Proslavljen sv. Klement, zaštitnik grada Makarske

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se u gradu pod Biokovom obilježava po 297. put, tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka evanđeliste.

Prvog dana trodnevnice, u petak, 19. studenog, večernju svetu misu predvodio je don Mislav Šaškor, župnik Kraljice mira u Makarskoj, a misno slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor Kraljice mira iza čega su se na središnjeg gradskom trgu palile svijeće te se molilo odrješenje za žrtve Vukovara i Škabrnje. Drugog dana trodnevnice, u subotu, 19. studenog, euharistijsko slavlje predvodio je don Boris Vidović, profesor na KBF-u u Splitu, iza čega je prof. Maja Jakšić iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održala kraće predavanje o obitelji. U nedjelju, 20. studenog, na uočnicu svetkovine, večernju svetu misu predvodio je don Mato Brecić, duhovnik bogoslova u Splitu. Prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te makarski gradonačelnik Zoran Paunović . Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Najsvečanije je bilo u ponedjeljak, 21. studenog, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Koncelebraciji je prethodila procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je, uz oca biskupa i osam svećenika Makarskog dekanata, sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, biskup je sve okupljene pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanju brojnih kršćanskih mučenika. Bogdan je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na drevnu kršćansku tradiciju čašćenja mučenika koji su poput Klementa dali svoj život za Krista i vjeru. Među tisućama kršćanskih mučenika čija su tijela pokopana u rimskim katakombama svoje mjesto našao je i sv. Klement. Iako je biografija ovog mučenika nepoznata, siguran sam da je Klement, kao i mnogi drugi „anonimni“ sveci dobro znao svoje „pravo ime“. Njegova herojska smrt svjedoči nam da je s ponosom nosio ime kršćanina i bio spreman dati svoj život za Krista, kazao je biskup Bogdan, pozivajući vjernike na dublje promišljanje o potrebi svjedočenja naše vjere u aktualnom vremenu.

Foto: Damir Brzica

Nazvavši mučenike „pšeničnim zrnom koje pavši na zemlju umire i daje plod“ biskup je žrtvu sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca preimenovao u pobjedu spasonosne ljubavi i sebedarja kroz potvrdan odgovor čovjeka na Božji poziv i žrtvu. Iako diljem svijeta milijuni kršćana i dalje trpe nepravde, mržnju i progone zbog svoje predanosti Kristu, prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihovo distanciranje od zauzetog vjerničkog angažmana i autentično življenje vjere. Prihvaćajući relativnost istine današnji kršćani u pluralnom društvu kao da se ustručavaju otvoreno promicati kršćanske vrednote. Jedini način da se odupremo ovoj pojavnosti jest istinsko nasljedovanje Krista koji nam otvara novu dimenziju sebedarja te naš ograničeni zemaljski pogled diže i usmjerava prema nebeskom horizontu prave stvarnosti, naglasio je biskup Bogdan pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka. Na poticajnim riječima i čestitki povodom proslave sv. Klementa mučenika nadbiskupu je u ime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makatskog dekanata, a tom prilikom nadbiskupu je uručen i simboličan poklon. Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.