U Mliništu proslavljena župna svetkovina Srca Isusova i Marijina

Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju 26. lipnja u Mliništu, svečanom misom i procesijom kroz mjesto.

U zajedništvu s brojnim vjernicima, misu je predslavio povjerenik za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Bjeliš, a suslavio je župnik don Mladen Margeta.

Vrijednost svoga života ćemo tek vidjeti o sudu svoga života, u predvečerje, kako kaže sv. Ivan od Križa – tada ćeš biti pitan o ljubavi! Za mnogo toga trčimo i težimo u životu, a kada dođe kraj, onda se sve istopi kao snijeg na suncu a ostaje samo jedna vrijednost – ono što smo dali u životu, rekao je uvodu homilije vlč. Bjeliš, pojasnivši koliko Bog neizmjerno voli čovjeka.

Bog je uistinu otvorio svoje Srce, a to znači predao se u potpunosti iz ljubavi, jer nije htio našu propast, nije želio naš očaj i besmisao, nego je želio naše spasenje i zajedništvo s njime. Tu je Bog dao nešto najvrijednije što je imao – svoga Sina. Prisjetio se i riječi Svetog Ivana Marije Vianneya: „Kada bi čovjek shvatio koliko ga Bog ljubi, umro bi, ali ne od straha, nego od sreće i radosti!“

Ovaj svijet se gradi srcem. Da je Bog išao logikom, mi spasenje ne bismo nikako zaslužili, ali išao je Srcem. Vrijeme prošlo nemamo, buduće će doći, jedino koje imamo je sad, sada donesi odluku, sada odluči popraviti odnose koje si poremetio; sada odluči napraviti zaokret u hodu životnoga puta zajedno s Gospodinom, sada odluči svoje srce otvoriti i predati Njemu. Bog je onaj koji neizmjerno čeka i ljubi čovjeka, i nikad mu ne okreće leđa, to je izraz te Božje ljubavi. Na nama je samo odgovoriti, na nama je samo prihvatiti, na nama je samo graditi“, naglasio je propovjednik.

Dopustimo da gradimo život, dopustimo da izgrađujemo i obitelj i naše mjesto i naše društvo s Njime, jer ako ga gradimo s Njime, imamo budućnost i učinit ćemo ga sigurno boljim. Ako poremetimo odnose, jer svatko vuče na svoju stranu, često ne izgradimo bolje društvo, nego društvo nesloge i razdora – upozorio je – pojasnivši da ako Bog nama može oprostiti, onda možemo i mi oprostiti jedni drugima, jer jedinu stvar, na koju nas je Isus pozvao da se učimo od njega je „učite se od mene, jer sam ponizna i blaga srca“.

Poniznost je vidjeti istinu o sebi i prihvatiti sebe kao grešnika, a blagost je vidjeti istinu o drugome i prihvatiti drugoga kao Krista. Ovaj svijet ne ide bez zajedništva. Sebičnost je ono što razara, zajedništvo se jedino može graditi u poniznosti i ljubavi, nikako drugačije. Zato draga braćo i sestre, neka nam blagdan Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina bude putokaz u nadu boljeg življenja, jer ako Bog u otvorenosti svoga Srca predaje potpuno sama sebe nama, zašto mi svoje zatvaramo, prije svega prema njemu, onda i prema bližnjemu svomu. Otvorimo ga, da bismo i mi u predanosti te ljubavi mogli obogaćivati druge, ne samo sobom, nego i s Bogom, preko kojega će se Bog darovati drugomu. Daj da budemo to sredstvo spasenja i samih sebe i drugih na ovome svijetu – zamolio je Gospodina vlč. Bjeliš.

Župnik Margeta predslavio je misu i u petak 24. lipnja, na samu svetkovinu Presvetog Srca Isusova.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.