Nadbiskup Barišić podijelio 72 Caritasove stipendije

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić podijelio je, u ponedjeljak 5. studenog, u prostorijama Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije rješenja o dodjeli Caritasove stipendije za 33 studenata i 39 učenika srednjih škola. Visina mjesečne stipendije za studente je 1000 kuna, a za srednjoškolce 700 kuna. Glavni kriteriji dodjele su socijalni status obitelji odnosno studenta, redovito upisana godina studija te aktivnosti u župnoj zajednici i volontiranje.

„Naša stipendija nije samo materijalna pomoć nego je iskaz ljubavi i ljudske topline. Nadam se da kroz svoj studij i rad nećete zaboraviti na naše povjerenje i da ćete uvijek biti otvorena srca za čovjeka u potrebi. Među vama postoje brojni volonteri koji se nesebično daruju za sve ljude u teškim situacijama. Potičem i ostale da nam se pridruže, kako bi osjetili toplinu susreta s onima koji se nalaze na rubu društva“, kazala je ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović obraćajući se srednjoškolcima i studentima. Zahvalila je Ocu nadbiskupu na dolasku i izdvojenom vremenu, rekavši: „Hvala vam što uz mnogobrojne obveze pronalazite vremena za naš Caritas. Vaša podrška nam je blagoslov i duhovna snaga u našem radu i kršćanskom poslanju“.

„Vrijednost današnjeg događaja nije samo u 700 ili u 1000 kuna, nego u poticaju kako bismo zajedno radili na jednom plemenitom polju. Oni koji su znali primiti sigurno će znati darovati i podijeliti. Najvažnije što možemo darovati onima koji su u potrebi je svoje vrijeme“, ustvrdio je član Caritasovog Upravnog vijeća generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović dodavši „kako ga posebno raduje kada se mladima izlazi u susret sa željom da im se pomogne u ljudskom i kršćanskom ostvarenju“.

Pozdravljajući srednjoškolce, studente i roditelje mons. Barišić je istaknuo „kako je podijela stipendija gesta ljudskosti, pažnje i obiteljskog načina odgovornosti jednih za druge“. „Naša Nadbiskupija kojoj pripadate preko svojih župnih zajednica je jedna velika obitelj. Sav vaš rad kroz studij ne služi samo vašoj osobnoj izgradnji. On izgrađuje i vašu veliku obitelj – našu Nadbiskupiju i društvo u kojem djelujete“, kazao je Nadbiskup. Potaknuo je studente da svoje talente i sposobnosti iskoriste kroz tri dimenzije; molitvu, rad i studij, naglasivši: „Ako u svoj život ugradite ove tri dimenzije, uspijet ćete u cjelovitom ljudskom i kršćanskom sazrijevanju“.

U ime srednjoškolaca i studenata, zahvalu nadbiskupu Barišiću izrekla je Lucija Marević, rekavši: „Hvala Vam, Oče nadbiskupe za vašu pastirsku brigu koju na ovaj način iskazujete prema svima nama. Više od same stipendije, koja nije zanemariva, znači nam Vaše zauzimanje za nas kojim posredujete istinsku Kristovu ljubav za čovjeka. Ovim današnjim susretom želimo posvjedočiti našu vjeru i nadu te radost što pripadamo Kristu i njegovoj Crkvi“.

Zatim je mons. Barišić srednjoškolcima i studentima podijelio rješenja o dodjeli stipendija te krunicu s Nadbiskupovim grbom. Susret je završen prigodnim domjenkom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...