Održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri – Kako primjereno odgovoriti na religiozne potrebe djeteta rane i predškolske dobi?

U subotu, 22. travnja 2023. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, nakon pauze od gotovo tri godine, održan je međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije. Stručni skup organiziran je u suradnji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, a krovna tema skupa bila je: Kako primjereno odgovoriti na religiozne potrebe djeteta rane i predškolske dobi?

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj homiliji mons. Velić osvrnuo se specifičnost poslanja odgojiteljica u vjeri koje se ne može ispuniti bez snage Duha Svetoga, podsjetivši pri tom na tekst iz Djela apostolskih u kojem je prva Crkva mudro i razborito raspoređivala sve poslove. Stoga je je razumljivo, istaknuo je mons. Velić, da je ovaj stručni skup započeo sv. misom, odnosno izvorom iz kojeg se crpi snaga za vršenje poslanja. Naime, kad upremo pogled u Isusa, možemo naprijed unatoč preprekama, poput apostola u lađici na Genezaretskom jezeru, zaključio je mons. Velić.

Nakon sv. mise odgojiteljicama u vjeri obratila se prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na njihovom doprinosu u vjerskom odgoju najmanjih te kratko uvela u rad stručnog skupa. Prof. Garmaz istaknula je važnost šutnje, slušanja, strpljenja i promatranja drugoga u izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa u svim fazama života čovjeka, a osobito u najranijoj dobi. Parafrazirajući biblijski događaj o Samuelu i Eliju, prof. Garmaz je naglasila da odgojiteljice u vjeri usmjeravaju dječje korake prema Bogu.

Potom je sudionike stručnog skupa pozdravila Sabina Marunčić, podsjećajući prisutne kako je još sv. Augustin opisao djetinju dob i djetinjstvo kao razdoblje u kojem se uči dijalog s Učiteljem koji govori u nutrini. Viša savjetnica izrazila je nadu da će i ovaj stručni skup pridonijeti još zauzetijem radu s malenima u njihovom cjelovitom rastu, kako bi bili osposobljeni, sukladno svojoj dobi, za otkrivanje, prihvaćanje i življenje autentičnih vrednota Evanđelja u odnosu prema sebi, prema drugima te na poseban način prema Bogu.

Radni dio skupa koji se sastojao od plenarnog predavanja, dvije pedagoške radionice i šest primjera iz prakse, moderirala je Sabina Marunčić. Predavanje na temu Odnos odgojitelja u vjeri i djeteta održala je s. Jelica Đuzel, specijalizirana katehistica za odgoj djece prema Montessori odgojnim načelima i ravnateljica DV Sunčev sjaj – Nazaret u Đakovu. U uvodnom dijelu predavanja s. Jelica je istaknula kako je u vjerskom odgoju najvažniji element vjerskog okruženja – odgojitelj u vjeri kojeg Crkva šalje na uzvišenu zadaću, služiti najmanjima. U središnjem dijelu predavanja navela je zadaće i pripremu odgojitelja u vjeri prema Mariji Montessori. U završnom dijelu predavanja progovorila je o stavu odgojitelja u vjeri pozivajući se na Sofiu Cavalletti, utemeljiteljicu vjerskog odgoja prema načelima Montessori pedagogije – Katehezu Dobroga Pastira, koja je usporedila stav odgojitelja u vjeri s likom beskorisnog sluge iz Lukinog evanđelja.

Nakon pauze uslijedile su pedagoške radionice. Prvu radionicu na temu Dobri Pastir osmislile su i održale Diana Ljubić i Marina Ćosić Šurlin, odgojiteljice u vjeri iz DV Mali cvijetak. Cilj ove radionice koja sadrži univerzalnu poruku Kristove ljubavi, bio je upoznavanje Isusa Krista kao dobroga pastira koji ljubi sve ljude i daje svoj život za njih. Odgojiteljice su imale mogućnost slušati i gledati dio prikaza Dobrog Pastira i upoznati se s korištenim katehetsko-didaktičkim materijalom. Drugu radionicu na temu Malim korakom do velike tajne priredile su i održale Petra Mrduljaš i Jelena Mamić, odgojiteljice u vjeri iz DV Dobri. Cilj radionice bio je razvijanje svijesti o važnosti vjerskog odgoja u ranoj i predškolskoj dobi u svrhu cjelovitog razvoja djeteta, a sadržaj je bio povezan sa stjecanjem uvida o važnosti odgojitelja u vjeri koji svojim primjerom svakodnevno služi kao model djeci.

U trećem dijelu stručnog skupa predstavljeno je šest primjera iz prakse iz šest različitih predškolskih ustanova: Hani Čargo i Danijela Dujmović Šućur, odgojiteljice u vjeri iz DV Rusulica, Diana Ljubić, odgojiteljica u vjeri iz DV Mali cvijetak, Maja Kaštelančić Perišić, odgojiteljice u vjeri iz DV Svete Male Terezije, s. Tea Vrdoljak i Zrinka Marić, odgojiteljice u vjeri iz DV Blagovijest, Milva Buljubašić i Kristina Bašić, odgojiteljice u vjeri iz DV Dobri i Petra Perčić, odgojiteljica u vjeri iz DV Brat sunce. Predstavljene aktivnosti bile su povezane s ostvarivanjem konkretnih sadržaja tijekom pedagoške godine prema Programu katoličkoga vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi, a iznijele su na vidjelo kreativnost i predani rad odgojiteljica u vjeri.

Stručni skup završio je kratkom raspravom u kojoj su nazočni imali prigodu iznijeti svoje zadovoljstvo zbog ljepote druženja, zajedničkog učenja, slavljenja Boga i međusobne razmjene profesionalnog iskustva. Na samom kraju skupa organizatori su uputili sudionicima nekoliko kraćih informacija, provedena je evaluacija stručnog skupa, a prof. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda sabrala je zaključke skupa, zahvalila nositeljima programa te pozvala sve prisutne da svojim idejama i prijedlozima doprinesu osmišljavanju programa sljedećeg stručnog skupa za odgojiteljice u vjeri.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...