Zahvala za prikupljenu novčanu pomoć za potresom pogođena područja u Sisačkoj biskupiji

Draga braćo i sestre vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije!

Draga braćo svećenici i redovnici, drage sestre redovnice!

Ponukani dirljivim posjetom Sisačkoj biskupiji i potresom pogođenim područjima odlučili smo vam uputiti ovo pismo zahvale.

Naime, dana 10. ožujka 2021. godine, mi nadbiskupi, zajedno s našim suradnicima posjetili smo Sisačku biskupiju koju je pogodio razorni potres. Mnogi su se odmah organizirali, prikupili prvi val pomoći i žurno odnijeli potrebitima. Znajući da je potres bio razoran i da će obnova biti dugotrajna, iz našeg Ordinarijata smo uputili dopis i poziv svima da se uključe u skupljanje pomoći za stradala područja. Ta akcija, provođena preko naših župa i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, trajala je do blagdana Svijećnice 2. veljače 2021. godine. No akcija je zapravo završila u srijedu 10. ožujka kada smo prikupljenu pomoć predali tamo gdje i za koga je bilo namijenjeno.

Ovim putem vas želimo izvijestiti što smo prikupili. Vjernici, svećenici, redovnici i redovnice su preko župa, crkvenih ustanova i nekih samostana prikupili 2.027.475,73 kune. Fizičke i pravne osobe su samostalno uplatile na poseban račun našeg Caritasa 214.263,18 kuna. Direktnim donacijama te kroz kupovinu i opremanje montažnih kuća kao i kroz obnovu obiteljskih domova dodatno je uplaćeno 846.720,05 kuna. Sve zajedno daje znatan iznos od 3.088.458,96 kuna pomoći iz naše Nadbiskupije prema stradalima.

Uz ovu novčanu pomoć moramo istaknuti i brojne volontere iz naših sredina koji su se uputili i pomagali pogođenima potresom. Radi se o nebrojenim satima volonterskog rada. K tome dodajemo tone pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama te odjeći, obući, kućanskim aparatima i grijalicama koji su u više navrata s područja čitave Nadbiskupije odlazili prema Banovini.

Ponosni smo i raduje nas što smo se u nevolji ponijeli kao braća i sestre. S druge strane ovo budi nadu da ćemo i dalje biti otvorena srca sve dok naši sugrađani, naši bližnji, ne budu sigurni u svojim obnovljenim domovima.

Zato vam, draga braćo i sestre, kao vaši nadbiskupi, svima izričemo neizmjernu zahvalnost, priznanje i poštovanje. Ujedno vam prenosimo zahvalnost sisačkog biskupa mons. Vlade Košića kao i njegovih suradnika u Ordinarijatu i Caritasu Sisačke biskupije.

Vjerujući da Bog ljubi vesela darovatelja i da će Božja providnost stostruko uzvratiti svima i to milost na milost, iskreno vas pozdravljamo i sve vas od srca blagoslivljamo moleći za vas zagovor nebeske Majke Marije.

Vaša braća,

mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit
mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor

- Popis uplata župa i ustanova u SMN za potresom pogođena područja Sisačke biskupije

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...