rad ak. slikara Josipa Botterija. Križ je izradio od eksplodiranih mina  i ostalog oružja ak. kipar Ante Banovac. U izradi postaja Križnog puta sudjelovali su sljedeći umjetnici: O. Božinović, P. Čule, K. Hraste, P. Jakšić, M. i T. Jelača, V. Jerković, M. Krstulović, A. Mandarić, A. Midžor, M. Mijić, D. Rošin i J. Vrdoljak. Kapela je posvećena 22. siječnja 1994. godine od nadbiskupa Jurića i u njoj se svake nedjelje i blagdana održava bogoslužje. Proslava blagdana je 14. rujna. U kapeli se obavlja bogoslužje ne samo za pripadnike Hrvatske vojske, nego i za okolno stanovništvo ovog dijela župe, kao i za župni vjeronauk djece.   

4. Kapela Sv. Josipa Radnika, nalazi se u zatvoru na Bilicama. Blagoslovljena je od nadbiskupa Ante Jurića 1. svibnja 1995. Misu od nedjelje i blagdana u njoj govori župnik ili njegov pomoćnik.

Statistika

2015. godina

 Krštenja 68
 Prvopričesnici 103
 Krizmanici 97
 Ženidbe 24
 Sprovodi 14

Ulice

Bilice II (neparni i parni od 2 do 40)
Bmik (neparni i parni od 4 do 16)
Grabova (neparni i parni od 1 do 18)
Karepovac (neparni i parni od 1 do 7)
Kralja Držislava (neparni i parni od 17 do 21)
Lovački put (neparni i parni od 1 do 21)
Magistrala Solin (parni od 6 do 76)
Mejaši I (neparni i parni od 1 do 32)
Mejaši II (neparni i parni od 1 do 40)
Mostine (neparni i parni od 2 do 15)
Pod Kamen (neparni i parni od 126 do 172)
Put Dragovoda (neparni i parni od 1 do 72)
Put Dračevca (neparni i parni od 2 do 66)
Put Studenca (neparni i parni od 1 do 25)
Stoci (cijela)
Težački put (neparni i parni od 1 do 70)
Vrboran (neparni i parni od 1 do 16)
Zbor Narodne Garde (neparni i parni od 2 do 72)