Braćo i sestre, u božićnoj noći rasvijetljenom čudesnim svjetlom, nebeski glasnik objavi preplašenim betlehemskim pastirima: „Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se rodio Spasitelj – Krist, Gospodin“ (Usp. Lk 2, 10-11). I nas danas sustiže ova radosna vijest koja odjekuje u našim srcima na liturgijskim slavljima širom Domovine i svijeta: „Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu“ (Heb 1, 1-2). „Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1, 14). Najavljeni znak – maleno Dijete, kojega pastiri nalaze na periferiji u štali, položeno u jasle na slami, po kome je sve stvoreno, jest odsjaj slave Božje. Vječni Božji Logos, čovjekom posta.

Nebeski Otac sklapa s nama ljudima trajni savez u svome Sinu, savez svoje svemogućnosti i naše ljudske slabosti. Bog, onaj po kome je sve stvoreno, koji je život i svjetlo svemu što postade, rodio se kao maleno Dijete. U Betlehemskoj noći pojavilo se svjetlo koje rasvjetljuje sve tame uma i srca: svjetlo istinsko, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravoga Boga. Iz ljubavi prema nama, radi nas ljudi i radi našega spasenja, k nama dođe. Bog čovjekom posta da bi čovjek postao čovjekom. Božić je zaštita ljudskog dostojanstva. Rodio se na periferiji u tami noći, položen u jaslice na slami, da zaštiti dostojanstvo čovjeka od početka do zadnjeg daha ljudskog života bez obzira na stanje i okolnosti u kojima se možemo naći.

Betlehemsko Dijete štiti naše dostojanstvo bez obzira na uloge, sposobnosti, zdravlje, primanja, dob. Još više, s Božićem smo božanski veliki. Doista, u malenom božanskom djetetu, ljudskom rodu koji je u tami hodio, zasja Spasitelj „svjetlo koje u tami svijetli i tama ga ne obuze“ (Usp. Iv 1, 5). Tko u tami hodi, ne dolazi k svjetlosti jer tama ne rađa svjetlo. Svjetlo od Svjetla – betlehemsko Dijete govori nam: „Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života“ (Iv 8, 12).

I Riječ tijelom posta – i prebiva među nama! S nebeskih visina u tamu našu dođe. Dok promatramo Boga u malom betlehemskom Djetetu u štali, u jaslama na slami, budi se u nama želja da mu darujemo toplije jaslice – naše srce. Itekako smo svjesni da je naše srce često tamno i hladno, tvrdo i kruto. Ali to ne plaši betlehemsko Dijete da u takvu sredinu i za nas takve, k nama dođe. Stojeći pred čudesnim znakom otajstva Božića, kako ove dane jaslice nazva papa Franjo, svjetlo lica i nevini pogled betlehemskog Djeteta osvjetljava nas i rasvjetljuje tmine našega uma i srca, usmjerava naš pogled prema bližnjima. Ta srcem se najbolje vidi. Rasvijetljeno srce shvaća da je naš život dar i da živimo od darovanosti drugih i nas drugima.

Pred jaslicama naše srce postaje toplije, mekše, nježnije. Betlehemsko Dijete slamu našega srca: zamrle ideale, usahle nade, uvenula obećanja - oživljava, osvježava, budi. Nevino, maleno Dijete udaljava od nas sve oblike nasilja. Ne osiromašuje nego nas obogaćuje! Ne ponižava nego nas uzvisuje! Širi malene ruke da otvori i naše ruke i naše srce. Ništa ne oduzima, a sve daje – sebe samoga. I danas, rađajući se na oltaru u otajstvu euharistije, želi nam se potpuno darovati u naše ruke, rasvijetliti naše tame i učiniti nas svjedocima svjetla.

Braćo i sestre, događaj Riječi koja tijelom postade, radost je za sav narod i za čitav svijet. Ali kao svaku radost, osobito radost Božića, najsnažnije doživljavamo u obitelji. Povezanost članova obitelji duboko je usađena u ljudsko biće, pa i onda kada je obiteljski život zahvaćen sivilom i opterećen poteškoćama. Betlehemsko Dijete gdje mu se otvorimo osvjetljava sve tame i vrednuje sve periferije obitelji i društva. Betlehemsko svjetlo života osvjetljava našu stvarnost i osposobljava nas vidjeti, ne samo okom vidljivo, nego dublje i dalje. Daruje nam nutarnje prosvjetljenje uma i srca da s ljubavlju, nježnošću i pažnjom vidimo prije svega svoje u obitelji: oca i majku, brata i sestru, djeda i baku, djecu i unuke. Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju u obitelji i društvu osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu, zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, ali odlaskom u mirovinu prijeti opasnost da, u kulturi odbacivanja i eliminacije, osobe treće životne dobi olako postanu suvišne i potisnute u tamu na periferiju kao teret zajednice.

Božić je svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka i osvjetljava našu stvarnost da u njoj vidimo bližnjega u potrebi. Betlehemsko svjetlo koje nam daje da se u obitelji vidimo na novi način vodi nas do svakog čovjeka, naročito do onih koji su na periferijama obitelji i društva. Utjelovljeni Božji Logos, Svjetlo od Svjetla, želi osvijetliti tolike naše periferije i tame. Sve šire periferije nezaposlenosti, nesigurnosti i neizvjesnosti mladih, radne nedjelje, siromaštva, samoće, samodostatnosti, egoizma, podjela… I tolike naše tame koje nam ponekada izgledaju sve gušće: nepoštivanje propisa, kriminalne radnje, nepravde, demografska sliku, povijesne i sadašnje neistine i mnoge druge tame u nama i među nama, koje ugrožavaju dostojanstvo naše ljudskosti i božanske uzvišenosti.

Papa Franjo, govoreći o čudesnom svjetlu božićnih jaslica, reče: „Rođenjem u jaslama sâm Bog pokreće jedinu istinsku revoluciju koja daje nadu i dostojanstvo obespravljenima i marginaliziranima: revolucija je to ljubavi, revolucija nježnosti. Isus iz jaslica krotko, ali u isti mah snažno poziva na dijeljenje kao putu koji vodi prema humanijem i bratskijem svijetu u kojem nitko nije isključen ili marginaliziran“ (Admirabile Signum, br. 6.). Doista, braćo i sestre, u betlehemskom Djetetu darovan nam je put svjetla i istine života za sve periferije i tame pojedinca i obitelji, društva i svijeta. Samo istinsko svjetlo može dati dostojanstvo našim periferijama i rasvijetliti naše tmine jer lažna svjetla brzo se gase, prestaju i opet ustupaju mjesto tami. Božićno „svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze“ (Iv 1, 5)

Betlehemsko Dijete, Svjetlo od Svjetla, svojim rođenjem rasvijetli sve mrkline i sivila u nama! Učini nas svjedocima božićne radosti da budemo svjetlo svijeta. Ne samo jedan dan nego svakodnevno. Ne samo riječima nego i djelima. Braćo i sestre, Riječ tijelom posta! Neka prebiva u nama i među nama! Neka bude svjetlo za sve naše periferije srca i tame uma! Amen.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 30. ožujka, u ...
U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 28. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ...
Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.
Župa sv. Luke u Otoku obilježila je 80. obljetnicu krvavog pokolja u Otoku i podkamešničkim selima, iz tragičnih dana ...
Na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan ...
Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi ...