U Splitu otvorena prva veća izložba s ikonografskim prikazima sv. Jeronima

U splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u četvrtak 29. travnja otvorena je izložba „Sveti Jere na Marjanu - kultura renesanse u Dalmaciji u znaku sv. Jeronima“ autora dr. Josipa Belamarića

Riječ je o prvoj većoj izložbi s ikonografskim prikazima sv. Jeronima, zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, a održava se kao kruna niza događaja vezanih uz nacionalnu proslavu 1600. obljetnice svečeve smrti. Cilj joj je prikazati puteve širenja kulta sv. Jere u Dalmaciji, osobito od kraja 14. stoljeća. Izložba je dio projekta „Otkrivanje Marjana“ koji kroz suradnju više institucija promovira kulturnu i prirodnu baštinu Marjana.

Belamarić je pojasnio da izložbu čine skulpture i reljefi s prikazom sv. Jere iz nekoliko zbirki iz Splita, Trogira, Hvara, Dubrovnika i Zadra. Kako se moglo čuti na otvorenju, u središtu je prvenstveno priča o reljefima Andrije Alešija na Marjanu. Uz skulpture i reljefe izložene su i knjige, slike i kalež iz Riznice splitske katedrale kao i Alešijev reljef sv. Jere.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je za izložbu kazao da je iznenađujuća te da vjeruje kako sv. Jerolim to zaslužuje. Podsjetio je da je godina sv. Jeronima završila ali je njegov utjecaj toliko dubok i traje. Bio je čovjek permanentnog obrazovanja, vječiti student, koji nam je dao primjer za nasljedovanje ne samo intelektualno nego prije svega u svetosti življenja.

Fotogalerija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je interesantno kroz izložbu vidjeti koliko je u tom vremenu renesanse sv. Jeronim bio zanimljiva tema ne samo u Europi i u umjetničkom svijetu nego i u Splitu. Autor Josip Belamarić je kazao da „izložba ima tri cjeline: prva je ova u kojoj se sada nalazimo i u kojoj se čovjek orijentira u vremenu i prostoru u kojem pokazujemo zbog čega je Jeronim omiljeni svetac i zašto su njegove misli aktualne još i danas u ovom današnjem nesigurnom vremenu. Druga cjelina je posvećena njegovom najvažnijem svetištu sv. Jere na Marjanu u kojem pokazujemo kako je taj inventar izgledao i u kojoj je mjeri pobožnost Splićana išla prema gore. U trećoj cjelini su artefakti po meni jedne od najljepših umjetnina koje imamo iz 15. i 16. stoljeća sve u znaku sv. Jeronima."

Za vrijeme trajanja izložbe prikazivat će se i kratki film Ermitaž sv. Jere u Marjanu, na čarobnoj gori koji je snimljen u produkciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. Suorganizatori izložbe su Institut za povijest umjetnosti, Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan i Bratovština svetog Križa. Građani izložbu mogu razgledati do 30. lipnja.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je novoizabranog gradonačelnika Splita gosp. Ivicu Puljka u ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit je u nedjelju, 6. lipnja u crkvi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu ...
Splitsko-makarski nadbiskupi uputili su čestitku izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području ...
Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu proslavila je u ponedjeljak 24. svibnja blagdan svoje nebeske zaštitnice – Marije ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 18. svibnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, ...
U prigodi proslave Ramazanskog bajrama, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i nadbiskup ...