Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije na konferenciji o siromaštvu u Splitu

Stotinjak stručnjaka s područja socijalne skrbi iz Hrvatske okupilo se u Splitu 20. veljače povodom obilježavanja svjetskog Dana socijalne pravde na konferenciji pod nazivom „Siromaštvo u urbanim sredinama“. Konferencija se održava drugu godinu zaredom, na inicijativu četiri najveća hrvatska grada Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, čiji su predstavnici službi socijalne skrbi sudjelovali u radu konferencije. Prvo izdanje održalo se u Zagrebu prošle godine, a domaćin druge konferencije bio je Grad Split.

„Cilj ovog susreta je razmjena iskustva i zajednički iskorak u radu svih nas koji se bavimo ovom temom“, kazala je zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović Tomaš u svom uvodnom obraćanju te se zahvalila svima koji sudjeluju u raspravi o jednom značajnom dijelu socijalne skrbi ne samo u Splitu nego i u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je, kako je kazala Hrgović Tomaš, koncipirana u dva dijela. U prvom dijelu su dionici s lokalne razine koji su postali nacionalno prepoznatljivi dali svoj doprinos u onom najosnovnijem, a to je svakodnevni kontakt s korisnicima socijalnih usluga, a u drugom dijelu su predstavljene socijalne politike upravnih odjela četiri najveća grada u Hrvatskoj s ciljem pregleda raznolikosti usluga i planiranja daljnjih aktivnosti.

„Ovakva konferencija iznošenja iskustava i primjera dobre prakse nas dovodi do toga da donosimo zaključke i prijedloge što treba unaprijediti i na kojem polju možemo donijeti još bolje mjere kako bi što više pomogli sugrađanima i kako bi odgovorili izazovima koji se nameću“, rekla je pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Magda Vrvilo koja je bila u ulozi domaćina splitske konferencije. Prema njenim riječima, svi koji rade na području socijale u lokalnim samoupravama, provode Zakon o socijalnoj skrbi po kojem se sugrađanima osigurava čitav niz mjera pomoći u svakodnevnom životu. „No, danas živimo u vremenu kada se ne radi samo o materijalnoj pomoći, a cilj ove konferencije je i ukazivanje na snagu svih koji provode razne usluge kako u našem gradu, tako i u drugim sredinama“, naglasila je Vrvilo.

Konferenciju je u prvom dijelu programa otvorila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Iva Skelin Paulić koja je predstavila aktivnosti koje Ministarstvo provodi u cilju izgradnje sustava doniranja hrane. Donacija hrane u Hrvatskoj je u porastu i u odnosu na prošlu godinu za oko 3 milijuna veća, a to je evidentirano nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izradilo IT sustav, tzv. platformu „e-doniranje“ na kojoj donatori ukucavaju svoje viškove hrane i preko centralnog upravitelja informacija se širi posrednicima.

Ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović predstavila je paletu usluga Caritasa koje obuhvaćaju razne kategorije korisnika, djecu, žene žrtve zlostavljanja u programu Sigurna kuća, ovisnike i beskućnike, korisnike prehrane i bonova pomoći i dr. na području cijele Nadbiskupije.

Edita Maretić Dimlić, ravnateljica Ustanove DES predstavila je rad ove zaštićene radionice za osobe s invaliditetom s posebnim naglaskom na rad pučke kuhinje za 500 korisnika. Ova Ustanova jedina je takva od Pule do krajnjeg Juga Hrvatske, a obzirom da sukladno zakonu zapošljava više od 50% osoba s invaliditetom i ima veliku ulogu u zaštiti od siromaštva ove teško zapošljive skupine.

Đordana Barbarić ispred Udruge MoSt predstavila je dvadesetogodišnji rad na polju civilnog sektora s marginaliziranim skupinama ovisnika, siromašnih, beskućnika itd. te istakla vrijednost akcije „A di si ti?“ kao primjer građanske solidarnosti.

Svojim radom na polju civilnog sektora dokazan su akter na području socijale izvan granica Splita. Ispred Crvenog križa Split Mirela Zorić progovorila je o prednostima projekta Fead kojeg provode na području grada Splita, uz redovne aktivnosti usmjerene u velikoj mjeri socijalno ugroženima.

Rad udruge mladih SKAC Split predstavila je Doris Nazor koja je izdvojila primjere akcija 72 sata i Agenti dobrote koje su samo protekle godine uključile više od 700 volontera u različitim akcijama pomoći socijalno ugroženima.

U drugom dijelu konferencije o siromaštvu u urbanim sredinama govorili su pročelnici gradova nositelja inicijative Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, s ciljem razmjene iskustava i promišljanja daljnjih aktivnosti za unaprjeđenje nacionalnog programa socijalne skrbi koji će biti primjenjiv ne samo na velike gradove, nego i manje sredine koje su manje stručno kapacitirane za pružanje usluga socijalne skrbi.

Romano Kristić iz UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka predstavio je Socijalni program Grada Osijeka za iskorjenjivanje svih oblika siromaštva i naglasio važnost socijalnih partnera u civilnom sektoru.

Karla Mušković iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke govorila je o mjerama u sustavu socijalne skrbi s posebnim naglaskom na nužnost planiranja stambene politike zbrinjavanja ugroženih.

Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom okupljene je upoznala sa Socijalnim programom Grada Zagreba u borbi protiv siromaštva, kao i o velikom problemu nedostatka radne snage, posebno medicinskih djelatnika i njegovatelja u sustavu socijalne skrbi.

Zaključno izlaganje imala je Magda Vrvilo iz Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, koja je predstavila aktivne mjere u sklopu socijalnog programa Grada Splita, s posebnim naglaskom na projekt umirovljeničke kartice Moj zlatni Split i pozitivna iskustva provedbe projekta Zaželi. U zaključnoj raspravi sudjelovali su svi izlagači i stručna javnost koja je pratila konferenciju, gdje je istaknuto kako je najvažniji faktor poboljšanja rada institucija i drugih pružatelja usluga u međusobnom umrežavanju i ubrzanju administrativnih procesa. Otvoreno je niz pitanja o daljnjem radu, a unatoč različitosti sredina pojavljuju se zajednički problemi na koje treba u narednom razdoblju pokušati odgovoriti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...