Poštovane obitelji,
župne i redovničke zajednice,
braćo svećenici,
draga braćo i sestre Kristovi vjernici!

U ove svete dane, dane blagoslova i mira, neizmjerno more ljubavi Božje izlijeva se na svijet. Trajno nam šumi i priča, dodiruje nas i grli, traži i poziva. Zahvaća nas. Ponekad nam se čini kap po kap, a drugi put pravom plimom svoje nadnaravne snage. Božić je, braćo i sestre! Dodir Boga i čovjeka! Najveće otajstvo u povijesti svemira! Onaj koji jest, Stvoritelj svega, Svemogući i Beskonačni, čovjekom posta! Rodio se na periferiji ondašnjeg svijeta i samoga Betlehema. Rodio se u jaslama.
Otajstvo betlehemskog Djeteta, dok rađa u nama radost i nadu, budi dobre želje i čestitke, uvijek nas iznova potiče na razmišljanje.

Slavimo Boga

U štalici prostoj leži Djetešce, na slamici oštroj, kao janješce... pjeva naša hrvatska božićna pjesma čije riječi, vjerujem, u svima nama izazivaju lijepe obiteljske uspomene i vjerničke doživljaje.

Božić, najradosniji i najtopliji kršćanski blagdan, oduvijek prati iznimno bogatstvo običaja i simbola. I naše vrijeme ima svoje običaje koji su vrijedni svakog poštovanja i priznanja. No, Božić je vjernički i obiteljski blagdan, blagdan ljubavi i mira, radosti i zajedništva. Zato ga budno iščekujemo i radosno slavimo u molitvi, skrušena srca, spremni na praštanje.
Ali, ne možemo zanemariti okruženje i sve rašireniju pojavu koja Božić lišava dubine otajstva, naglašavajući izvanjsko, a zanemarujući izvorno kršćansko značenje. Tako smo u opasnosti da skromnost i siromaštvo Novorođenog Djeteta zamijenimo lažnim blještavilom i ohološću, nekad prikriveno a nekad sasvim otvoreno. Koliko slavimo i pamtimo Božić samo po darovima?! Koliki su rođenje Boga i klanjanje Kristu zamijenili klanjanjem idolu trgovine, profita i zarade?!
Dakako, običaji su bogatstvo, lijepi su i korisni, no gube svoj smisao i jasnoću kad postanu svrha sami sebi. Njihova je prava vrijednost u tome da nas vode otajstvu, da nam pomognu izraziti i doživjeti otajstvo Božjeg dara: Sina Božjega koji je postao čovjekom! Koji je radi nas i radi našega spasenja sišao s nebesa! Jednak nama u svemu osim u grijehu! Ovdje se krije veličina Božića. U betlehemskom Djetetu susreću se Bog i čovjek, ja i moj Bog.

Ja sam s vama
    
Na početku naše kršćanske povijesti, jedna Obitelj u tuđem gradu išla je od praga do praga tražeći prenoćište. Zatekla se u teškoj nevolji, u nepoznatoj i hladnoj sredini. Potrebna pomoći, a pomoći ni otkuda. Trudna žena trebala je roditi, no za trudnicu i novorođenče ne nađe se mjesta. Marija i Josip našli su se u nezavidnom položaju u bešćutnom i nemilosrdnom svijetu. Kolike obitelji danas dijele sličnu situaciju? Koliki očajavaju jer u modernom i bogatom, poslovnom i sebičnom društvu za njih nema mjesta? Više od svega boli i iznutra razara što nema tople riječi, poštovanja i barem malo suosjećanja. A toliko samo priča i praznih obećanja, prividne brige i zanimanja, jalovih rasprava i proračunatih javnih istupa… Međutim, Providnost Božja se sama pobrinula. Prezir i nerazumijevanje pretvorili su se u neizmjernu radost, najveću sreću i milost od iskona. Bog je nadvladao sve zapreke i došao k nama. I danas nam poručuje: Ne bojte se, ja sam s vama (Mt 28, 20).

Vi, poštovane obitelji, koje ste bez svog doma, vi koji niste sigurni za kruh svagdašnji, vi za koje danas nigdje nema mjesta, vi koji pred nemilosrdnim svijetom nosite osjećaje gorčine, s vama se u potpunosti poistovjetilo Novorođeno Dijete. Utjelovljeni Bog zna za vas, suosjeća s vama, vodi vas i onda kad vam se čini da ste u bezizlaznoj situaciji. Vjerujte Onome koji silnike skida s prijestolja, a uzvisuje neznatne (Lk 1,52). Ne gubite nadu jer uz vas je Svemoćni. Ljubavlju odgovorite ovoj Ljubavi, jer u njoj je budućnost.

Ja sam s vama - u hrvatskoj vjerničkoj obitelji

Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. (Lk 2, 39)

Marija i Josip, prebrodivši sve poteškoće, vratili su se u Nazaret. Nazaretski dom je bio skroman, ali pun topline, ljubavi i nježnosti. Ljubav i nježnost stvaraju ozračje u kojem se svi osjećaju željeni, prihvaćeni i voljeni. Osjećaju se doma. Poštovani oče i majko, i vi se trudite da oživite toplinu obiteljskog doma! Na svoj način stvarate ozračje raja u obitelji za vas i vašu djecu! Novorođeno betlehemsko Dijete kuca na vrata vašega srca i doma da vaša djeca radosno prilaze k vama, uvijek se slobodno vraćaju, bez sustezanja i prijateljski s vama razgovaraju i doprinose obiteljskom zajedništvu, Bogu zahvaljuju za dar svoga oca i svoje majke. Roditelji, dok su vaša djeca mala - sijete i odgajate. Mlada biljka treba njegu, brigu i pažnju da bi urod bio dobar. Ako nema truda, nema ni dobra ploda. Ako u obitelji nema roditeljskog znoja i zalaganja, pažnje i sebedarja, ljubavi i nježnosti, razumijevanja i zahtjevnosti, kakav može biti plod? Ako je ozračje hladno i odbojno, ako živimo pored drugih, a samo za sebe, u opasnosti smo da razorimo svoj vlastiti dom. Nitko od nas ne želi doći u situaciju da se upita: ''Što nam se to događa? Gdje smo zakazali?''

Danas je uobičajeno govoriti o akcijama, dionicama, transakcijama i sigurnim ulaganjima. Pazimo li kako ulažemo svoje vrijeme i trud? Djeca nas svaki dan promatraju. Šuteći pitaju: ''Kakav si ti to, oče? Što to tražiš od mene, majko? Što tražite, a što mi nudite?''  Šuteći uče: ''Što si mi to kazao, oče, a što si ono sam učinio?'' Ulaganje vremena i truda u djecu najvažnija je i najisplativija roditeljska ''investicija''. Ali i crkvena i društvena. Ako ona propadne, sve propada. Ako ona uspije, svi smo uspjeli. Nije li upravo Božić najizvrsniji trenutak da se zapitamo: Kakva nam je ljestvica vrednota? Što nam je glavnica? Gdje nam je blago? U što ulažemo?

Betlehemsko Blago, novorođeno Dijete, odrastajući u obitelji, poziva nas da životu, osobi i obitelji ne pretpostavimo zemaljsko blago koje je nestalno i propadljivo, da nam sredstva za život ne postanu cilj i smisao života. Zato obitelj, koja ulaže svoje sposobnosti i energiju u ljudsku i kršćansku izgradnju svojih članova kao i odnosa prema bližnjima, u pravom smislu osigurava sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju i ne kradu (Mt 6,20).

Svjetlo istinito

A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu (Lk 2, 40)

Vrijeme neumoljivo prolazi, teče, ne zaustavlja se. Djeca izrastaju, postaju mladići i djevojke, vremenom muževi i žene, odabirući i prihvaćajući od obilja što im život nudi. Izabrati najbolje od ponuđenoga nije nimalo lako. Ni odrasli se u šarolikosti ponuda i izazova ne snalaze uvijek najbolje. U betlehemskom svjetlu koje nam je zasjalo po nazaretskoj obitelji darovana nam je jasnoća i bistrina duha kako bismo sve što nam je ponuđeno znali raspoznati i nazvati pravim imenom. U vremenu kada smo svakodnevno izloženi nametljivoj potrošnji i sve agresivnijoj tami relativizma dar Božićnog svjetla postaje sve dragocjeniji.

Draga mladosti, svjesni smo da u sebi nosite snove o novom, boljem i ljepšem svijetu. Isto tako razumijemo i duboko osjećamo vaše ogorčenje i razočaranje koje vas ponekad zahvaća pred ovakvom stvarnošću. Čudi i zabrinjava nas da danas, dok Hrvatska započinje pregovore o ulasku u Europsku Uniju, neki radno sposobne Hrvate žele uputiti u prekooceanske zemlje. Ne možemo povjerovati da hrvatskoj obitelji može biti bliža i bolja Australija od domovine Hrvatske. Primamljive ponude i obećanja iz dalekih zemalja nagovaraju hrvatske mlade stručnjake na iseljavanje u potrazi za srećom daleko od doma i domovine. Mnogi se odazivaju spremni napustiti prijatelje i domovinu, svoj jezik i narod, svoju zemlju i sve drage uspomene. Svjesni smo poteškoća na putu zaposlenja, dostojanstvene zarade i ostvarenja mladenačkih snova u Hrvatskoj. No, još više smo sigurni da tamo daleko nije obećana zemlja kojom teče med i mlijeko, nego je mjesto vjerojatnih poniženja i otuđenja, razočaranja i osamljenosti, suza i kruha sa sedam kora. Brojni povratnici iz prekomorskih zemalja, kad nas posjete i vide koje sve mogućnosti pruža domovina, iskreno priznaju: ''Prevarili smo se!'' A tu je opominjuću istinu davno doviknuo naš hrvatski pjesnik Petar Preradović: ''Tuđa zemlja ima svoje, ne poznaje jade tvoje!'' Zato svi trebamo i moramo, a osobito odgovorniji za hrvatsko društvo u cjelini kao i za pojedinu obitelj, uz obećanja, stvarno se i savjesno zauzeti za sigurniji život i perspektivniju budućnost mladih obitelji i njihove djece u našoj domovini Hrvatskoj.

Svjesni smo da je mnogo toga lošeg i negativnog što u vašim mladim dušama nerijetko proizvodi pesimizam i beznađe. Stariji vas ponekad nazivaju generacijom noći, označavaju nepouzdanima ili nesposobnima. No, upravo vi ste oni koji ponajbolje osjećaju pravdu, oni koji istinski znaju suosjećati i ljubiti, oni koji najbolje ukazuju na pogreške sredine. Vi ste zato pozvani da istinske vrednote i vrijednosti ne odbacite, nego da ih razvijete i upotrijebite na dobrobit sviju nas. Sada ste na putu, tražite, procjenjujete i ispitujete. Naslućujete da to mora biti nešto veliko, osjećate da vas prolazne stvari neće učiniti sretnima. Vi tražite Svjetlo, Svjetlo istinito koje rasvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na ovaj svijet (Iv 1,9), a ono nije u tami i mraku, nije ondje gdje vlada obmana i laž, nije u noći i onome što ona nudi. Ako tu nekad nešto kratko bljesne, budite sigurni da je to bljesak lažnog svjetla, koje čovjeka ostavlja praznim i bez usmjerenja.

Pravo svjetlo ne zasljepljuje, nego otvara oči i vodi nas k Bogu i bližnjemu. Božićno svjetlo nas osposobljava da ljubimo. U Njemu je budućnost puna obećanja i sreće, budućnost osobne i obiteljske sigurnosti i blagostanja.

Novorođeni je najveća vrijednost
    
Draga braćo i sestre, Božić je vidljivi znak ljubavi Božje prema čovjeku, prema nama. A Dijete je znak te ljubavi, Isus Krist – Sin Božji. Svako je dijete znak ljubavi i plod ljubavi. Zato je Božić blagdan Djeteta, vjernički i obiteljski blagdan koji sve nas međusobno povezuje iskrenom djetinjom ljubavlju. Njegova ljubav, nadasve, usmjerava prema djeci.
Dragi oče i majko, nije dovoljno da vi volite svoju djecu. Oni moraju znati da ih vi volite. Božić je najbolja prigoda da im to kažete. Recite im to, dakako, svojim darovima, a najveći među njima neka bude dar vašega odgoja, dar vašega sebedarja. Recite im također da ih Bog voli. I oni će vama reći da vas vole. A Bog će vas blagosloviti. Vas i vašu obitelj.

''Otvorite širom vrata Kristu, on sve daje, a ništa ne uzima'' (papa Benedikt XVI.)
    
Braćo i sestre, Božićni blagdani i Nova godina otvaraju pred nama nove perspektive kršćanske solidarnosti, ljubavi i mira. Prihvatimo ih, odgovorno živimo i širimo ih oko sebe. Nemojmo se zatvarati u sebične rezignacije i sumnje. Betlehemsko Dijete je s nama. Ono nas, unatoč našim slabostima, oplemenjuje i jača. Donosi nam darove milosti i otkupljenja. Otvorimo mu širom vrata srca, doma i društva! I u Njegovoj školi gradimo bolju budućnost. Znajmo se poštivati, znajmo se i darivati kroz iskrenost i ljubav, plemenitost i poštenje. U tom ozračju istinske radosti, ljubavi i mira želim vama i svima vašima

sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2006. godinu.

Neka radost Božićnog mira zavlada u našim srcima, u našim obiteljima, u našoj sredini i cijeloj Domovini!

Vaš brat i nadbiskup Marin
Božić 2005.      

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 30. ožujka, u ...
U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 28. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ...
Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.
Župa sv. Luke u Otoku obilježila je 80. obljetnicu krvavog pokolja u Otoku i podkamešničkim selima, iz tragičnih dana ...
Na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan ...
Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi ...