1. Draga braćo i sestre, možda je svako vrijeme slično našemu. Ali činjenica je da je naše vrijeme obilježeno raznim podjelama i čestim napetostima. Dijelimo se dobno - na stare i mlade; stranački - na naše i njihove; lijeve i desne, i po tolikim drugim metrima podjela koji vode do netrpeljivosti – ideološke, navijačke, teritorijalne i nacionalne. Da, različiti smo, ali to nije razlog za podjele. Štoviše, različitosti su dobre jer omogućuju plodnije i bogatije zajedništvo. Zajedništvo je uvijek višeglasna simfonija. Danas je upravo zajedništvo ugroženo i labavo ne samo u širem društvenom okviru, nego i u samom izvoru svakog zajedništva, temeljnoj stanici društva i Crkve – obitelji. Pored spomenutih podjela koje narušavaju život u zajedništvu, opasno ga ugrožava, na prvi pogled bezazleni i skoro neprimjetni, ali vrlo opasni egoizam, individualizam i samodostatnost. Ove bolesti suvremenog čovjeka rastaču osobu koja je prije svega stvorena za dijalog i odnos u ljubavi koji bližnjega ne iskorištava već s njime stvara novi život prožet zajedništvom i radošću. S ovim izazovima koji opterećuju i obiteljsko zajedništvo najbolje se nosi majka, koja je srce i duša obitelji. U otvorenosti novom životu i trajnim darivanjem vlastitog života za druge, pokazuje nam put kojim se nadvladavaju sve vrste podjela i kojim se dolazi do suživota koji u prvi plan stavlja bližnjega.

2. U našoj trogodišnjoj pripravi za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je naša nadbiskupija, zapravo vi drage obitelji, domaćin posvetili smo ovu godinu duši obitelji – ženi majci. Poštovane majke, to vi zavrjeđujete jer samo s vama zajedno možemo nadvladati podjele i suprotstaviti se mentalitetu individualizma i samodostatnosti. I današnja čitanja Riječi Božje govore nam o ženama – majkama. Knjiga Otkrivenja govori o ženi – majci koja u porođajnim bolima i mukama rađanja brani život i hrabro se nosi sa Zmajem – zlim koji dijeli i uništava život drugih. I evanđelje nam govori o ženama – majkama, o pohodu mlade majke Marije i susretu s Elizabetom. Majka Marija primjer je osobe koja povezuje dobne i teritorijalne različitosti (naime dolazi sa sjevera na jug), pokazuje pažnju i brigu te ostvaruje generacijsko zajedništvo s Elizabetom koja je u poodmakloj dobi.

3. Danas sukob generacija zna doći i od strane odraslih i od strane mladih. Ponekada stariji ignoriraju mlade, a sami žele biti mladoliki; dok se mladi vide odraslima, a ignoriraju odrasle. Ovaj sukob generacija prepoznatljiv je na svim razinama društva, a ne zaobilazi ni obitelj. No, obitelj kao takva unatoč raznim životnim poteškoćama i nesuglasicama i dalje ostaje mjesto u kojem se svi sukobi mogu najbolje i uspješno nadvladati. Sklopljena pod Božjim okriljem, pažena budnim okom Majke Marije, prožeta zajedništvom bračnih drugova i radošću djece ostaje i dalje jezgra cijelog društva i njegov uzor. Obitelj je temeljna stanica svakog šireg zajedništva, a time i put ne samo osobe, već i Crkve i društva. Zdrava obitelj ima nezamjenjivu ulogu za cijelo čovječanstvo. Nikakvo čudo da je onda obitelj od početka u središtu i Marijine i Isusove pažnje. Na početku svoga majčinstva Marija ide u pohode Elizabeti i želi pomoći njenoj obitelji. Također, Marija je zajedno s Isusom na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje se rađa nova obitelj i stvara novi dom. Sam Isus Krist je uzdigao bračnu ljubav i obiteljsko zajedništvo na sakrament koji uprisutnjuje Njegovu ljubav prema Crkvi. Ta je ljubav svoju puninu dosegla u smrti na križu, u predanju vlastitoga života kako bi drugi, svaki čovjek, mogao baštiniti život vječni.

4. Zašto nam je društvo podijeljeno i kako ga ozdraviti? Ako je obitelj temeljna stanica svakog zajedništva onda je zdrava obitelj dijagnoza i terapija – put ozdravljenja društva. Kad razbijemo obiteljsko zajedništvo gubimo svi: i mladi i stari, i lijevi i desni, i sjever i jug. Bez obitelji čovjek postaje oslabljen, nezaštićen, izložen utjecajima mentaliteta, lakše se njime manipulira i pretvara u broj i sredstvo. Mentalitet individualizma rastače ljudske odnose, udaljava nas od bližnjih, čini nas lakšim plijenom ideološke i potrošačke manipulacije. Gdje nema nedjeljnog obiteljskog zajedničkog druženja, gdje nema neradne i slavljeničke nedjelje, onda i rad nedjeljom postaje prihvatljiv. I abortus je prihvatljiv u mentalitetu egoizma i samodostatnosti jer svoju slobodu stavlja ispred prava na život drugoga.

5. Draga braćo i sestre, gdje će djeca najprije naučiti temeljne ljudske vrednote: iskrenost, suosjećanje, solidarnost, poštenje, pravednost, vjernost obećanjima, uglađenost u odnosima, ljubaznost…ako ne u obitelji, od svojih roditelja, svoje majke i oca, bake i djeda. Naravno, potrebne su nam stvari - sredstva za život, ali život se ne ostvaruje samo u dimenziji imati, već daleko više u dimenziji zajedništva, ljubavi, povjerenja, odgovornosti, pravednosti…Punina života očituje se u onom našem: biti čovjek, biti bližnji. Najveće domete vlastitog života u radosti ostvarujemo onda kada uspijevamo nadići vlastite prohtjeve i gramzljive želje, te kada usvojimo božanski stil življenja koji se očituje u logici pšeničnog zrna koje umire da bi drugi mogli živjeti. Ma potrebno nam je još nešto: jedno veće i šire zajedništvo koje nam donosi i na koje nas upućuje Majka Marija. Marijina solidarnost s Elizabetom otvara ih još većem i bogatijem zajedništvu. Uvodi ih u božansko zajedništvo u kojemu kliču od radosti. Ne stvari, čak ni osobe, već puninu života i radosti daje nam Bog. Bog je mjera života i radosti, ljudskog i obiteljskog zajedništva. U Njega smo pozvani gledati i k Njemu hoditi. Svakodnevna obiteljska molitva otkriva put prema Bogu, hrani i jača zajedništvo roditelja i djece s Gospodinom, i stvara ozračje u kojem se nadvladavaju i podjele i generacijski sukobi. U tome zajedništvu roditelji zahvaljuju i blagoslivlju svoju djecu, a djeca zahvaljuju i blagoslivlju svoje roditelje. Stoga obitelj otvorena svom izvoru života i radosti, temelj je Crkve i društva.

6. Dok je obitelj temelj Crkve i društva, žena – majka je po svojoj ulozi temelj obitelji. Ove dvije žene – majke iz evanđelja izvor su života jer u svome krilu nose novi život te kliču od radosti i zahvaljuju nebeskom Ocu. Novi život i radost vode ih do Boga koje je došao da imamo život u izobilju (usp. Iv 10, 10), te da Njegova radost bude u nama i da naša radost bude potpuna. (Usp. Iv 15, 11) Gdje je Bog tu je zajedništvo ljubavi i tu je život. Tu je radost. Obitelji je put kojim život i budućnost hode. Drugog puta nema. Danas se doista kroz obitelj vodi borba – igra finale – za ili protiv čovjeka; za ili protiv društva; za ili protiv budućnosti. Ovo finale igra se na svjetskoj i nacionalnoj razini. Tko igra u ovoj važnoj utakmici života? Na jednoj strani su svi ljudi u zajedništvu dijaloga, ekumenizma i dobre volje, a protivnik je Zmaj – Zlo. Kakav je ishod ovog finala u kojem je u igri dostojanstvo i zaštita života, naše demografsko pitanje, nezaposlenost, odlazak mladih, pitanje odgoja i obrazovanja? Ovisi o svima nama. Pobjeda i budućnost je na strani obitelji, na strani biblijske Žene i Djeteta koje Zli želi uništiti, ali ne uspijeva. U ovom finalu u našem društvu svatko ima svoju poziciju i ulogu. I gospodarstvo i politika i zakonodavstvo i kultura i zdravstvo i mediji i pastoral. U jednu riječ – Crkva i društvo. Zato, krajnje je vrijeme naći se na ovom putu obitelji. Možemo li to ostvariti? Možemo! Ovaj uspjeh može biti plod samo našega zajedništva, odgovornosti, vjere i poniznosti. Nogometno finale promoviralo nas je u svijetu. Mnogi su čuli za nas i da postojimo. Ali, hoćemo li i koliko ćemo opstati odgovoriti će finale kojeg igramo na terenu našega društva. Samo zajedno, kao ekipa, možemo se nositi s problemima koje nam Zmaj nameće.

7. Draga braćo i sestre, zajednički smo na putu prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se dogoditi 15. i 16. rujna ove godine u Splitu i Solinu, upravo pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti.“ Čast nam je i zadovoljstvo da možemo biti domaćini i otvoriti svoje domove obiteljima i hodočasnicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naše dijaspore. Prije svega otvorimo svoja vrata doma i srca Majci Mariji da naše obitelji učini sličnima Nazaretskoj obitelji i da nam u duhu njezina pohoda bližnji postanu prostor naše slobode i ljubavi, osoba po kojoj doživljavamo osmišljenje svoga života. Samo u bliskom suživotu s drugima i otvorenosti Bogu možemo ostvariti svoj život i doživjeti radost života. Otvorimo svoje obitelji ozračju zajedništva i zajedno sa svojom obitelji dođite na Susret hrvatskih katoličkih obitelji.

8. Majko Marijo, Gospo u nebo uznesena, Majko života i uzroče naše radosti. Na našem putu obitelji Ti nam dolaziš ususret. Blagoslovi Majko sve naše obitelji, majke i očeve, djecu i mlade, odrasle i starije, bake i djedove, muškarce i žene. Svojom majčinskom ljubavlju pohodi i budi uz obitelji u poteškoćama, da se mogu nositi sa svim poteškoćama i nadvladati svoje krize. Gospe u nebo uznesena, koja iz neba pratiš svoje sinove i kćeri na zemaljskom putu pomozi svim obiteljima da već ovdje na zemlji budu predokus života vječnoga i nebeske radosti. Amen!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 30. ožujka, u ...
U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 28. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ...
Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.
Župa sv. Luke u Otoku obilježila je 80. obljetnicu krvavog pokolja u Otoku i podkamešničkim selima, iz tragičnih dana ...
Na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan ...
Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi ...