Splitski gradonačelnik uručio ključ Grada nadbiskupu Kutleši

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim suradnicima Jelenom Hrgović Tomaš, Antonijom Maletić i Ninom Velom posjetio je u ponedjeljak 10. svibnja Nadbiskupski ordinarijat u Splitu, kako bi splitsko-makarskim nadbiskupima: mons. Marinu Barišiću i koadjutoru mons. Draženu Kutleši zahvalio na lijepo, duhovno i svečano organiziranoj proslavi sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sastanku je nazočio i generalni vikar mons. Miroslav Vidović.

Tom je prigodom splitski gradonačelnik zahvalio ovogodišnjem predvoditelju središnjega slavlja mons. Draženu Kutleši na sadržajnoj propovijedi i porukama koje je putem nje uputio, poput toga kako je važno suočiti se s izazovima površnosti i ne bježati u lakša rješenja, birati uvijek dobro a ne manje zlo, autentično živjeti kršćanskim životom i dr.

Splitski gradonačelnik na kraju svoga četverogodišnjeg mandata je nadbiskupu Kutleši, kao nasljedniku nadbiskupa Barišića, uručio ključ Grada izrazivši nadu u nastavak dobre suradnje Nadbiskupije i Grada Splita. Nadbiskup Kutleša zahvalio je gradonačelniku na daru i potpori istaknuvši da će nastaviti graditi dobre odnose crkvene i civilne vlasti u gradu Splitu na dobrobit svih građana. Naglasio je da Crkva, autentičnim kršćanskim životom vjernika, treba biti savjest društva. Kao što roditelj poučava svoje dijete govoreći mu ono što mu treba a ne ono što želi čuti, tako je i Crkva pozvana govoriti ono što ljudima treba kako bi se duhovno izgrađivali i kako bi im ona bila pomoć na tom putu.

Na sastanku je bilo govora i o drugim društveno-kulturalnim i duhovno-religioznim temama. Gradonačelnik Opara je, u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji, nadbiskupu Barišiću darovao „Top pisalo“, novi suvenir grada Splita napravljen nedavno u prigodi 500-te obljetnice prvotiska Marulićeve „Judite“. Pisalo predstavlja top jer je „Judita“ književno djelo kojim se kultura (Marko Marulić) borila protiv agresora kao što se vojska (puk) topovima i topovskim kuglama borila protiv napada agresorskih konjanika. Pisalo je, dakle, simbol otpora kulturom, riječju i porukom, kazao je gradonačelnik podsjetivši na jedinstvenu multimedijalnu izložbu „Judita 500“ koja je otvorena na uočnicu blagdana sv. Dujma u Staroj gradskoj vijećnici.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je novoizabranog gradonačelnika Splita gosp. Ivicu Puljka u ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit je u nedjelju, 6. lipnja u crkvi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu ...
Splitsko-makarski nadbiskupi uputili su čestitku izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području ...
Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu proslavila je u ponedjeljak 24. svibnja blagdan svoje nebeske zaštitnice – Marije ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 18. svibnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, ...
U prigodi proslave Ramazanskog bajrama, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i nadbiskup ...