Misa zadušnica za Lipanjske žrtve u Vrgorcu

Sveta misa zadušnica za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u  srijedu 15. lipnja 2022. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je župnik fra Josip Repeša. 

Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg sa gradskim vijećnicima.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine i potom nadodao potrebu u misnoj žrtvi sjetiti se i svih ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme II. svjetskog rata u Vrgoračkom kraju. 

U homiliji fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

Propovjednik je istaknuo jedan od razloga tragične pogibije nije nužno bio uvjetovan nacionalnim ili političkim razlozima, nego je plod narušenih međuljudskih odnosa zbog kojih se u smjeru osvete stvarao popis koji je potom tragično realiziran u mučkom ubojstvu 33 žitelja župe i grada Vrgorca. Takve se podjele, nažalost, osjećaju i danas i prijete da se ponovo realiziraju u novim tragičnim događajima. Misna žrtva nikako ne smije biti usmjerena tim pogrešnim smjerom. Krist sa križa pomiruje zavađene strane nudeći Mir i dobro svakom čovjeku. Vjernici, koji slave svetu misu, prinoseći molitvu i žrtvu za sve svoje pokojne nikako ne smiju biti uključeni u nove opasne podjele koje uništavaju ljudsko biće. Ubojstvo bilo koga, prijatelja ili neprijatelja svejedno je zločin ako se radi iz osvetničkih razloga. Stoga moleći za mir među mrtvima ostvarimo mir među živima, sada i uvijeke. 

Poslije mise svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen ploča, pred kojom su predstavnici grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojem su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.