Proslavljen sv. Martin u Vranjicu

Po dugogodišnjoj tradiciji, u Vranjicu je u četvrtak 11. studenoga obilježen zaštitnik Župe sv. Martin svečanim euharistijskim slavljima. Svečanoj jutarnjoj misi prethodila je molitva pred spomen-obilježjem vranjičkih župnika i mučenika don Radovana Jerkovića i don Ante Braškića. Misu je predvodio upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić u koncelebraciji sa župnikom Župe sv. Martina u Vranjicu don Ivanom Matkovićem.

U propovijedi je don Ante govorio o sv. Martinu. „Dobrotom prema bližnjima i promicanju kršćanskih istina i ideala trebao bi nam biti svjetionik na putu vjere i življenja kršćanskih kreposti. Njegov život bio je prožet Isusovim riječima: 'Ovo je zapovijed moja: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.' Ima osoba u povijesti Crkve i svijeta koje su kao zvijezde koje nikada ne zalaze, što je veći odmak od njihova života njihova zvijezda je jasnija i sjajnija“, kazao je don Ante Čotić.

Podsjetio je da se Martin rodio kao sin rimskog vojnog tribuna u provinciji Panoniji 316. godine, a umro je 397. godine u Francuskoj. Kao dječak je naginjao duhovnosti i oduševio pustinjačkim životom. Hagiografi pišu da je bio najomiljeniji europski svetac, zaštitnik nevoljnika a strah i trepet nasilnika. Štovanje sv. Martina razvilo se u 5. stoljeću, a njegov grob u Francuskoj odredište je brojnih hodočasnika. „Bio je branitelj slabih i nepravedno zatočenih. Borio se za povrat otete imovine i povrat prognanih. Svi ga prikazuju kao konjanika s mačem koji odsijeca dio svoga plašta ili kao biskupa s knjigom i biskupskim štapom“, kazao je predvoditelj slavlja.

U nastavku propovijedi govorio je o tome zašto se vinske priče vežu uz sv. Martina („novo se vino pije na blagdan sv. Martina“) te zašto neki te obrede nazivaju krštenje vina ili mošta? Naglasio je da se Martinova smrt našla u kalendaru kad vinski procesi dolaze u završnu fazu. Dogodila se zamjena Dionizijskog kulta i kršćanskih riječi, tako da čovjek više ne razlikuje stvarni obred od parodije. Sv. Martin iznikao je iz poganskoga svijeta, obraćenik je iz poganstva, borac protiv poganskih zabluda i navjestitelj Isusa Krista. To povezivanje sv. Martina s vinskim pričama don Ante je nazvao igrama „takozvanih čuvara tradicije i hrvatske baštine“. Žalosno je, nastavio je, što spominjući sv. Martina brojni vjernici nemaju pred sobom biskupa koji ruši idole politeističkog svijeta i koji se pred ovozemaljskim moćnicima zauzima za pravdu i pravičnost, već izgovaraju riječi: vino, mošt, mast.

Fotogalerija: Jakov Teklić

„Sv. Martin bio je čovjek vjere, povezan s Bogom kroz molitvu, post i pokoru. Iz svake njegove geste izbijala je poniznost, malenost pred Bogom. Htio je sve ljude približiti Božjoj ljubavi, koja se očitovala u Kristovu križu“, kazao je don Ante dodavši da je Kristova ljubav jedina „snaga koja može preobraziti naše srce. Ta nas ljubav čini sposobnima ljubiti i svoje neprijatelje, opraštati i onima koji su nas povrijedili.“

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale uputio je župnik Matković. Proslavi su, između ostalih, nazočili: solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević i ravnatelj vranjičke škole prof. Juraj Balojević. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao muški župni zbor pod vodstvom prof. Mirka Jankovića uz orguljašku pratnju s. Arsenije.

Večernju misu predvodio je don Ante Matešan, župnik Župe Solinskih mučenika. Vranjičani su se za proslavu svoga zaštitnika pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio župnik don Ivan Matković. Proslava je upriličena sukladno odredbama i preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera te Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi ...
Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu ...
U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske ...
Don Anđelko Kaćunko predslavio je središnju misu na blagdan Gospe Snježne u Vidu kod Metkovića u petak 5. kolovoza u ...
Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan ...
U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana ...
Svetkovina Našašća relikvija sv. Stjepana, ujedno Dan grada, proslavljena je u srijedu 3. kolovoza u Opuzenu.
Blagdan prvog hrvatskog blaženika bl. Augustina Kažotića svečano je proslavljen u srijedu 3. kolovoza procesijom ...