Svetkovina sv. Josipa u Župi Solinskih mučenika

Župa svetih Solinskih mučenika treću godinu zaredom svečano je proslavila svetkovinu svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije.

Priprava za svetkovinu svetog Josipa odvijala se preko korizmene duhovne obnove koju je, kao i središnje misno slavlje, predvodio p. Mijo Nikić, SI. Glavna tema trodnevnice bile su bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

Vjernici su tijekom tri dana imali mogućnost osobnog razgovora i ispovjedi s predvoditeljem duhovne obnove. Ujedno, sat vremena prije svete mise vjernici su u osobnoj i zajedničkoj molitvi častili Presveti Oltarski Sakrament. Praksu svakodnevnog jednosatnog klanjanja tijekom korizme je na prijedlog vjernika ove godine uveo župnik Župe Solinskih mučenika don Ante Matešan. Duhovna obnova uključivala je i kateheze predvoditelja p. Nikića nakon svete mise: prvi dan su na katehezama sudjelovali roditelji prvopričesnika, drugi dan roditelji krizmanika, a treći dan mladi. Susretima su se pridružili bračni parovi i ostali vjernici.

Drugi dan duhovne obnove, u petak 17. ožujka križni put za bolesnike predvodili su "Marijini vojnici" koji su u župi imali svoj redoviti susret trećeg petka u mjesecu.

Središnja proslava u nedjelju, 19. ožujka, započela je svečanom svetom misom poslije koje je slijedila procesija s kipom svetog Josipa, kojega je župnik s pukom dao izraditi kao zahvalu za sve milosti i zagovore tijekom kušnja kroz koje je župa prolazila u vremenu korone.

"Josip je čovjek Božjeg povjerenja. Bog od toliko ljudi na svijetu izabire Josipa da bude odgajatelj Sina Božjega. A nije mu bilo lako. Vidjeli smo kroz koje tjeskobno stanje je trebao proći jer je bio u velikoj dilemi što će biti s Marijom ako je on napusti... On je čovjek vjere i povjerenja. Nije govorio puno. Poznat je po svojoj šutnji, a kao što reče netko, on je kao stup u crkvi: šuti i ništa ne govori, ali nosi ovo zdanje.", rekao je pater Mijo naglašavajući da je sveti Josip imenovan zaštitnikom hrvatskog naroda i zaključujući zazivom: "Neka nam [sveti Josip] od Boga izmoli jedinstvo koje je potrebnom hrvatskom narodu!"

Zahvaljujući p. Nikiću na predanom vođenju ovogodišnje obnove i svetkovine, koji je jedan dan proveo i 5 sati u crkvi, župnik don Ante se osvrnuo na razdoblje ponovno otkrivene župne pobožnosti prema "Strahu zlih duhova" i "Zaštitniku obitelji": "S obzirom da smo tada okarakterizirani kao oni koje treba izbrisati iz Solina pa i sa lica zemlje, zavjetovali smo se da ćemo častiti svetog Josipa. Hvala dragom Bogu što smo se do sada doista jednim čvrstim i temeljitim koracima zaputili tom našem zavjetu... Danas dok častimo i slavimo svetog Josipa itekako nam je potrebno ono iz Josipova života: 'Ne boj se!'."

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.