Počela devetnica Velikoj Gospi u sinjskom svetištu

Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu Gospe Sinjske.

U propovijedi  fra Antonio je naglasio da nas Gospa na blagdan Preobraženja Gospodinova poziva da i mi u svom vjerničkom životu sve činimo da budemo preobraženi. Za put preobraženja potrebno je uspinjanje prema gorama našeg života gdje možemo pronaći Krista. Za vjernike to je sakramentalni život, osobito sakrament pomirenja i euharistije, kazao je fra Antonio. Na kraju je zaželio je da svi po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske dožive milost preobraženja u svome životu.

U 7 sati Gospi su hodočastili župljani iz filijalne zajednice sv. Ivana iz Glavica. U ranim jutarnjim satima vjernici su pješice od mjesne crkve Svetog Ivana apostola krenuli u molitvi prema Svetištu Gospe Sinjske, predvođeni župnim vikarom u Župi Gospe Sinjske za zajednicu u Glavicama fra Tonijem Šimunovićem-Erpušinom. Dolaskom u svetište hodočasnici su pristupili sakramentu pomirenja. U 7 sati uz svečano slavljenje zvona sa zvonika Gospe Sinjske počela je procesija samostanskim dvorištem i euharistijsko slavlje kojim je presjedao fra Ante Vučković uz koncelebraciju mjesnih franjevaca fra Eugena Poljaka, fra Mira Modrića, fra Danijela Stipanovića i župnog vikara fra Tonija Šimunovića-Erpušine.

Čudotvornoj Gospi Sinjskoj u 9 sati su hodočastili vjernici iz Župe sv. Luke-Otok i filijalne zajednice Sv. Roka Udovičići. Brojni vjernici pješačili su od župne crkve preko Sinjskog polja do Sinja. Uz župljane na euharistijskom slavlju bila su brojna duhovna zvanja, redovnice i franjevci iz otočke župe: župnik fra Nikica Ajdučić, pastoralni pomoćnik u Župi Otok fra Duško Moro, fra Bože Norac-Kljajo, fra Ivan Norac-Kljajo, fra Frano Pupić-Bakrač, fra Duško Botica, fra Jakov Viro, fra Filip Milanović-Litre, fra Neven Pavlinušić, fra Frano Milanović-Litre, fra Ivica Erceg, fra Lukica Vojković, fra Toni Šimunović-Erpušina i bogoslov fra Ante Mioč.  Kao i svake godine Otočani i Udovičani obnovili su posvetu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj da budu uvijek vjerni Kristu po uzoru na njihove časne pretke.

Večernji program devetnice počeo je u 18.15 sati, pobožnošću krunice, pjevanjem Gospinih litanija i molitvom devetnice. U 19 sati euharistijskim slavljem je predsjedao fra Ante Vučković. U homiliji je naglasio važnost susreta sa živim Bogom koji se najčešće događa tijekom molitve. U trenucima kad se mi jadamo, a Bog nas sluša. Osim što sluša, Bog i govori, jasno i precizno, samo trebamo osluškivati, biti otvorena srca i dobit ćemo odgovore na sve što nas tišti. Susret s Bogom, naglašava fra Ante, traje relativno kratko, ali ostavlja cjeloživotnog traga na nama, način na koji živimo i mislimo.  Ta preobrazba u našim životima nije nešto što se može skrivati, a naše misli i osjećaji najlakše se vide na licu. Upravo zato je i Isusovo lice doživjelo preobraženje na brdu Tabor, počelo je sijati Božjom prisutnošću.

Proslava Velike Gospe u Sinju održava se pod geslom: „Gospe, čuvaj obitelji naše!“ Na Vigiliju Velikoj Gospi u 18 sati na Trgu doktora Franje Tuđmana u Sinju središnjim slavljem predsjedat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Na svetkovinu Velike Gospe nakon dvije godine slika Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji će krenuti ulicama grada. Središnjim slavljem u 11 sati predsjedat će prvi put splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša. Večernjom misom na svetkovinu Velike Gospe predsjedat će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Prijenos uživo euharistijskih slavlja iz Svetišta Gospe Sinjske tijekom devetnice, na Vigiliju i svetkovinu Velike Gospe prenosit će Laudato tv, facebook stranica i YouTube kanal Gospa Sinjska.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.