Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Kučiće-Glagoljaško crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

 

Predstavljanje multimedije (monografija, CD, 2 DVD-a) „Kučiće-Glagoljaško crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji“ održati će se u subotu, 9. srpnja 2022. u novoj župnoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Kučićima u 20.00 sati.

Multimediju će predstaviti:

izv. prof. dr. sc. Vedrana Milin-Ćurin  i dr. sc. Dragan Nimac, urednik

Na predstavljanju će pjevati Pučki pivači župe sv. Luke ev. Kučiće

Organizatori događaja su župa Kučiće i HKU Pjevana baština

O MULTIMEDIJI:

Multimedija „Kučiće - Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji” u nizu je projekata Hrvatske kulturne udruge „Pjevana baština“. Sadrži monografiju o povijesti i crkvenom pjevanju u Kučićima, nosač zvuka (CD) glagoljaških pučkih crkvenih liturgijskih i paraliturgijskih napjeva, te nosač slike i zvuka (DVD) s dokumentarnim filmovima o pjevanju, mjestu i župi Kučiće. On predstavlja stoljetnu glazbenu tradiciju koju su generacije pjevača Kučića prenosili sve do današnjih dana.

Sadržaj monografije otvara se uvodom, nadbiskupovim proslovom, zatim slijede povijesni prikaz o mjestu i župi (crkvama), glagoljaškoj baštini, te zapisi o vjerskim običajima i životu kao i o glazbenim karakteristikama glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Kučićima. Bogatstvo monografije svakako je i notna transkripcija, kao i brojne fotografije koje živopisno uprizoruju kulturnu baštinu Kučića. Sažetak na engleskom, omogućuje da ova vrijedna hrvatska baština bude dostupna svim znatiželjnicima diljem svijeta.

Posebnu vrijednost ovoga multimedija čine tonski zapisi cjelokupnoga repertoara što ga današnji pučki crkveni pjevači još uvijek prakticiraju ili su ga, po sjećanju svojih starijih članova, mogli obnoviti i za ovu prigodu otpjevati. Dokumentarni filmovi, uz monografiju, vizualno svjedoče o sačuvanim običajima i tradicijskom pjevanju u Kučićima.

Danas, u vremenu globalizacije, treba biti svjestan vrijednosti vlastitoga identiteta, osobito na području kulture. Nadamo se da će upravo ovakvi multimediji biti prilog ne samo povijesnom, glazbenom i kulturološkom istraživanju glagoljaške pjevane baštine, njezinoj dokumentiranosti, osvjetljavanju, vrednovanju i prezentiranju, već nadasve prilog i poticaj njezinog „održavanja na životu“.