Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu zaštitnika svoga reda

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi sv. Dominika u Trogiru.

Slavlje je započelo dočekom brata franjevca budući da franjevci prema običaju predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za svetkovinu utemeljitelja njihovoga reda, a dominikanci kod franjevaca za svetkovinu sv. Franje Asiškoga.

Nakon što su izmijenili riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon tvoj Gospodine!“, zajedno su se uputili prema oltaru.

Misu je predslavio župnik Župe sv. Jakova na Čiovu fra Matija Matošević, a suslavio je starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić.

Fra Matija u propovijedi se osvrnuo na životopis sv. Dominika koji je 1215. godine osnovao Red propovjednika koji je 1216. godine službeno odobrio papa Honorije III.

Foto: Darko Mamut

Propovjednik je podsjetio na činjenicu da Dominik šalje svoje učenike da navještaju Radosnu vijest i da tada nije niti slutio da će novoosnovani red rasti takvom brzinom. Na Općem zboru Reda 1220. godine u Bologni određuje smjernice kako dalje živjeti, kako dalje svjedočiti Radosnu vijest. Upućuje svoje učenike na sve strane svijeta da naviještaju Krista. Krećući i on u misije, 1221. godine obolijeva, vraća se u Bolognu gdje umire 6. kolovoza.

„Dominik je svoje učenike podučavao da moraju živjeti istinu, biti iskreni, potpuno predani Kristu, naviještati to što žive kako bi mogli propovijedati. Upravo se to i od nas traži. Kao vjernici, kao kršćani trebali bi svojim životom svjedočiti vjeru da bi drugi uistinu na nama prepoznali da je Bog tu i da djeluje preko nas. Neka nam i ovaj blagdan bude poticaj da možemo uistinu, poput svetog Dominika, živjeti istinu i svjedočiti da je Krist jedini naš spasitelj i otkupitelj“, poručio je fra Matija između ostaloga u propovijedi.

Fr. Petar je na kraju slavlja čestitao svetkovinu svim okupljenim vjernicima, a posebno članovima Trećeg reda.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.