Akcije Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije u vremenu koronavirsua

Uz svu svoju svakodnevnu aktivnost koju Caritas obavlja u susretu sa svojim korisnicima, ova izvanredna situacija pred kojom se našao naš narod, ali i čitavi svijet iznio je na vidjelo evanđeoski poziv koji je Caritas pozvan svakodnevno živjeti: „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili” (Mt 25,45)

Poštujući mjere zaštite Civilnog stožera RH Caritas je nastavio sa svojim djelovanjem. Na raspolaganju korisnicima i svim građanima koji su se našli u neprilikama uslijed epidemije Covid-19 stoje Caritasovi djelatnici i 70-ak volontera svaki dan od 07:30-14:00 h. Kroz cijeli dan su dostupni na broj 099/254-8588 za podršku i razgovor. Također su zbog sigurnosti svih korisnika privremeno obustavili podjelu odjeće i obuće.

U suradnji sa župnim Caritasima, župnicima i volonterima organizirali su podjelu paketa pomoći na kućnu adresu za sve korisnike Caritasa, ali i za sve one koji svakodnevno kucaju na njihova vrata pogođeni novonastalom krizom. Do svih obitelji do kojih ne mogu doći, zahvaljujući donaciji Hp express-a paketi će biti dostavljeni i na njihova vrata. Zahvaljujući Vladi RH na robnim rezervama (9.425,25 t hrane), Caritas je do ovog trenutka podijelio oko 1.000 paketa pomoći za 197 obitelji iz njihove evidencije i 16.500,00 kuna bonova za kupnju namirnica. Također, na kućne adrese 120 obitelji poslani su Bonovi za hranu. Svaka obitelj je dobila bon u vrijednosti od 400,00 kn.

Svakodnevno se dostavlja na adresu 90 obroka korisnicima s programa Blagovališta, ali i svim onima koji nisu u mogućnosti ići u redovitu nabavku namirnica, starijima i nemoćnima. Djelatnicima u pripremi i dostavi svakodnevno pomažu vrijedni volonteri, a lunch paketi su svakim danom bogatiji donacijama Interspara, Dukata, Sana delikatese, Hotela Park… Pekara „Biškić“ je za Uskrs svim korisnicima Blagovališta donirati sirnice i time obogatiti obiteljski stol.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi članovi Caritasove obitelji. Naime, podjelom dječjih pelena, higijenskih potrepština i dječje hrane obuhvaćeno je 30 obitelji ili 100 djece, vodeći računa da im ništa ne nedostaje.

Atlantic trade je i ovaj mjesec pomogao da paketi za najmlađe budu što bogatiji. Potreba za programom „Mali kućni hospicij“ je u porastu. Uz pomoć bogoslova Nadbiskupije dostavili su 4 bolesnička kreveta na adresu bolesnika te im u ovoj teškoj situaciji olakšali boravak i oporavak u krugu najbližih. Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i dalje radi, prema trenutnim odredbama nadležnog ministarstva i Stožera civilne zaštite RH.

„Zahvaljujemo na podršci i brizi Ocu Nadbiskupu, Hrvatskom Caritasu, Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, volonterima, svim donatorima koji naš rad olakšavaju donacijama i vrijednim gospođama koje šivaju zaštitne maske za djelatnike, volontere i korisnike Caritasa“, poručili su.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Draga braćo i sestre vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije! Draga braćo svećenici i redovnici, drage sestre ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je strateško planiranje za svoje djelatnike, u Vepricu – Svetištu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, na prijedlog Upravnog vijeća nadbiskupijskog Caritasa, ...
Odlukom biskupa, u svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, treću nedjelju došašća proslavit ćemo kao ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić imenovao je Denisa Maslova novim ravnateljem Caritasa Splitsko-makarske ...
Sedmu godinu zaredom Caritas Župe Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu, u subotu 5. prosinca, u salezijanskom oratoriju ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je Okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u ...