Krštenje četvrtoga djeteta u obitelji Delonga i devetoga djeteta u obitelji Galić u Trilju

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je, u nedjelju 2. svibnja, u župnoj crkvi sv. Mihovila u Trilju, misno slavlje tijekom kojega je krstio malenu Ivanu, četvrto dijete u obitelji Marije i Josipa Delonga i malenoga Ivana, deveto dijete u obitelji Ivane i Ante Galić.

U koncelebraciji su bili: župnik i triljski dekan don Stipe Ljubas, don Mile Čalo i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodilo nekoliko pjevača Mješovitoga župnog zbora uz orguljašku pratnju s. Zdenke Tomas.

Nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o važnosti sakramenata i povezanosti kršćana s Isusom Kristom. Protumačio je evanđeoski tekst Iv 15, 1-8 koji donosi Isusovu prispodobu o trsu i lozi. Crkva je Božji vinograd, a Isus istinski trs. Ako Crkva kao vinograd Božji želi i hoće donijeti plod, mora biti povezana s Isusom Kristom. Plod nije na trsu, nego na lozi, a to znači da se od nas očekuje plod. Svaka loza koja želi donijeti roda mora biti povezana s trsom preko kojega dobiva sve što je potrebno: snagu, rast i hranu. Svaka loza koja ne donosi roda siječe se i baca. U tom je vidu nadbiskup naglasio da se s Isusom Kristom, stvoriteljem svega vidljivoga i nevidljivoga, povezujemo preko sakramenata, preko djelovanja Duha Svetoga, molitve i čitanja Svetoga pisma. „Ne ljubite samo riječju nego djelom i istinom. Sve više iz svoga života gubimo tu istinu i postajemo besplodni, list bez ploda. Maleni krštenici Ivan i Ivana mladice su svojih roditelja, plod njihove ljubavi“, kazao je nadbiskup obraćajući se nazočnima.

U nastavku propovijedi govorio je o obitelji, izvoru života i radosti, temeljnoj stanici Crkve i društva. Istaknuo je ulogu roditelja kao prvih odgojitelja u vjeri, pedagoga, učitelja svojoj djeci, koji im utiskuju vrijednosti i vrednote. „Trebao je biti popis stanovništva, ali je odgođen radi korone. Moram priznati da ga se plašim jer je broj daleko manji a prognoze su gore nego što su nam predvidjele neke međunarodne organizacije i ustanove. Nedostaje nam čovjeka i života. Nedostaje nam: liječnika, medicinskih sestara, odvjetnika, arhitekata, menadžera, nedostaje radne snage. Nedostaje nam i dobrih političara. Siguran sam da je onaj koji je rastao u obitelji s više djece, koji je povezan vezom s bratom i sestrom, završio i 'srednju školu i fakultet' što se tiče socijalne dimenzije, iskustva drugoga, razumijevanja, suprotstavljenih mišljenja“, istaknuo je mons. Barišić te nastavio: „Sve više smo stara generacija, pa nam ni umirovljenici ne mogu normalno živjeti. Roditeljima s više djece treba pružiti pomoć, podršku, ne samo materijalnu nego duhovnu, i psihološku. Oni koji će brojnim obiteljima prigovoriti što imaju više djece, kupit će sebi kućne ljubimce. Ako je našem društvu stalo do čovjeka i života onda će naći mjere koje će poticati otvorenost životu. Premalo brige vodimo o tome.“ Nadbiskup je na kraju dodao da nedostaje i duhovnih zvanja te je pozvao sve na molitvu i zahvalnost Gospodinu, izvoru života.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Stipe Ljubas zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obitelji Delonga i Galić na otvorenosti životu. Župa sv. Mihovila je sjedište Cetinskoga dekanata koji obuhvaća 22 župe od Vrlike do Kamenskoga. Broji danas oko 4000 stanovnika. Dinamična je, vjerski život u župi je bogat, a vjernici rado sudjeluju u župnom pastoralu i pobožnostima. Prošle godine kršteno je u župi 29 djece, a preminulo je 15 ljudi. Prošle godine bila su 43 prvopričesnika, a ove je godine 87 krizmanika i krizmanica, 2. i 3. razreda srednje škole. Nadbiskup Barišić je obiteljima Delonga i Galić udijelio prigodni dar: knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je novoizabranog gradonačelnika Splita gosp. Ivicu Puljka u ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit je u nedjelju, 6. lipnja u crkvi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu ...
Splitsko-makarski nadbiskupi uputili su čestitku izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području ...
Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu proslavila je u ponedjeljak 24. svibnja blagdan svoje nebeske zaštitnice – Marije ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 18. svibnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, ...
U prigodi proslave Ramazanskog bajrama, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i nadbiskup ...