Liturgija za grkokatolike

Najavljeno prije otprilike godinu dana oživljavanje okupljanja katolika istočnoslavenskoga obreda koji žive na splitskom području ostvareno je u nedjelju 7. lipnja još jednim služenjem svete liturgije u crkvi Gospe od Dobrića u Splitu. Liturgiju je predvodio o. Milan Stipić, pastoralni skrbnik za katolike istočnoga obreda u Dalmaciji.
Po završetku liturgije o. Milan rekao je nekoliko riječi o grkokatolicima u Hrvatskoj, čiji broj iznosi oko 25000 vjernika, i organizaciji njihova vjerničkog života. Prije svega pojasnio je kako se ovdje radi o vjernicima katoličke vjeroispovijesti koji su u punom zajedništvu s Rimskom Crkvom te priznaju papu za svoga vrhovnog poglavara. No ono što ih razlikuje jest to što oni svoje bogoslužje vrše prema bizantskom obredu a ne rimskome. Križevačka eparhija okuplja katolike istočnoga obreda na području Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Dosadašnji biskup mons. Slavomir Miklovš nedavno je podnio ostavku a za novoga upravitelja Križevačke biskupije imenovan je preč. Nikola N. Kekić, koji je do sada vršio službu župnika konkatedrale Svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu. Grkokatolici su unazad 200 godina prisutni i u Dalmatinskoj zagori ali danas uglavnom žive na splitskom području. U samome gradu Splitu zabilježeno je 50ak obitelji a za njihove potrebe povremenog organiziranja bogoslužja nadbiskup Splitsko-makarski msgr. Marin Barišić ustupio je crkvu Gospe od Dobrića.


O. Milan najavio je sljedeći susret na svetoj liturgiji za 4. listopada. Pozvao je vjernike istočnoga obreda da ovome prisustvuju kako bi očuvali svoju tradiciju. Poručio je da su i vjernici zapadnoga obreda jednako dobrodošli kako bi kroz uzajamno izučavanje i upoznavanje došli do uzajamnog poštivanja i uvažavanja. Na kraju je o. Milan zaključio kako su ovakvi događaji duhovno obogaćenje te ujedno radost i ponos kršćanske zajednice ovoga grada.