Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Posljednji ispraćaj i pokop 30 žrtava Drugoga svjetskog rata ekshumiranih na području općine Zagvozd

 

Na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u utorak 23. kolovoza, Općina Zagvozd u suradnji s nadležnom Župom sv. Ivana Krstitelja a uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja organizira posljednji ispraćaj i pokop 30 žrtava Drugoga svjetskog rata ekshumiranih na području općine Zagvozd.

Misu u 17 sati, obred odrješenja i pokop na groblju sv. Jerolima u Lovrinčevićima predvodit će, uime splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite Dražena Kutleše, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić. Na zajedničkom ispraćaju prisustvovat će i obitelji identificiranih žrtava, a većina njih će nakon toga prevesti posmrtne ostatke svojih srodnika i u dogovoru sa svojim župnicima organizirati pojedinačne pokope u obiteljske grobnice, dok će posmrtni ostaci neidentificiranih osoba biti pokopani u zajedničku grobnicu na spomenutom groblju u Lovrinčevićima, Biokovsko Selo.

Ministarstvo je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih saznanja, od 19. do 27. listopada 2018. godine, provelo probna iskapanja i ekshumacije na području općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na tri lokacije: „Jerkuša“, „Mavića ograda“ i „Sudišće kod bora“ ekhumirani su posmrtni ostaci 30 žrtava Drugoga svjetskog rata. Prema zaprimljenim saznanjima međuresornih institucija žrtve su dovedene na lokaciju Jerkuša sa područja Imotskog, Vrgorca i Makarske te su ubijene i pokopane u tri jame 11. studenoga 1944. godine. Ministarstvo je provelo postupak identifikacije i pritom utvrdilo identitet 10 osoba.