sinoda3

Božić - rukopis i pečat ljubavi

Draga braćo i sestre!
Danas, svijet još jednom izražava dobrodošlicu svome Spasitelju. Radost rođenja betlehemskog Djeteta dijelimo i naviještamo jedni drugima. Svoje iskrene čestitke izričemo u obitelji, šaljemo ih i primamo od rodbine i prijatelja. No, događa se da među primljenim čestitkama bude i nepotpisanih, bez imena osobe i adrese. Preko rukopisa i pečata pokušavamo otkriti osobu koja nam je poslala i od koje nam dolazi čestitka.

1. Braćo i sestre, i betlehemsko Dijete, sretna i univerzalna čestitka svijetu, ima svoj prepoznatljiv rukopis, štoviše, krasopis ljubavi. "Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi" (Tit 2, 11). Riječ je tijelom postala! Božja čestitka ima i svoj vidljiv pečat. Riječ pečat, latinski sigillum, umanjenica je od signum, što znači - znak.

"I evo vam znaka' - navješćuju anđeli u betlehemskoj noći pastirima - 'naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama" (Lk 2, 12). Nebeska čestitka ispisana je rukopisom ljubavi Onoga koji radi nas i našeg spasenja čovjekom posta. Potvrđena je božanskim pečatom jer betlehemsko Dijete je "odsjaj slave i otisak Bića njegova" (Heb 1, 3).

Iznenađujuća vijest pastirima, radosna je za čitav svijet. Bog je postao čovjekom da bismo mi postali ljudi. Uzeo je naše lice, ušao u našu svagdašnjicu, postao naš trajni suvremenik, Emanuel - s nama Bog. Čovjek se rađa i odrasta u obitelji. Rođenjem od Djevice Marije u nazaretskoj obitelji, božansko dijete Emanuel postao je članom svake obitelji. Zato su Božić i obitelj po svojoj naravi međusobno najdublje povezani. To sigurno potvrđuje Božić i u vašem domu te vaše obiteljsko zajedništvo oko betlehemskog Djeteta. Bog se iz ljubavi prema nama snizio i ograničio da bi mogao biti u našoj obitelji.

2. Ali, dobro smo svjesni da obitelj danas, kao i nazaretsku Josipa i Marije, susreću razne poteškoće, duhovne i društvene: traženje krova nad glavom, nezaposlenost, mala primanja, prekovremeni neplaćeni rad, rad i nedjeljom, poteškoće u odgoju, nerazumijevanje, osamljenost, ugroženost vrjednota pa i vrjednota same obitelji, koju bi neki, zamislite, htjeli vidjeti kao izvor nasilja i svih zala.

Ipak, uza sve izazove i poteškoće, sadašnje i buduće, obitelj jest i ostaje najidealnije mjesto rađanja i odrastanja čovjeka. Tu smo prihvaćeni i voljeni, ljubljeni i osposobljeni za život i ljubav. Ne smijemo zaboraviti da je obitelj univerzalna, temeljna vrjednota ljudskoga roda, ispisana rukopisom i pečatom Božje ljubavi, osvijetljena svjetlom objave.

Obitelj je, braćo i sestre, ključ naše budućnosti. Štoviše, po svojoj naravi kao "socijalni sakrament", brak i obitelj itekako utječu na rast i razvoj društva u cjelini. U obitelji se rađa i oblikuje lice svakog, pa tako i hrvatskog naroda.
I moralno zdravlje i gospodarski razvoj društva u najvećoj mjeri ovise o obitelji. Ako je obitelj zdrava, ne bi trebalo ulagati tolika sredstva na popravne domove, centre odvikavanja od ovisnosti, na izlječenja psihičkih i tjelesnih oboljenja, već se daleko više može investirati u odgoj i obrazovanje novih naraštaja te razvojne programe društva. Zbog toga, mnogi poznavatelji društvenih zbivanja izlaz i put iz današnje moralne i gospodarske krize vide upravo u jačanju uloge obitelji.
Kao što je - ne tako davno - pogled bio usmjeren na teške uvjete rada i radnika u društvu, gdje su se u tom ozračju razmišljanja i djelovanja otvarali novi horizonti budućnosti, tako bi u današnjim izazovima i krizama, kao duhovna i preporodna energija naše stvarnosti, mogla biti jedino obitelj.

3. Obitelj nije samo pravna, sociološka i ekonomska jedinica društva, ona je prije svega zajedništvo ljubavi i uzajamnosti, darovanosti i otvorenosti životu. Obiteljski odnosi ispisani su Božjim rukopisom i kao zajednica ljubavi znak je one iste vjerne ljubavi, koju Bog u betlehemskom Djetetu očituje svijetu. Zato je obitelj uza sve poteškoće svetište sebedarne i vjerne ljubavi.

Božji rukopis ljubavi i vjernosti, dragi roditelji, upisan je pred oltarom njegove ljubavi u vaša srca na dan vašega vjenčanja. Poput riječi zaručnice iz Pjesme nad pjesmama koja pjeva: "Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju" (Pj 8, 6), vi ste svom bračnom drugu izgovorili ove riječi: "… Primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i moje vjernosti. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga".

Drugi vatikanski sabor, govoreći o svetosti braka i obitelji, kaže: "Tako će kršćanska obitelj, jer nastaje iz ženidbe, koja je slika i sudioništvo u savezu ljubavi između Krista i Crkve, otkriti svima živu prisutnost Spasitelja u svijetu i istinsku narav Crkve, kako ljubavlju suprugâ, nesebičnom plodnošću, jedinstvom i vjernošću, tako i ljubaznom suradnjom svih njezinih članova" (GS 48). Na to vas podsjećaju vaša djeca, blagoslovljeni plod vaše ljubavi i samo betlehemsko Dijete.

4. Obitelj u svjetlu Božića je najbolja dijagnoza i terapija društva; ona u sebi nosi snagu samoizlječenja koju betlehemsko Dijete želi ostvariti u obiteljima i u društvu. Uza sve poteškoće, obitelj je ne samo put budućnosti, već i otvorenost Nebu. Isus je svojim rođenjem u obitelji povezao Nebo sa zemljom.

Znak i horizonti Neba očituju se u uzajamnosti bračnih drugova, u roditeljskoj ljubavi oca i majke, u sagibanju nad kolijevkom svoga novorođenčeta, u nježnom zagrljaju majke koja doji svoje čedo, u smiješku i pogledu djeteta… Budući da je sâm Bog ušao u našu obitelj, ona je otvorena ne samo širem crkvenom i društvenom zajedništvu, već i onom najdubljem, konačnom zajedništvu Oca, Sina i Duha Svetoga, presvete božanske obitelji.

Oče i majko, betlehemsko Dijete želi još više blagosloviti i vrjednovati vašu ulogu u životu vaše djece - upravo u perspektivi vječnosti. Da, potrebno je osigurati svojoj djeci materijalna dobra da im bude bolje, ali je još potrebniji odgoj za evanđeoske i ljudske vrjednote da kao ljudi budu bolji.

I ako vas nekad vaše dijete, promatrajući vaš život i ono što od njega tražite, šutnjom i pogledom pita: "A zašto ti, oče, tako činiš; a zašto ti, tata, ne ideš nedjeljom na misu; zašto i ti, mama, ne moliš; koliko ti je stalo do mene, koliko ti ja značim? - znajte da vas u šutnji i u pogledu vašega djeteta istodobno pita sada već član vaše obitelji - betlehemsko Dijete!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić susreo se s državnim tajnikom za vjerska pitanja iz Ureda predsjednika ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na blagdan Svete obitelji u nedjelju 26. prosinca predvodio je misno slavlje ...
„Vječna Božja Riječ - Logos - se utjelovila. Posta ono što ljubi. Bog čovjekom posta. Nebeski Otac progovara nam u Sinu ...
„'Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi! Onima što mrkli kraj smrti obitavahu, svijetlost jarka osvanu!' ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je u srijedu, 22. prosinca, u Nadbiskupskom ordinarijatu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metorpolit mons. Marin Barišić primio je u utorak, 21. prosinca u Nadbiskupskom ...
Za vjernike Makarskog dekanata četvrta nedjelja došašća ove godine, 19. prosinca, protekla je u znaku posjeta ...
Delegacija Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809.“ Split: Luka Perković, prof. i predsjednik Bratovštine, dr. ...