Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Predstavljanje 1. i 2. sveska Segetskog zbornika

 

U sklopu trodnevne priprave za blagdan Gospe od Ružarija, zaštitnice župe Seget, koji se ove godine slavi u nedjelju 1. listopada 2023. godine, predviđen je i kulturni program – predstavljanje 1. i 2. sveska Segetskog zbornika.

U proteklih nekoliko godina, uredništvo zbornika u sastavu: don Nikola Galov, Lucija Benyovsky, Ivan Grga, Ivan Pažanin i Špiro Jadrić, pripremilo je i izdalo dvije knjige zbornika radova vezanih za Seget. Na ukupno preko 1.500 stranica, prikupljeno je i tiskano 80 radova o Segetu i okolici, s temama iz povijesti, crkvenog života, prirodnih obilježja, demografije, graditeljstva, arhitekture, arheologije, kulture, umjetnosti, običaja i etnografije. Posebna vrijednost ovih izdanja, što su se u mnogim radovima, od zaborava sačuvali mnogi običaji starih stanovnika Segeta. Glavni urednik obaju zbornika je Ivan Pažanin.

Predstavljanje zbornika održat će se u subotu 30. rujna 2023. u župskoj crkvi u Segetu Donjem u 19,00 sati. Knjige će predstaviti:

Danka Radić, dr. sc.

Lucija Benyovsky, mr. sc.

Ivan Pažanin, mag. iuris

Hania Mladineo Mika, viša knjižničarka.

U prigodnom glazbenom programu nastupit će:

Luka Jadrić, violina

Vinko Buble, orgulje

Vid Dodig, orgulje

Klapa „Seget“

Sama proslava blagdana Gospe od Ružarija održat će se u nedjelju 1. listopada 2023. u 10 sati. Euharistijsko slavlje s tradicionalnom procesijom s Gospinim kipom, uz župnika don Nikolu Galova, predvodit će mons. Nediljko Ante Ančić, nadbiskupijski pastoralni vikar.