Osmi dan devetnice sv. Dujmu: „Opredijelimo se za Isusa Krista bez ikakvog kompromisa”

Osmoga dana devetnice sv. Dujmu, 5. svibnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan te odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu: rektor don Đuliano Trdić, duhovnik don Mato Brečić i vicerektor don Tomislav Kutleša. Đakonirali su don Ivan Mamić i don Damir Vrbešić, a pjevao je Zbor splitskih bogoslova pod vodstvom s. Lidije Bernardice Matijević.

Govoreći u prigodnoj homiliji o liturgijskom čitanju iz Djela apostolskih (Dj 13, 26 – 33), mons. Ančić je kazao kako apostol Pavao nastupa u sinagogi donoseći Božju riječ najprije Židovima – nositeljima Božjih obećanja. „On im doziva u pamet da prvaci naroda u Jeruzalemu nisu spoznali Božju poruku i ponudu spasenja koja im je pružena u obećanom Mesiji – Isusu Kristu. Isusa koji je prošao zemljom čineći velika čudesa i znamenja, oni su odbacili i razapeli na križ. A Bog ga je treći dan uskrisio od mrtvih i postavio ga Spasiteljem i Pobjednikom nad zlom i smrću”, nastavio je.

Poručivši kako su neki osporavali samog Krista te kako Njegova evanđeoska poruka i učenici trpe progone sve do današnjega dana, mons. Ančić je istaknuo: „U nizu svetih i nebrojenih mučenika koji su Kristovim stopama pronosili Evanđelje i krvlju ga svjedočili stoji i sv. Dujam, jedan od prvih biskupa drevne nekoć salonitanske, a danas Splitske crkve”.

Kada su farizeji i prvaci narodni u Jeruzalemu pokušali ušutkati i zastrašiti apostole da ne propovijedaju Krista, Petar je ustao i jasno rekao: 'Treba se više pokoravati Bogu nego ljudima'”, kazao je, dodavši kako nas Petar time uči da se za Isusa Krista trebamo opredijeliti bez ikakvog kompromisa. „Gospodin nas nikada ne ostavlja same. On pritječe u pomoć našoj nemoći i ljudskoj slabosti. Bog pruža snagu i ustrajnost u svjedočenju, pomaže da podnesemo nevolje, protivštine i trpljenja za Krista”, ustvrdio je.

Rekavši da je Isus svoje učenike pripremao za izloženost mnogobrojnim nevoljama ovoga svijeta, mons. Ančić je naglasio: „Današnje Evanđelje nam govori kako ih je tješio i poučavao najavljujući svoj odlazak k Ocu: 'Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujete u Boga i u mene vjerujte. (...) Idem pripraviti Vam mjesto' (Iv 14,1-2). Ove evanđeoske riječi upućene su i danas Kristovim vjernicima. I mi kršćani u današnjem svijetu osjećamo strahove i nesigurnosti te u mnoštvu različitih glasova ne prepoznajemo uvijek glas Dobrog pastira. A Uskrsli Gospodin nam dovikuje: 'Vjerujte u Boga i u mene vjerujte. Ja sam put istina i život'. Krist nas je svojom pobjedom oslobodio robovanja zlu i tami. Dao nam je svoga Duha da hodimo u svjetlosti i živimo novim životom”.

Izgrađujmo svoj odnos i zajedništvo s Gospodinom u molitvi, misnom slavlju i sakramentima. Neka nas na tom putu vjere i ljubavi zagovarana naš zaštitnik sv. Dujam”, zaključio je.

Nakon što je župnik don Ante zahvalio mons. Ančiću na predvođenju misnog slavlja, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Zatim je uslijedilo koncert orguljaškog dua „Quattro obbligato”.

Orguljaški duo „Quattro obbligato” trenutno je jedini aktivni sastav ove vrste u Hrvatskoj, a djeluje od 2006. godine. Na repertoaru dua nalaze se skladbe za orgulje domaćih i inozemnih autora od 18. do 21. stoljeća. Duo je dosad snimio tri nosača zvuka: „Quattro obbligato”, „Gaudium mysticum” te „Zdravo budi mladi Kralju”.