Blagdan sv. Ivana Pavla II. i svetkovina Božjeg milosrđa u Slivnu

U subotu, 10. travnja, u večernjim satima, u novo izgrađenoj kapeli sv. Ivana Pavla II. u Slivnu proslavljen je blagdana Božjeg milosrđa i Dan Ivana Pavla II. kojega Slivanjci posebno štuju na prvu subotu nakon 2. travnja, dan kada je preminuo.

Budući da je ove godine u prvu subotu nakon 2. travnja bila Velika subota, iz tih se razloga proslava blagdana sv. Ivana Pavla II. pomaknulo za tjedan dana kasnije. Procesija s kipom sv. Ivana Pavla  II., u kojoj su se pjevale litanije i  crkvene pjesme predvođena župnim zborom krenula je iz crkve Presvetog Trojstva kroz groblje i središte sela do Perivoja sv. Ivana Pavla II.

Svečano euharistijsko slavlje na otvorenome u kapeli sv. Ivana Pavla II. predvodio je fra Zoran Kutleša, zamjenik provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u suslavlju slivanjskog župnika fra Željka Tolića, profesora na KBF- u Splitu. Na misi su sudjelovali i bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, fra Marko Pudar i fra Šimun Suton.

U procesiji se nosilo dvadeset i osam stjegova, 14 hrvatskih stjegova nosile su žene, a 14 papinskih muškarci, dok je Anđelko Vučko, jedan od zaslužnijih Slivanjaca za izgradnju kapele i perivoja imao posebnu čast nositi stijeg sv. Nikole Tavelića s hrvatskim grbom, kojega su Slivanjci u Parizu izradili 1972. u čast Nikole Tavelića i tajno donijeli u crkvu Presvetog Trojstva u Slivno. Godinama su komunisti slivanjske župnike zbog tog stijega progonili jer se stijeg unatoč zabrani nosio u svim slivanjskim procesijama.

Propovjednik fra Zoran Kutleša, u svojoj je propovijedi poručio, da se ne može biti vjernik bez molitve i da sv. Ivan Pavao II. svojim primjerom poziva sve kršćane da budu ljudi molitve, prijateljstva, milosrđa i poštenja.

„Mi okupljeni ovdje u Perivoju sv. Ivana Pavla 11. na posebni način danas u vazmenoj osmini slavimo Ivana Pavla II. Možda netko može postaviti upit zašto ga slavimo danas? Sutra je nedjelja Božjeg Milosrđa i upravo je taj blagdan sv. Ivan Pavao II. ustanovio. Zato danas u Slivnu slavimo Ivana Pavla II.  jer smo mu zahvalni što je bio prijatelj hrvatskog naroda koji je u teškim godinama 1992., dizao svoj glas za naš narod. Ovaj papa je velik po molitvi, bio je blizak svakom čovjeku. Bio je čovjek pravde i čovjek milosrđa. Bio je blizak svakome čovjeku a posebno onima koji su potlačeni, siromašni i onima koji su se borili za slobodu, kao što je borio i naš hrvatski narod. On je bio 264 nasljednik sv. Petra, 26 godina bio je Papa. Ako malo zavirimo u njegovu biografiju vidjet ćemo da je obišao 130 država, napisao i održao 15 tisuća dokumenata…”

Na kraju, fra Zoran je poručio: „Zapitajmo se kakvi smo prema bolesnima, starima i nemoćnima? Ne bježimo jedni od drugih i ne govorimo kako nemamo vremena za bolesne i osamljene. Ne možeš kazati da si vjernik ako ne poštuješ brata čovjeka, ne ideš na misu. Jer bez Svetog pisma, svetih sakramenata, molitve, nema kršćanstva ni vjerničkog života. Stoga neka nam Ivan Pavao II. bude primjer i uzor, jer on nas poziva da se vratimo i obratimo svome Bogu.“

Na kraju misnog slavlja otpjevana je slivanjska himna, koju je uglazbio maestro pok. Ivan Glibotić, rodom iz Slivna.

U nedjelju, 11. travnja, na blagdan Božjeg milosrđa, župno misno slavlje u 10 sati predvodio je župnik fra Željko Tolić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vid kojoj je suzaštitnik sv. Leopold Bogdan Mandić proslavila je u srijedu 12. svibnja u Prudu njegov blagdan. ...
U subotu, 10. travnja, u večernjim satima, u novo izgrađenoj kapeli sv. Ivana Pavla II. u Slivnu proslavljen je ...
U župi sv. Josipa u Dugom Ratu svečano je proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Na ...
U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u petak 19. ožujka proslavljena je svetkovina suzaštitnika župe – sv. ...
Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misnim ...
Blagdan svetog Josipa župljani Svetih solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu ove su godine obilježili na uistinu ...
U filijalnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rudinama, župe sv. Petra ap. Kaštel Novi, u nedjelju 14. veljače ...
Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je suzaštitnika župe Bl. Alozija Stepinca u srijedu 10. ...