Predstavljen zbornik "Blažena Ozana Kotorska – žena susreta s Bogom i čovjekom"

U samostanu sv. Katarine Sijenske (sestre dominikanke) u Splitu u utorak 9. ožujka upriličeno je predstavljanje zbornika „Blažena Ozana Kotorska – žena susreta s Bogom i čovjekom“. Zbornik radova međunarodnog studijskog dana o 450. obljetnici blaženičine smrti (1493.-1565.) održanog u Kotoru 28. travnja 2015. predstavili su: doc. dr. sc. Martina s. Ana Begić, urednica Zbornika,  dr. sc. Ivan Armada, recenzent, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, recenzent i dr. sc. fr. Zvonko Džankić, OP. U glazbenom dijelu večeri nastupio je Zbor Župe Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske iz Splita.

Na početku je nazočne pozdravila s. Jakica Vuco, časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara. Naglasila je da se predstavljanje Zbornika odvija u sklopu proslave 800. obljetnice smrti sv. Dominika i dolaska dominikanaca u Hrvatsku. Danas u Hrvatskoj ima 99 dominikanki, 3 kandidatice, 2 novakinje i nekoliko sestara koje još nisu položile vječne zavjete.

Urednica Zbornika doc. dr. Begić predstavila je faze njegova nastanka. Zbornik je izdala Kongregacija sestara dominikanki, a posvećen je posthumno dominikancu fr. Marijanu Biškupu u znak zahvalnosti za njegovo dugogodišnje zauzeto promicanje štovanja blažene Ozane. Predgovor je napisao biskup kotorski u miru mons Ilija Janjić, a uvodnu riječ vrhovna poglavarica dominikanki s. Jaka Vuco. Zbornik donosi devet izlaganja različitih autora, te osvrt na proslavu 450. obljetnice smrti bl. Ozane. Pogovor je napisala s. Katarina Maglica, OP. Slijede sažetci iz recenzija dr. Ivana Armande, prof. dr. Vladimira Dugalića te prof. dr. s. Hedvig Deák, OP.

Osim znanstvenih radova, obogaćen je priopćenjem sa samoga skupa, prilozima i pjesmama posvećenim bl. Ozani, kao i prigodnim fotografijama i molitvama. Na naslovnici se nalazi slika blaženice novijeg datuma, autora Marijana Jakubina iz 2017. koja se nalazi u samostanu dominikanki u Zagrebu. Uz Ozaninu sliku koja dominira središtem na naslovnici su prikaz Kotorske katedrale sv. Tirpuna i oltar u crkvi sv. Marije gdje se čuva blaženičino tijelo, a koji se nalazi i na poleđini zbornika. U podnožju je prikaz djela reljefa sa sarkofaga blažene Ozane autora Antuna Augustinčića koji je napravljen od bronce a datira iz 1930. godine. Zbornik je obogaćen profesionalnim fotografijama Nenada Mandića, a koje su bile izložene na izložbi u Kotoru, naglasila je, između ostaloga, dr. Begić. Hrvatsko izdanje zbornika ima 232 stranice, a englesko 240 stranica.

Prva hrvatska proglašena blaženica rođena je u Kotorskoj biskupiji. Svoje propovijedanje vršila je u ćeliji pune 52 godine. Bila je žena susreta s Bogom i čovjekom, hrabra i odlučna, pokornica, mirotvorka, zagovornica i savjetnica, mističarka i ljubiteljica siromaha. Dva otvora na ćeliji asociraju na njenu povezanost i boravak u društvu s Bogom i čovjekom. Između njih odvija se Ozanin molitveni život, klanjanjem i meditacija, pokorničkim činima i ekstazama. Govoreći o poruci bl. Ozane Kotorske čovjeku suvremenog doba dr. Armada je kazao: „Ozana svima nama poručuje povucite se u ćeliju. Ne mislim pri tom u kamenu ćeliju u kakvoj je Ozana živjela nego više u vlastitu nutarnju ćeliju u skrovitost svoga srca kako bi se tamo susreli sa sobom ali i s Bogom. Tu se Ozana prikazuje kao autentična dominikanka. Njezina je ćelija imala dva prozorčića, jedan je gledao na oltar – simbolizira njezin razgovor s Kristom i susretanje s njim u Presvetoj euharistiji, a drugi prozorčić gledao je na kotorsku ulicu, odnosno bio je okrenut ljudima. Ona je razgovarala s Bogom kroz molitvu i razmatranje, a onda se obraćala ljudima i udjeljivala im plodove vlastita susretanja s Kristom.“

U svom je govoru prof. dr. Dugalić istaknuo da u vremenu kad se pomalo zaboravlja vrijednost šutnje i molitve, osobito euharistije, a na post i pokoru gleda kao na nešto što pripada prošlosti, blažena Ozana nam govori da upravo na taj način možemo izvrsno služiti svijetu i ljude privoditi Bogu. Blažena Ozana susrela je Boga u šutnji i skrovitosti ćelije ne zanemarujući pri tome društveno-socijalnu dimenziju vjere, jer potpuno se predajući Kristu i zaboravljajući sebe otkrila nam je da samo na taj način možemo više ljubiti Boga i bližnjega, kazao je dr. Dugalić dodavši da je bl. Ozana sve one koji su joj se preporučivali u molitve stavljala pod zaštitu Blažene Djevice Marije kao i svetaca zagovornika. Izrazio je uvjerenje da će Zbornik pridonijeti bržem pokretanju postupka za njezinu kanonizaciju, da će proširiti njezino štovanje izvan hrvatskoga naroda i da će ona uistinu postati ekumenska svetica.