Obilježena obljetnica smrti fra Petra Vrljička

Prva obljetnica iznenadne smrti župnika Baške Vode fra Petra Vrljička obilježena je u srijedu 3. ožujka.

Tim povodom upriličena su misna slavlja u župnoj crkvi Sv. Nikole u Baškoj Vodi, gdje je pokojnik proveo posljednjih osam godina kao župnik, zatim u župnoj crkvi Navještenja Bl. Djevice Marije u Vrgorcu, gdje je bio župnik devet godina prije toga, i u crkvi Sv. Frane u Imotskom, u kojoj je prošle godine ispraćen na imotsko groblje Gospe od Anđela na kojem je i pokopan.

Za obljetnicu Vrljičkove smrti imotski franjevački samostan objavio je knjigu-spomenicu o pokojniku pod naslovom ”Fra Petar Vrljičak – Lik, djelo, spomen” u kojoj je na 108 stranica prikazan njegov životni put i djelo popraćen brojnim fotografijama. Nakon što su u uvodnom dijelu predstavljeni pokojnikovo rodno mjesto i župa te društvene i vjerske prilike u kojima je rođen i odgojen, opisan je njegov životni put od djetinjstva do svećeničkog ređenja, a zatim svećeničko djelovanje: župni vikar u Metkoviću (1987.-1991.), odgojitelj u Sjemeništu (1991.-1993.), župnik prognane Vrlike (1993.-1994.), župnik Runovića (1994.-2003.), Vrgorca (2003.-2012.) i Basta-Baške Vode (2012.-2020.). Iako pokojnik nije ostvario ništa izvanredno ni veliko – obavljao je dušobrižničku službu, obnavljao i gradio objekte, izdavao župni list – po čemu je zaslužio spomenicu? Bio je skroman fratar, običan župnik koji je „svoju službu vršio vjerno i predano“, radio je „ono svagdanje, obično i redovito, što se od njega tražilo, samo po sebi razumijevalo“, pa je „primjer mnogih franjevaca na prostoru između Zrmanje i Neretve, koji svoju službu vrše tiho i samozatajno, vjerno i predano“, kako ističu priređivači spomenice fra Petar Lubina i Dinko Aračić te nastavljaju: „Spominjući se njega, spominjemo zapravo sve fratre koji rade ono obično i redovito, sve one koje se rado zaboravi i zanemari, do kojih se previše ne drži i često ih se podcjenjuje“.

Nakon što je prikazano pokojnikovo svećeničko djelovanje, donesena su sjećanja na njega majke, nećaka i rođaka, kolega i odgojitelja, župljana i poznanika… Na kraju je prikazan oproštaj od pokojnika, homilije misa, govori provincijala, kolega, dekana, u ime škole i župe, rodbine i samostana. Po završetku misnih slavlja o godišnjici fra Petrove smrti, nazočnima je predstavljena spomenica o njemu. U Imotskom su ju predstavili gvardijan fra Kristian Stipanović i urednik fra Petar Lubina, u Baškoj Vodi župnik fra Filip Budić, fra Gabrijel Jurišić i fra Nediljko Šabić te u Vrgorcu župnik fra Josip Repeša.