Župa Gospe od Zdravlja - Poljica Vrgorskapoljica vrgorska gospa od zdravlja igriste

Adresa župnog ureda Krstatice: Krstatice, 21272 Slivno Imotsko
Telefon: (021) 855-533

Župnik: don Pero Badrov

Raspored sv. misa

Nedjeljom
Gospe od Zdravlja (Igrišta) - 10.30 sati (prve nedjelje u mjesecu)
Sveti Jure (Medaci) - 9.30 sati (druge i pete nedjelje u mjesecu)
Sveti Luka (Žlibina) - 9.30 sati  (treće i četvrte nedjelje u mjesecu)
Velike Gospe (Mijaca) - 9.30 ili 10.30 sati (svake nedjelje)

Radnim danom sveta misa je po dogovoru s vjernicima.

Povijest


Župa Poljica nalazi se u brdovitom zaleđu Kozice i pruža se sve do državne granice s Hercegovinom. Do nje se može doći putem iz Kozice i s druge strane prodolinom preko Krstatica i Slivna. Područje je bilo naseljeno u pretpovijesnom razdoblju, o čemu govore gomile, koje se nalaze na nekoliko lokaliteta. Na području župe živi isključivo hrvatsko stanovništvo.

Župa je sve do 1922. godine bila u sastavu župe Kozica i posluživana je od franjevaca iz makarskog samostana. Tada je proglašena samostalnom župom, a pravno je počela djelovati 1924. godine. Župu vode svjetovni svećenici.
Godine 1955. župi su pripojena Mijaca, koja su do tada bila u sastavu župe Stilja, a nalaze se u blizini hercegovačke granice. Stanovništvo živi u više razbacanih zaselaka od kojih su veći: Poljica, Igrište, Žlibina i Mijaca. 

Župna kuća sagrađena je 1968. godine, za župnikovanja don Josipa Pavića. To je betonska građevina podignuta u neposrednoj blizini župne crkve. Stara župna kuća, sagrađena od kamena poslije osamostaljenja župe, oduzela je komunistička vlast nakon Drugog svjetskog rata i u nju smjestila Seosku zadrugu.

Matične knjige vode se od 1922. godine, a starije su bile zajedničke s Kozicom i one su uništene 1942. godine. Sve matične knjige od 1922. do 1946. godine nalaze se u MU Vrgorac.

Godine 1938. u župi je bilo 1.175 duša, a 2001. bilo ih je 369..

Crkve

poljica vrgorska gospa od zdravlja igriste1. Crkva Gospe od Zdravlja je župna crkva. Sagrađena je 1887. godine na Igrištu od domaćeg klesanog kamena, četvrtastog oblika. Na pročelju crkve nalazi se jedan okrugli i dva uzdužna, manja prozora s polukružnim završetkom. Na vrhu zabata je kameni križ. Pročelje ove crkve istovjetno je pročelju nešto starije crkve Svetog Jure. Crkva ima polukružnu apsidu u kojoj je smješten glavni oltar s Gospinim kipom. U zidnim nišama smješteni su kipovi Srca Isusova, svetog Josipa i sv. Ante. Godine 1998., za župnikovanja don Petra Čondića Kapetanova, crkva je temeljito obnovljena. Crkva je bez zvonika. Zvona su postavljena na posebnoj preslici na mrtvačnici, pored crkve, sazidanoj od lijepo klesanog kamena.  Crkva je duga 13 i široka 6 metara.

poljica vrgorska sv jure2. Crkva Svetog Jure je najstarija crkva u župi, sagrađena je u Poljicima 1873. godine od klesanog domaćeg kamena, četvrtastog oblika. Na pročelju crkve nalazi se jedan okrugli i dva manja prozora, a na vrhu zabata je kameni križ. Na crkvi nema zvonika. Zvona se nalaze na betonskoj preslici podignutoj na mrtvačnici, pozadi crkve. Pod je popločan kamenim pločama. U polukružnoj oltarnoj apsidi nalazi se drveni kip sv. Jure na bijelom konju. Ispred starog oltara bio je postavljen pomični  željezni oltar prema puku. U posebnim zidnim nišama nalaze se kipovi sv. Stjepana i Gospe od Ružarija. Sadašnji župnik don Jakov Dragušica crkvu je potpuno obnovio. Postavljen je mramorni oltar, a oltarna menza je odvojena. Na pod crkve stavljen je kameni mozaik. Crkva je duga 13 i široka 6 metara.

poljica vrgorska uznesenje bdm mijaca3. Crkva Velike Gospe u Mijacima, sagrađena je od domaćeg klesanog kamena koncem 19. stoljeća. Na pročelju crkve nalazi se okrugli prozor, a na vrhu zabata bio je zvonik na preslicu za jedno zvono, koji je srušen prije 30 godina, a ispred crkve podignut je betonski zvonik na kojemu su dva elektrificirana zvona . U crkvi je polukružna apsida u kojoj je smješten glavni oltar s Gospinim kipom. Ispred starog oltara podignut je kameni oltar prema puku. U zidnim nišama nalaze se kipovi sv. Nikole i sv. Ante. Crkva je duga 14 i široka 7 metara i najveća je crkva na području župe.

poljica vrgorska sv luka zlibina4. Crkva Svetog Luke podignuta je 1972. godine, za župnikovanja don Tomislava Brečića, u Žlibini za narod toga dijela rastrkane župe. Betonska je građevina. Zvonik na preslicu za jedno zvono nalazi se na četvrtastoj apsidi. Crkva je blagoslovljena 9. travnja 1972. godine od nadbiskupa Frane Franića. Oltar je prema puku. U crkvi su kipovi sv. Luke i Gospe Lurdske. Crkva je duga 8 i široka 5 metara.

 

 


Statistika

2015. godina

 Krštenja 1
 Prvopričesnici 3
 Krizmanici -
 Ženidbe -
 Sprovodi 23