U Zakučcu proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

U petak, 12. svibnja 2023. u Svetištu svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu svečano je proslavljen njegov blagdan te je obilježena 25. obljetnica početka izgradnje ovoga svetišta, katedrale u Mosoru. Misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić, a u suslavlju su osim župnika dr. don Emanuela Petrova bili: poljički dekan don Špiro Čikeš i omiški dekan i župnik don Jozo Gojsalić, gvardijan omiškog franjevačkog samostana fra Frano Doljanin, makarski župnik i dekan mons. Pavao Banić, župnik u Dugom Ratu don Božo Ćubelić, župnik u Dućama don Ljubo Pavić, župnik u Jesenicama don Toni Šinković, župnik Rogoznice don Radojko Vidović, župnik Podgrađa i Blata na Cetini don Ivan Vrdoljak te don Ivan Tadić. Prije same mise molila se Gospina krunica i litanije sv. Leopolda, a u samoj prirodi mnogi su iskusili blagodat svete ispovijedi jer je ispovijedalo više svećenika.

Ove godine procesija kroz selo Zakučac bila je toliko velika da se skoro stvorio prsten od križa na čelu procesije do onih na kraju procesije. U ovoj procesiji je prvi put nošen novi kip sv. Leopolda, dar obitelji Perica, kojega su nosili prvi inicijatori izgradnje svetišta, a blagoslovio ga je kardinal Puljić.

Svojim prekrasnim pjevom misno slavlje su uveličali članovi zbora župe sv. Petra apostola Priko Omiš pod vodstvom Irene Perišić, a na orguljama je bio Ivan Perak.

Među mnoštvom vjernika mogli smo zapaziti i obitelj iz Mađarske koja je po zagovoru sv. Leopolda nakon 15 godina dobila prvo dijete, a ovaj put su došli s dvoje djece zahvaliti sv. Leopoldu.

Oduševljen ovom prelijepom prirodom, kardinal Puljić je u svojoj propovijedi najprije ocrtao životni put svetoga Leopolda naglasivši kako je Leopoldova poslušnost poglavarima bila na prvome mjestu. „'Bio je mali čovjek rastom, ali velika srca i velike duše'” jer je 40 godina neumorno ispovijedao u svojoj maloj sobici i po 10 sati dnevno kako bi se borio protiv grijeha i spašavao grješnike koji su u velikim redovima čekali za ispovijed”.

„Leopold je iskreno ljubio, i zato mu nije bila teška žrtva koju je podnosio čak i uz mnoge bolesti koje je imao. Ljubavi nema bez žrtve i darivanja sebe. Kroz 40 godina on je morao slušati tuđe zlo, a onda je uvijek blago i blaženo odgovarao na sve jer je zračio ljubavlju”, rekao je kardinal Puljić.

Leopold je bio trinaesto dijete u obitelji, pa je kardinal u nastavku homilije ispričao kako mu se jedna žena žali kako nema svećenika i duhovnih zvanja. „A ja sam se nasmijao i rekao: Ako u vrtu nema cvijeća kako ćemo ga ubrati. A to znači, ako obitelji nisu plodne ljubavlju rađanja djece, ne može biti ni duhovnih zvanja”, poručio je.

Zatim nastavlja: „Obično roditelji znaju reći: neću da se moje dijete pati, ako sam se ja napatio. Recite mi je li netko ikad uspio da se nije napatio? Ne možeš ništa postići bez žrtve. Trn se oštri iz malena – trebamo djecu odmalena učiti kako biti spreman na životni križ. Jer, čemu častimo križ ako bježimo od žrtve. Zato, ako želimo imati zdravu budućnost moramo vratiti poniznost i spremnost na žrtvu”.

„Mi mislimo da djeca pamte ono što mi govorimo, ali to nije istina. Djeca pamte ono što vide. Zato i častimo svetog Leopolda, ali ga i molimo da nam izmoli tu strpljivost u životu i radu, tu poniznost, tu nesebičnost, tu ljubav. Što će promijeniti ovaj svijet? Pogledajte, na svakom koraku je mržnja. A svi mi trebamo ljubav, jer ništa ljepše nema u životu nego kad vidiš da si vrednovan. U jednom staračkom domu upitah jednu baku: Bako, što ti najteže pada? Kaže ona: Sinko, kad me više nitko ne treba. Zato želim da svetoga Leopolda, ne samo molimo, nego od njega i učimo. Ovaj svijet promijenit će ljudi koji su spremni ljubiti, žrtvovati se, nesebično se darivati. Upitam se tako i nad samim sobom često jesam li napravio sve što sam trebao. Pa sam odlučio dok mogu gorjet ću, neću dimiti”, kazao je kardinal Puljić.

Na završetku je župnik don Emanuel zahvalio kardinalu i svima koji su na bilo koji način doprinijeli za svetište i za ovo slavlje, a ponajviše dragom Bogu, što nam je unatoč lošim prognozama, darovao lijepo vrijeme za slavlje svete mise na otvorenom.

Po završetku svete mise narod je imao mogućnost poljubiti moći sv. Leopolda koje se nalaze u relikvijaru u svetištu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.