Don RANKO VIDOVIĆ

IMENOVAN HVARSKIM BISKUPOM

dražen kutleša koadjutor

Kratka biografija novoga hvarskoga biskupa

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisuje sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976.-1980.). Nakon završene gimnazije upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu.

Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine.

Potom je imenovan župnikom Župe Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata.

Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća. 

Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom.

Don Ranko VIDOVIĆ
imenovani hvarski biskup

Zahvalna riječ don Ranka Vidovića

Preuzvišeni oče nadbiskupe, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi prijatelji!

Iako sam zbunjen ovim što se događa oko mene, ipak me prožima osjećaj Božje blizine, a onda iz toga izvire mir i sigurnost, kao u zagrljaju majke i oca. Sa svetim Pavlom mogu reći: ,,U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.“ (1 Sol 5,18)

Iako nedostojan, s poniznošću sam prihvatio ovo imenovanje duboko vjerujući da je to volja Božja za mene. Nije lako promijeniti sobu, nije lako promijeniti župu, nije lako promijeniti biskupiju, nije lako promijeniti suradnike i župljane. Kako je tek onda teško promijeniti sve to odjednom? Znam da činim korak u nepoznato u svakom smislu, a siguran sam da će me na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije.

Zato sam zahvalan nebeskom Ocu, Velikom svećeniku Isusu Kristu i Životvorcu Duhu Svetome na svakom daru i blagoslovu koji osjećam na sebi svakoga dana. Hvala nebeskoj Majci koja mi je bila Učiteljica u školi ljubavi i vjernosti, koja me je držala za ruku na mojim životnim putovima.

Hvala mojoj obitelji, ponajprije mojim dragim roditeljima, pokojnom ocu i pokojnoj majci, za njihovu žrtvu i ljubav koja me prožima i nosi kroz sav moj život. Hvala mojoj braći i sestrama: još uvijek nas je 11, jedna nogometna momčad. Hvala im za njihovu ljubav, zajedništvo i molitve. Posebno želim zahvaliti ovdje nazočnom stricu don Mili i rođaku don Radojku za njihovo zajedništvo i podršku na svećeničkom putu. Hvala svoj bližoj i daljnjoj rodbini i dragim prijateljima.

Sinovsku zahvalnost dugujem Svetom Ocu, papi Franji, što mi je iskazao povjerenje povjeravajući mi jednu partikularnu Crkvu, dio naroda Božjega, da im budem pastir, a s njima vjernik.

Najiskrenije zahvaljujem našemu nadbiskupu Marinu koji mi je prvi dao podršku nakon saznanja Papine odluke, ali i koji nikad nije prestajao podržavati i hrabriti mene i moju braću u svećeništvu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Također, hvala i nadbiskupu koadjutoru Draženu što mi je obećao svesrdnu podršku u novoj službi.

Isto tako, hvala braći svećenicima, redovnicima i sestrama redovnicama koje sam susretao u mnogim prigodama moga svećeništva. Osobito hvala župnim vikarima i onima koji su, kao bliži suradnici, sa mnom dijelili brigu za braću i sestre na župama u kojima sam služio.

Kancelar je spomenuo župe na kojima sam do sada bio, a ja, kao nastavak na to, samo mogu izraziti veliku zahvalnost svim vjernicima tih župa što su me prihvaćali i sa mnom dijelili svoje radosti i teškoće. Svim mojim župljanima upućujem veliku molbu da u ovim trenutcima mole za mene. Bez njihovih molitava moje snage, znanje i sposobnosti su nemoćne.

Također, molim naše nadbiskupe, braću svećenike, redovnike i redovnice da mi pomognu svojim molitvama. Nas koji smo se posvetili službi u Crkvi kao zaređeni službenici i Bogu posvećene osobe veže posebna neraskidiva nit brige jednih za druge kroz uzajamnu molitvu. Ne zaboravite, braćo i sestre, da na to računam i bez toga ne mogu!

Ponovno odvezujem lađu koju sam privremeno privezao na žalu malog Gospina Otoka u Solinu i izvozim na pučinu. Veslam prema tri velika otoka, prema Crkvi hvarskoj koja je čekala svoga pastira otkako je mons. Petar Palić kao hvarski biskup imenovan mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim.

Dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici u Hvarskoj biskupiji! Mene, svećenika don Ranka, Božja Providnost šalje k vama da vam budem biskup. Dolazim vam nesiguran u koracima jer mi je sve novost, ali otvorena srca, znajući da ljubav može sve pokriti. Nosim vam evanđelje Gospodina našega Isusa Krista koje će nam biti jedini sigurni putokaz u nebeski Jeruzalem. Primite me kako bismo zajedno hodili tim putem!

Svećenici su prvi suradnici biskupa pa zato na poseban način vama, braćo svećenici, upućujem pozdrav i svoje molitve. Zajednički nam je zadatak skrbiti za Narod Božji. Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja! Budimo otvoreni jedni prema drugima! Ljubimo jedni druge kao što nas Krist ljubi!

Još jednom svima hvala, a na osobit način hvala vama koji ste danas ovdje. Također, iskreno zahvaljujem i predstavnicima medija koji su ovdje nazočni i koji će, vjerujem, korektnošću i istinoljubivošću pratiti, kako moje ređenje i prve dane biskupske službe, tako i život Hvarske biskupije.

Svima hvala i Bog vas blagoslovio.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u četvrtak 25. studenoga u Nadbiskupskom ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Stanko Pejar ispraćen je na posljednji počinak u utorak 23. studenoga u ...
Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u nedjelju 21. studenoga, u istoimenoj samostanskoj crkvi u Splitu na ...
Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje u petak, 19. studenoga u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je, u četvrtak 4. studenoga u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...
Plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 63. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK ...
Svečano i radosno bilo je u župi Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu u četvrtak, 14. listopada. Splitsko-makarski ...