Svečana promocija zbornika učeničkih radova „Na ramenima moga tate“

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u povodu Godine očinstva i ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u rujnu 2018. u Solinu, organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Na ramenima moga tate“. Dva prosudbena povjerenstva napravila su izbor najboljih radova koji su objavljeni u istoimenom zborniku. Svečana promocija zbornika bila je u srijedu, 25. listopada u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, a predstavili su ga: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda i dr. sc. Dubravka Kuščević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Promociji su nazočili i predstavnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije: g. Slavko Žaja, savjetnik za obrazovanje i znanost i g. Ante Radovčić, pomoćnik pročelnika za prosvjetu.

U Zborniku je objavljeno 260 literarnih i 64 likovna rada iz različitih osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije, Dubrovačke biskupije i iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Priređivačice Zbornika Marina Šimić i Mirjana Vučica sve su literarne radove uvrštene u zbornik okrupnile i sadržajno posložile u deset tematskih cjelina na ukupno 176 stranica. „Sam naziv zbornika 'Na ramenima moga tate' ističe važnu ulogu oca u odrastanju djeteta. Na ramenima otac čvrsto, s obje ruke, drži svoje dijete za noge i time upravlja njegove korake. Čvrstim držanjem otac je predstavnik odgovornosti braka i obitelji za ispravno odgajanje novog života. Iako je dijete na ramenima svoga tate, njegov pogled počiva na majci i govori nam da očeva i majčina figura nisu uzajamno zamjenjive“, naglasio je mr. Periš.

Govoreći o učeničkim literarnim radovima istaknuo je figuru oca kao propovjednika vjere svojoj djeci, svjedoka Evanđelja po kvaliteti života koju stvara u svojoj 'kućnoj Crkvi'. Otac priprema obiteljsko ozračje u kojem dijete može otvoriti svoju dušu životu. Očevi su: blagi, mudri, vrijedni, strpljivi, spremni na žrtvu… Ipak brojni učenički radovi nastali su pod krovovima ranjenog očinstva, u osamljenim i hladnim domovima. „Teme 'Nedostaješ mi tata' i 'Pismo tati' sadrže pozive djece koja žele 'biti tu' za svoje očeve“, kazao je mr. Periš te je zahvalio „svim učenicima i njihovim mentorima koji su na ovaj način povratili svijetu zaboravljenu autentičnu sliku oca koju imamo u tihom čovjeku iz Nazareta, čuvaru Božjih tajna – sv. Josipu. Sveti Josip je uzor za sve prave očeve. Neka bude uzor i vama vjeroučiteljima, učiteljima, ravnateljima, svećenicima, redovnicima – i svima vama koji ulažete svoje vrijeme i trud, dajete savjete, pomažete, opominjete i istinski se trudite oko odgoja djece i mladih, kako bi sva djeca mogla reći: 'Na ramenima učitelja moga, upoznao sam vjeru, ljubav i Boga'.“

Govoreći o likovnim radovima u Zborniku dr. Dubravka Kuščević je naglasila da je za ovaj zbornik pristiglo manje radova (nego za prošlogodišnji „Djeca Oca milosrđa), ali i da su oni bolje kvalitete te su djeca koristila neke nove likovne tehnike poput računalne grafike i to već kod djece u 2. razredu osnovne škole. „Ako dječji likovni radovi predstavljaju informaciju o zbivanjima u djetetovoj glavi i duši, preko ovih likovnih radova možemo vidjeti da imamo zaista divnih očeva koji kvalitetno provode vrijeme sa svojom djecom što su nam djeca kvalitetno prikazala kroz likovni prikaz. Istinsko očinstvo podrazumijeva odgovornost i ljubav koji su zapravo lišeni sebičnosti. Oni su znak zrelosti očinstva i muškosti. Očevi koji svojoj djeci pokazuju ljubav, velikodušnost i strpljenje, ako pri tom ne traže ništa zauzvrat, slika su Božjeg očinstva“, istaknula je dr. Kuščević.

Nadbiskup mons. Marin Barišić izrazio je radost što je i ove godine Katehetski ured ponovno proveo natječaj i objavio Zbornik dječjih radova koji je ovoga puta duboko prodro u temu očinstva nazvavši ga „enciklopedijom o ocu i očinstvu“. Svoj je govor započeo svjedočanstvom iz djetinjstva kada je na ramenima svoga oca promatrao svijet odozgo. „Očeva ramena su za sva vremena, ona nas ne prestaju nositi kada dobijemo koji kilogram ili godinu više. Otac nas uvijek nosi svojom riječju i primjerom“, kazao je nadbiskup. Naglasio je da sociološke analize, koje je i Crkva na neki način prihvatila, a koje govore da se otac danas izgubio, da ga nema u društvu ni u obitelji, nisu posve objektivne jer najbolje analize i najzorniju sliku očeva daju njihova djeca. Djeca u ovom zborniku govore kako su očevi prisutni u obitelji, kako imaju vremena za svoju djecu i provode ga kvalitetno, kako im pomažu.

Posvjedočio je, također, da su ga neki tekstovi potresli do suza, osobito oni koji progovaraju o izostanku oca, bilo radi posla, mora, smrti ali i rastava. Potaknuo je sve da pročitaju Zbornik, a osobito očeve koji će sebe moći vidjeti u novom svjetlu. Istaknuo je da bi bilo dobro ovaj zbornik prevesti i na druge jezike te zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Najavio je da će sljedeća godina biti posvećena majci i majčinstvu, kao neposredna priprema za Treći nacionalni susret katoličkih obitelji u Solinu, te da će Katehetski ured uskoro pokrenuti novi natječaj „U zagrljaju moje mame“.

Potom je uslijedilo proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova u tri kategorije: po tri najbolja rada u razrednoj nastavi, po tri rada u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole i po tri rada u kategoriji srednjih škola. Nagrađenim učenicima i njihovim voditeljima nadbiskup je uručio Zbornik i prigodne darove. Također svim učenicima i mentorima čiji su radovi objavljeni u Zborniku Katehetski ured poklonio je po jedan primjerak. Program promocije, koji je moderirala Helena Balajić, glazbeno su uveličali Vokalisti Salone a scenski Hrvatsko nadzemlje. Svečana promocija završila je razgledavanjem prigodne izložbe likovnih radova objavljenih u Zborniku.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 3. korizmenu nedjelju.
Za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije, u samostanu sestara Službenica Milosrđa, održan je od 23. do 25. ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 1. korizmenu nedjelju.