potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Pozdrav nadbiskupa Barišića na Prvoj večernjoj - 6. svibnja 2018.

Braćo i sestre, ponosni štovatelji svetog Dujma! Otvaranjem relikvijara i svečanom večernjom radosno započinjemo svetkovinu svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Naša povezanost sa svetim Dujmom ne očituje se samo u slavlju jednog dana u godini, jer je sveti Dujam trajno i svakodnevno povezan s nama, u svjedočkom, povijesnom i duhovnom, geografskom i životnom, crkvenom i obiteljskom zajedništvu iste vjere, nade i ljubavi. Kao i tolike generacije, i mi, potomci Dujma, kao braća i sestre, njegov primjer želimo slijediti. Želimo slijediti svoga duhovnog oca u vjeri i vjernosti, predanju i požrtvovnosti koja ne oduzima već daruje život. To nam svjedoči sam lik sv. Dujma koji je, unatoč padu na prašnjavo tlo amfiteatra ostao suvremen - živ sve do danas. U tom duhu vjernosti Bogu s nama slave i Dujmova braću u biskupstvu, koju srdačno želim pozdraviti.  

Pozdravljam biskupe naše metropolije: mons. Iliju Janjića, kotorskog biskupa; mons. Matu Uzinića, dubrovačkog biskupa; mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, koji ove godine predvodi euharistijsko slavlje; mons. Petra Palića, novog i mladog hvarskog biskupa kojem ujedno čestitam imenovanje i ređenje; mons. Antu Ivasa, šibenskog biskupa u miru. Pozdravljam mons. Martina Vidovića, naslovnog nadbiskupa Nina; mons. Franju Komaricu, biskupa banjalučkog. Pozdravljam izaslanika provincijala fra Joška Kodžomana, fra Antu Udovičića, vikara Provincije Presvetog Otkupitelja.

Pozdravljam našeg generalnog vikara, mons. Miroslava Vidovića, prepozita prvostolnog kaptola, mons. Nediljka Antu Ančića i sve kanonike, profesora don Ivicu Žižića, koji će nam ove godine održati prigodni nagovor, župnika katedrale, odgojitelje Bogoslovije i Sjemeništa, profesore Katoličkog bogoslovnog fakulteta, ravnatelja Nadbiskupijske klasične gimnazije „don Frane Bulić“, predstojnike naših nadbiskupijskih ureda, sve župnike, redovnike, sestre provincijalke, redovnice, kandidatice, bogoslove i sjemeništarce, kao i sve predstavnike crkvenih laičkih pokreta.

Osobit pozdrav upućujem gradonačelniku grada Splita gospodinu Andri Krstulović Opari i njegovoj obitelji; županu splitsko-dalmatinskom gospodinu Blaženku Bobanu sa suprugom. Pozdravljam gospodina ministra Marka Pavića, saborske zastupnike, kao i sve nazočne predstavnike civilnih i vojnih, znanstvenih, kulturnih i društvenih ustanova i institucija grada, županije i Republike. Srdačan pozdrav svima vama drage obitelji, poštovani hodočasnici, braćo i sestre u vjeri.

Dujam, vjeran Bogu i istini, osobnom uvjerenju i vjerničkim stavovima nije se prepao buke „medijskih“ glasova niti prijetnji carskih službenika. Usidren u nadi, prožet vjerom, a nadasve u ljubavi, do kraja je opravdao i stao uz svoj vjernički identitet kojim je obilježio živote tolikih pojedinaca, obitelji i generacija, koje i danas u njemu pronalaze ohrabrenje u svojim slabostima i svijetlo u vlastitim tamama. Sveti Dujam je jasan: znao je komu je povjerovao, živio je ono što je naučavao i za što se predstavljao. U životnoj areni, gdje se često poseže za maskama, Dujam je doista bio i do kraja ostao uvjeren i čist, vjeran i istinit, transparentan štoviše transcendentan.

Sveti Dujme, naš duhovni oče, tvoja obitelj - Splitsko-makarska nadbiskupija, domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u tvojim gradovima Splitu i Solinu, pod geslom: „Obitelj – izvor života i radosti.“ U našim domovima i domovini sve je manje života. A bez života nema ni radosti. Sveti naš zaštitniče, pomozi nam da znamo cijeniti bogatstvo i važnost obitelji – izvora života i radosti, pa i pod cijenu žrtve i tolikih križeva, u čemu si nam ti dao divan primjer.

Braćo i sestre, dajmo hvalu i slavu Bogu pjevajući zajedno i radosno iste psalme koje je izgovarao i sveti Dujam dok je kročio ovim tlom u zajedništvu sa svojom vjerničkom obitelji nekoć Salonitanske, a danas Splitsko-makarske nadbiskupije. Pjevajmo zanosno i molimo radosno!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Draga braćo i sestre! Srdačan pozdrav svima vama i s vječnom Utjelovljenom Riječju bila vam blagoslovljena Nova 2021. ...
U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja ...
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...