Molitva za jedinstvo kršćana u Pastoralnom centru oca Ante Gabrića u Metkoviću

U kapeli Milosrdnog Isusa u Pastoralnom centru oca Ante Gabrića u Župi sv. Nikole u Metkoviću, u četvrtak 19. siječnja, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu i misno slavlje održani su u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koje je počelo dan ranije.

„Isusova molitva i najveća želja na posljednjoj večeri bila je da njegovi učenici budu jedno. To Isus želi i od nas – da budemo uistinu jedno, jedno u svojim obiteljima, jedno u svojoj Crkvi, jer znamo, da ništa ne možemo sami, potrebna nam je i ljudska i Božja pomoć“, rekao je u uvodu misnog slavlja neretvanski dekan don Davor Bilandžić, zahvalivši parohu ocu Lazaru Lazareviću što se odazvao na molitvu. Te dvije Crkve ekumenski su povezane u slavljima, a napose ih povezuje sv. Nikola, i u zajedničkim slavljima u Bariju.

Ekumenizam, molitva za jedinstvo kršćana je poput malog gorušičinog zrna, ali raste i donosi ploda, naglasio je i dodao kako je svatko od krštenika pozvan naviještati Kraljevstvo Božje i širiti ga, ali ovdje na zemlji. Pozvan je graditi na više razina, najprije – ekumenizam u sebi, zatim u Crkvi, pa onda među Crkvama i svijetu, pojasnio je, „a ako ćemo biti iskreni prema sebi – svatko od nas je na jedan način podijeljen, rascijepljen, često nedosljedan u svemu, zato, trebamo graditi zajedništvo u odnosima među nama, u Crkvi, među Crkvama i našem svijetu.“

Ekumenizma nema bez obraćenja, zato nije uzalud da ova molitvena osmina završava na blagdan obraćenja sv. Pavla 25. siječnja. Ekumenizam je duhovski događaj, zahvaća i naše srce, jer, ako je tijelo u sebi podijeljeno bolesno je, nije zdravo, a zbog bilo kakvih podjela Krist trpi, a Krist je središte jedinstva njegove Crkve. Što smo više povezani s Gospodinom, više smo povezani međusobno, zato je važna Isusova rečenica – ljubi bližnjega svoga kao samog sebe, jer na kraju će nas Bog jedino pitati jesmo li imali ljubavi jedni za druge. Vlč. Bilandžić pojasnio je kako nam informacije, koje su danas lako dostupne, mogu pomoći oko toga da promijenimo mišljenje i stavove – koji su ponekad kruti i nemaju veze sa evanđeljem. Istaknuo je kako mala ekumenska gesta može biti i da se bor drži dulje u kući, jer pristup kršćanima drugih denominacija kao braći i sestrama u Kristu, najbolje su ekumensko djelovanje koje nam valja živjeti ako smo vjernici, a jesmo, rekao je vlč. Bilandžić.

„Onda u međusobnim odnosima ne bi trebala biti neka negativna prošlost. Bez molitve smo ništa, prošlost je prošlo, vratit je ne možemo, ali bi nam trebala bit nit vodilja sadašnjost, budućnost, tj. radosna vijest Isusa Krista!“, pojasnio je vlč. Bilandžić.

Na kraju misnog slavlja vjernike je pozdravio o. Lazar, koji je zahvalivši na pozivu na molitvu za jedinstvo kršćana, naglasio kako bi ova molitva trebala biti u našim srcima i mislima cijele godine. „Kod nas je danas praznik Bogojavljenja, i mi trebamo moliti da nam naš Bog Otac nebeski pošalje Duha Svetoga, duha hrabrosti, duha mudrosti, duha ljubavi, ustrajnosti i čvrstine, da stalno budemo na putu molitve, na putu jedinstva, i da to jedinstvo neprestano gradimo, iz dan u dan. To nije lako, to smo vidjeli kroz povijest čovječanstva, ali to je ono što Bog od nas želi i što Bog od nas traži, a naravno, kad Bog nešto od nas želi – to je i naša želja, naša ljubav i naša molitva. Zato zamolimo da Bog pošalje Duha Svetoga da nas neprestano usmjerava i upućuje na put jedinstva. Čuli smo na početku mise da je jedinstvo ono što Bog Isus od nas želi – da budemo svi jedno – jedno u ljubavi, jedno u dobroti, jedno u molitvi za jedinstvo!“, zaključio je o. Lazar.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.