Započeo 26. međunarodni simpozij KBF-a u Splitu o temi "Skrbi za sebe! Suvremenost jednog antičkog imperativa"

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu započeo je 26. međunarodni simpozij o temi "Skrbi za sebe! Suvremenost jednog antičkog imperativa", u srijedu 17. ožujka u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Uime organizatora riječ pozdrava na samome početku uputio je prodekan za znanost KBF-a u Splitu i predsjednik Povjerenstva za za organizaciju simpozija izv. prof. dr. Josip Dukić naglasivši da je simpozij trebao biti održan u listopadu prošle godine ali je zbog epidemiološke situacije odgođen te se danas održava u izmijenjenim okolnostima. „Antički imperativ 'Skrbi za samoga sebe, cura sui', ima veoma bogato i slojevito značenje. Kroz povijest je taj imperativ prekriven velom zaborava, da bi kroz nekoliko posljednjih desetljeća postao ponovo aktualan. Namjera organizatora ovog simpozija je osvijetliti prisutnost tog antičkog imperativa u današnjem sekularnom društvu i Crkvi, proučiti gdje i na koji se način pojavljuje i sučeliti ga s kršćanskom antropologijom“, istaknuo je, između ostaloga prof. Dukić dodavši „Često se pitamo, da li je briga o sebi nužno sebična, ili je to znak zrelosti i jedini način da se održimo zdravima, sretnima, uravnoteženima, društveno korisnima i duhovno mirnima. Odgovore na ta pitanja pokušat će nam kroz 15 izlaganja dati profesori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Austrije.“ Zahvalio je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja za novčanu pomoć pri organizaciji simpozija.

Pozdravnu riječ uime Sveučilišta u Splitu i rektora prof. dr. Dragana Ljutića uputio je prorektor za nastavu prof. dr. Goran Kardum. Naglasio je da uprava Sveučilišta u Splitu ovakve skupe svesrdno podržava i potiče. Teme ovih simpozija su aktualne i važne, one koje potiču i provociraju daljnja znanstvena istraživanja. Izrazio je nadu da će se ovaj simpozij dignuti na još veću razinu i biti prepoznatljiviji kako međunarodno tako i u domovini Hrvatskoj zaželjevši svima dobar rad.

Fotogalerija: Gordana A. i Silvana B.C.

Nazočne je pozdravio i veliki vicekancelar KBF-a u Splitu i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. Marko Mrše. Čovjek je kao „religiozno i odnosno biće u procesu stalnoga traženja odgovora na mnoštvo pitanja koja su uvijek stara ali su i svaki put nova, pitanja koja su neprolazna i koja će taj isti čovjek postavljati tražeći istinu o sebi i smislu svoga života“, kazao je dr. Mrše. Zaželio je svima puno uspjeha u radu, a prije svega duhovnu korist od novih spoznaja te je proglasio simpozij otvorenim. Programu otvaranja, koji je moderirala Ana Peroš, nazočio je i dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Mladen Parlov. Potom su uslijedila izlaganja.

Simpozij će se održati uz strogo poštivanje epidemioloških mjera te je ograničeno fizičko prisustvovanje samome simpoziju. Svi zainteresirani simpozij mogu pratiti uživo na youtube kanalu Fakulteta, na kojem će biti dostupna i snimka simpozija. Youtube kanal na kojem se može pratiti simpozij nalazi se na ovoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=V0MTDYnjQec