Održana prva sjednica Područnog vijeća Splitsko-dubrovačkoga područnog Bratstva OFS-a

Sjednica Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održana je, držeći se epidemioloških mjera, u subotu, 10. travnja 2021. u Sinju. Dnevni red sjednice započeo je misom na kojoj su sudjelovali članovi Područnoga Vijeća i, kao domaćini, članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Čudotvorne Gospe sinjske“. Misu je predvodio fra Ante Čovo, OFM, gvardijan i duhovni asistent. Koncelebrirao je fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent i predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.

Poslije mise bila je molitva Gospine krunice koju je predmolila Mara Filipović Grčić, OFS, mjesna ministra. Gvardijan fra Ante pozdravio je sve prisutne i zaželio dobar rad članovima Područnog vijeća. Za vrijeme rada sjednice Područno vijeće OFS-a posjetio je i fra Joško Kodžoman, OFM, bivši provincijal i aktualni ravnatelj Franjevačkoga sjemeništa u Sinju. Zahvalio je članovima Područnoga vijeća za ljudsko-kršćansko i franjevačko svjedočenje unutar Franjevačke obitelji, u svojim obiteljima te u svijetu gdje žive i rade. OFS je veliko bogatstvo kako za franjevačku obitelj i Crkvu tako i za naše društvo, istaknuo je fra Joško.

Radni dio sjednice održan je u samostanskoj dvorani. Mila Šuto, OFS, područna ministra, na početku radnoga dijela sjednice pozdravila je sve nazočne i zazvala pomoć Uskrsnuloga i zagovor Čudotvorne Gospe sinjske za plodonosan rad sjednice Područnoga vijeća OFS-a.

Duhovni nagovor “Život u bratstvu: dar zavjetovanja, dar mjesnoga bratstva, dar sadašnjeg trenutka“, održao je fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata. Potom je Jelena Šepček, OFS, područna tajnica pročitala Zapisnik 2. sjednice Područnoga vijeća koja je održana 27. listopada 2020. u Zmijavcima.

Nakon pročitanoga „Zapisnika“ predočena su „Izvješća“, a potom se razvila konstruktivna i plodna diskusija. Zaključno, članovi Područnog vijeća OFS-a usuglasili su se kako je, povrh pandemije (COVID-19) i svakovrsnih epidemioloških mjera, OFS na svoj specifičan način djelovao i djeluje te će djelovati, kako na međunarodnoj i nacionalnoj, tako i na područnoj i mjesnoj razini prema svojim zadanim programima.

Područna ministra Mila je na kraju sjednice zahvalila Bogu i zagovoru Gospe sinjske, domaćinima franjevcima u Sinju, na čelu s gvardijanom fra Antom i članovima OFS-a mjesnoga bratstva „Čudotvorna Gospa Sinjska“, na čelu s Marom, mjesnom ministrom za ljudsko-kršćansku i franjevačku solidarnost i ljubav te za dar Bratstva i za uzajamno bratsko zajedništvo.

U sklopu područne sjednice OFS-a bio je Agape. Doprinos za Agape priskrbili su gvardijan i duhovni asistent fra Ante te članovi OFS-a „Čudotvorna Gospa Sinjska“, a sve su pripremile gospođe Snježana Vidurinović i Ivona Breko, vrijedne kuharice koje kuhaju fratrima u samostanu.