Pozdravna riječ nadbiskupa Barišića

Draga braćo i sestre!

Napokon, nakon dvije godine skromnije proslave svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije - nekoć Salonitanske, zbog COVIDA-19, ponovno možemo slaviti zaštitnika svetoga Dujma u radosti srca i u širini prostora njegova Grada.

Srdačno pozdravljam sve vas duhovne sinove i kćeri svetoga Dujma, te u vaše ime pozdravljam sve drage goste i hodočasnike koji s nama dijele radost našega slavlja. Prije svih, pozdravljam nadbiskupa mons. Giorgija Linguu, apostolskog nuncija u RH koji nakon dvije godine odgode predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje i procesiju u čast svetoga Dujma.

Srdačno pozdravljam našega nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu, Dujmovog i moga nasljednika na ovoj časnoj danas Splitsko-makarskoj, a nekoć Salonitanskoj katedri. Svoju radost i pozdrave izričem braći u episkopatu Splitske metropolije: mons. Tomislavu Rogiću, mons. Ivanu Štironji, mons. Ranku Vidoviću, mons. Roku Glasnoviću.

Drago mi je u našoj sredini pozdraviti nadbiskupa Želimira Puljića predsjednika HBK. S nama su i mons. Zdenko Križić, mons. Jure Bogdan, vladika Milan Stipić. Zahvaljujem ostaloj braći u episkopatu na njihovim čestitkama. Pozdravljam provincijala fra Marka Mršu, Prvostolni kaptol, sve svećenike, redovnike, sestre provincijalke i sve redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

S poštovanjem pozdravljam gospođu Mirnu Veža povjerenicu Vlade RH za grad Split, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Andru Krstulovića Oparu, izaslanicu predsjednika Vlade RH gospođu Ninu Obuljen Koržinek, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s dožupanima i predsjednikom županijske skupštine, rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, ravnatelja KBC Julija Meštovića, zapovjednika HRM kontraadmirala Ivu Raffanellija, načelnika policijske uprave Slobodana Marendića, te sve vojnike i policajce.

Pozdravljam predstavnike društvenih, političkih, kulturnih i znanstvenih ustanova na državnoj i lokalnoj razini kao i konzularni zbor. Poseban pozdrav upućujem ovogodišnjim nagrađenim građanima grada Splita kao i svima vama braćo i sestre širom Domovine i inozemstva koji ste posredstvom HRT-a i društvenih mreža sudionici slavlja svetoga Dujma.

Braćo i sestre, u vremenu smo razmišljanja i traženja sinodalnog hoda, njegovanja u Crkvi dimenzija slušanja, sudjelovanja i spremnosti na darivanje. Put sinodalnosti, zajednički hod, treba biti oznaka, ne samo Crkve, nego i grada, društva i ovog našeg nemirnog svijeta, ali uvijek Božjeg svijeta. Svi smo mi na istoj lađi. No, ne povezuje nas samo jedna lađa, nego daleko više svijest i istina da nam je zajednički Bog - Otac, a svi mi braća i sestre. Nažalost, u ovom svijetu, u našem vremenu, pušu studeni vjetrovi nemira i nadlijeću nas tamni oblaci rata. Mi danas slavimo svetoga Dujma u ozračju naše teško stečene slobode i mira. Sjećamo se tragičnih i bolnih iskustava. Stoga, ne možemo biti ravnodušni na ratna stradanja, razaranja, ranjenike, prognane obitelji, žene i djecu Ukrajine i tolikih ratnih sukoba širom svijeta. Svu njihovu ugroženost i patnju nosimo u svom srcu i želimo im i s današnjom molitvom iskazati našu ljudsku solidarnost i kršćansku blizinu. Molit ćemo za ukrajinski narod i mir u svijetu.

Dragi štovatelji svetoga Dujma, poštovani hodočasnici i gosti, neka nam svima današnja proslava svetoga Dujma, svjedoka Raspetog i Uskrslog Gospodina, uzora sinodalnosti s Bogom i čovjekom, bude nadahnuće i poziv za naše zajedništvo, uvjereni i svjesni da je moguće dati novo lice našem gradu, društvu i svijetu.

Na dobro nam došla Sudamja!

Poštovani apostolski nuncije pozovite nas da damo slavu i hvalu Bogu Ocu!