Na splitskim Škrapama svečano proslavljena sv. Marija Magdalena

U petak, 22. srpnja, u župi Gospe Fatimske na splitskim Škrapama svečanim misnim slavljem ispred kapele svete Mande proslavljena je svetkovina svete Marije Magdalene. Misu je predslavio župnik don Ante Žderić, a u koncelebraciji su bili don Ivan Zovko i don Toni Šinković.

U homiliji don Ante je prisutnim vjernicima govorio o važnosti poštivanja dostojanstva i svetosti žene. Na početku je, na primjeru Marije Magdalene, pokazao kako susret s Kristom koji ju zbog njezina grijeha ne osuđuje mijenja život. Ovo je tadašnjoj okolini bilo neprihvatljivo jer im je trebala Marija Magdalena iz vremena prije susreta s Kristom kako bi u nju trajno mogli upirati prstom te se tako osjećati boljima, pravednijima, čistima. Nadalje, i današnje društvo treba Marije Magdalene koje će osuđivati i kamenovati, ali na jedan moderniji i suptilniji način. Danas su žene kamenovane "riječima, iskorištavanjem, davanjem otkaza, ucjenjivanjem, uništavanjem radnih mjesta na kojima rade, njihovom objektivizacijom i seksualizacijom kroz razne reklame." Na kraju homilije don Ante ističe kako je u svakoj zlostavljanoj ženi Krist i kako je ova svetkovina pravi trenutak i povod da se govori o dostojanstvu i svetosti žene. "Ustrajte uvijek u tome da u životu čuvate dostojanstvo žene radnice, supruge, majke, kćeri, bake, sestre. Ako nam one neće biti svetinja, onda neće ništa", poručuje don Ante te zaključuje da će današnje društvo iskoristiti žene koje se trebaju čuvati, a muškarci trebaju biti, umjesto onih koji kamenuju žene, čuvari njihova dostojanstva, života i svetosti.

Na kraju svete mise don Ante je zahvalio svima koji su došli, a posebno obiteljima koje brinu za okoliš crkvice sv. Mande koja je najstariji objekt u tome dijelu grada. Potom je ukratko predstavio povijest crkvice, ali i progovorio o želji da se u budućim godina organizira fjera sv. Mande na kojoj će se župljani moći, ako Bog da, zajednički podružiti i proveseliti. Osim župljana koji su sudjelovali u čitanju liturgijskih tekstova, slavlje je pjesmom obogatio zbor župe Gospe Fatimske na čelu sa sestrom Pavlom Negovec.