Misa na blagdan sv. Stjepana u Trogiru

U samostanskoj crvi Sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru, 26. prosinca proslavljen je blagdan sv. Stjepana. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić, OP uz pratnju crkvenih pučkih i sudjelovanje domaćih vjernika kao i vjernika iz šire okolice.

U homiliji fr. Petar Galić je napomenuo da se sv. Stjepan slavi dan nakon Božića od 380. godine, kao đakon prvomučenik koji je položio svoj mladi život za Isusa kao svog učitelja. Navješćivao je Isusovu radosnu vijest i brinuo se za siromahe. Bio je otvorenog srca za Gospodina. Duh Sveti je toliko snažno djelovao u njemu da su se na njegove nastupe i propovjedi mnogi Židovi obraćali. To je smetalo ondašnjim vlastodršcima – moćnicima te su puni zavisti navalili na Stjepana lažnim optužbama. Pokušali su ga uvjeriti raznim argumentima, ali nisu mogli odoljeti mudrosti njegovih usta. Njegovi protuargumenti su ih toliko „šibali“ po ušima, pa onda srce koje odbija čuti istinu postaje gnjevno – srdito.

Počeli su „rikati“ zatiskujući uši da ne čuju Stjepanovu mudrost. Stjepan je vidio u svom mučeništvu otvoreno nebo te istovremeno imao snage oprostiti onima koji su ga kamenovali. Mučenička snaga uvijek je tolika da obraća srca. Tako se govorilo da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Kod Stjepanova mučeništva je zanimljivo da su oni koji su kamenovali Stjepana odložili svoje haljine do nogu mladića koji se zvao Savao, odnosno Pavao. Fr. Petar je nadalje istaknuo da će se Pavao, koji je u svojoj mladosti odobravao to kamenovanje, kasnije obratiti. Vjerojatno velikim dijelom i svjedočanskom krvlju sv. Stjepana. Bog je pogledao na kasnije obraćenje Pavla, koji će biti jedan od najelitnijih – najvećih navjestitelja Isusove radosne vijesti. Neka Stjepanova svjedočanstva i nas potaknu da budemo revniji za Gospodina – zaključio je fr. Petar Galić.

Po završetku svečanog misnog slavlja, fr. Petar je izmolio molitvu za blagoslov nazočnih obitelji poručivši im da kad dođu kućama blagoslove svetom vodom članove svojih obitelji i prostore u kojima prebivaju te izmole: Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu…

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 10. travnja, u večernjim satima, u novo izgrađenoj kapeli sv. Ivana Pavla II. u Slivnu proslavljen je ...
U župi sv. Josipa u Dugom Ratu svečano je proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Na ...
U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u petak 19. ožujka proslavljena je svetkovina suzaštitnika župe – sv. ...
Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misnim ...
Blagdan svetog Josipa župljani Svetih solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu ove su godine obilježili na uistinu ...
U filijalnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rudinama, župe sv. Petra ap. Kaštel Novi, u nedjelju 14. veljače ...
Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je suzaštitnika župe Bl. Alozija Stepinca u srijedu 10. ...
U župi Sv. Jakova apostola u Trogiru proslavljen je 2. veljače  2021., blagdan Gospe od 'mlika' – Kandelora ...