XXI. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije: „Bog stvara originale i voli sve na vama”

U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 1. travnja, održan je XXI. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije. Za više od 700 učenika naše Nadbiskupije, zajedničko druženje započelo je misom u crkvi sv. Ante na Humcu, a nastavljeno je u Međugorju i Mostaru. Ni kišno vrijeme nije spriječilo maturante i njihove vjeroučitelje da kroz molitvu, pjesmu i druženje zahvale Bogu na svim milostima koje im je udijelio tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Euharistijsko slavlje na Humcu predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a u koncelebraciji su bili župnik domaćin fra Dario Dodig i don Roko Kaštelan. Čitanja i molitvu vjernika su pripremili učenici splitske Zdravstvene škole s vjeroučiteljicom Mirjanom Vučica, a pjevao je solinski Papa band pod vodstvom Sanje Ivančić.

U prigodnoj homiliji, mons. Glasnović je istaknuo kako je smisao svih naših djela spasenje i upoznavanje Isusa Krista. Mladima je naglasio i kako Bog uvijek odgovara na ljudsku molitvu, poručivši da vjera treba biti naš odgovor na Božju riječ koja je upućena i našem svijetu koji pred nas stavlja različite izazove. „Dragi mladi prijatelji, nemojte se nikad uspoređivati s drugima. Bog stvara originale i voli sve na vama. Isus voli sve osim grijeha te nas poziva da se borimo protiv njega. Za učiniti grijeh nam ne treba nikakav trud, a za kršćansko rješenje određenog problema treba nam odricanje i suradnja s Kristom. Taj put je teži, ali nas dovodi do potpunog ostvarenja naše osobnosti i do autentične sreće”, poručio je, između ostalog, mons. Glasnović. Zaključujući homiliju, pozvao je mlade na hrabrost: „Bog koji vas je stvorio zna što će s vama. On je onaj koji nam svojom ljubavlju pomaže da skinemo maske svoga života i budemo Njegov original u ovom svijetu”.

Nakon misnog slavlja, uslijedilo je svjedočanstvo don Roka Kaštelana koji je mlade upoznao sa svojim životnim putem. „Kada sam imao sedam godina, umro je moj stric. To me emocionalno ranilo i već tada sam se počeo pitati o egzistencijalnim stvarima. Moji ozbiljni životni problemi su započeli već u 5. ili 6. razredu osnovne škole. Odrastanjem, moji problemi su samo rasli. Zapao sam u ropstvo alkohola, droge i različitih ovisnosti. Svoju sreću sam pokušao pronaći u stvarima koje ne mogu ispuniti čovjeka. Postao sam član Torcide, kada je Hajduk igrao opće nisam išao na nastavu. Stvari su se samo pogoršavale, do trenutka kada me prijatelj ubacio u jednu molitvenu zajednicu. Iz početka sam na molitve išao zbog lijepih djevojaka, postupno shvativši da me Isus ljubi takvog kakav jesam te da On jedini može u potpunosti ispuniti moj život”, poručio je don Roko mladima, potaknuvši ih da Krista izabiru prije svega drugoga.

Zatim se maturantima obratila predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši svima koji su svojim doprinosom pridonijeli ovom susretu, zaželjela je maturantima sreću u budućim životnim izborima. „Uvijek računajte na Krista. U svim vašim odabirima On će biti s vama, a vi budite Njegov glas u ovom svijetu”, zaključila je.

Nakon posjeta Međugorju i Mostaru, maturanti su se puni radosti i lijepih uspomena vratili svojim kućama.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...