Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije humanitarnom akcijom „Kolačić mira za Ukrajinu“ prikupio oko 70.000 eura

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije od prvoga dana uključio se u akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć ljudima u Ukrajini. U međuvremenu su se župnici, vjeroučitelji i vjernici laici organizirali za prikupljanje materijalne pomoći u svojim sredinama, te na taj način pokazali kako Caritas nije samo ustanova, nego je Caritas svako djelovanje Crkve prema potrebitima.

Uputom Hrvatskog Caritasa o načinu prikupljanja i sortiranja materijalne pomoći i Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljao je i slao u Hrvatski Caritas kako bi se to dostavilo u Ukrajinu. Hrvatski Caritas je poslao ukupno 16 tegljača pomoći.

„Imajući na umu iskustvo Domovinskog rata i pomoć izbjeglicama tada, svjesni da će rat potrajat, Caritas je poslao župnicima pismo u kojem traži dostavu podataka o tome posjeduje li župa adekvatnu nekretninu ili vjernike koji bi bili voljni smjestiti izbjeglice na duži vremenski period te im osigurati hranu i režijske troškove. Javilo nam se 25 osoba voljnih primiti izbjeglice, te smo sve kontakte proslijedili nadležnim institucijama“, kazao je Denis Maslov, ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa. Dobru suradnju Caritas je ostvario sa grkokatoličkim župnikom u Splitu ocem Zenjom Zastavnim, koji je od prvog dana bio na raspolaganju za komunikaciju sa izbjeglicama koje su se zatekle na području Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Posjetili smo dio izbjeglica koji su smješteni u privatnom smještaju te im se osim humanitarne pomoći stavili na raspolaganje i za druge oblike pomoći i podrške. U Okrugu na Čiovu, u Župi sv. Karla Boromejskog sa župnikom don Miroslavom Rubićem, dogovorili smo korištenje crkvenih prostorija za susrete sa izbjeglicama sa trogirskog područja. U dogovoru sa Crvenim križom i SKAC-Split dogovorili smo provođenje aktivnosti slobodnog vremena za djecu i majke jednom tjedno“, istaknuo je Maslov.

Svaki četvrtak volonteri SKAC-a idu u Okrug da bi okupili izbjeglice u prostorima crkve te im pružili utjehu i podršku na kreativne načine kako bi barem na kratko zaboravili strahote rata u svojoj zemlji. Animatori SKAC-a s djecom provode radionice, igre, edukacije, dok s majkama uče osnove hrvatskog jezika.

„Vidjevši kako sve humanitarne udruge sa područja naše nadbiskupije prikupljaju materijalnu pomoć mi smo se na poticaj sestre Marine Mužinić, odlučili prikupljati novčana sredstva u akciji 'Kolačić mira za Ukrajinu'. Župnicima smo poslali dopis u kojem ih molimo ako su u mogućnosti da organiziraju pripravu i prodaju kolača na Cvijetnicu“, kazao je Maslov dodavši da sav prikupljeni novac ide za sestre grkokatolkinje Milosrdnice sv. Vinka Paulskog koje se nalaze u Ukrajini. One su u svoje samostane primile dio izbjeglica, a i materijalno su pomagale izbjeglice koje su kratkotrajno boravile ili samo prolazile kroz njihove samostane. Naime, sestara Milosrdnica u samostanu u Lavovu je 47, a skrbe trenutno za oko 70 izbjeglica i potrebna im je svekolika pomoć, kazala je Služavka Malog Isusa s. Marina, koja iz studentskih dana u Rima poznaje poglavaricu samostana u Lavovu s. Valentynu. Grkokatoličke sestre djeluju u pet regija u Ukrajini, imaju 8 kuća i jedno sirotište za djecu. Njihova karizma je evangelizacija kroz djela milosrđa i kroz odgoj, a posebno djeluju u zdravstvu.

Naši vjernici su kao i uvijek dosad pokazali veliko srce te se u akciji „Kolačić mira za Ukrajinu“ prikupilo 516,900,73 kn. Novac je odmah uplaćen na račun sestara u Ukrajini koje su bile iznimno zahvalne svim vjernicima koji su sudjelovali u akciji bilo novcem ili molitvom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...