Blagdan Gospe od Ružarija u trogirskom dominikanskom samostanu i Nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića

Blagdan Gospe od Ružarija obilježen je procesijom i misnim slavljima u trogirskom dominikanskom samostanu i Nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića. Uoči misnog slavlja, kojeg je predvodio starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić, OP, održana je procesija Gospinim kipom ulicama grada, a tradicionalno su ga nosili članovi Udruge Gospe od Karmela.

U propovijedi je fr. Petar naglasio važnost molitve krunice prisjetivši se riječi svog devetesetšestogodišnjeg subrata, patera Drage Kolimbatovića. Upitao sam patera Dragu jednom davno kako se on priprema za tako nadahnute propovijedi, a on mi je odgovorio: „Propovijed ti ne može biti bolja nego kad prije izmoliš ružarij. Rekao mi je, nemoj moliti samo prije propovijedi nego i tijekom dana, kada šetaš, kada sjediš, kada voziš i vidjet ćeš. To ti je recept! Kada me vjernici pitaju što moliti, kažem im da prvenstveno mole krunicu, presveti ružarij. Ona je sažeto Evanđelje koju jednako mogu razumjeti i nepismeni i pismeni, u njemu je snaga.

Molitva krunice je molitva ustrajnih i onih koji hoće da im u obitelj dođe blagoslov. Krunica se nekada stalno molila u obiteljima, bilo je više sklada i poštovanja, ali ništa nije drugačije ni danas ako se moli krunica. Započni i vidjet ćeš, tu se događa velika promjena i velika pobjeda. Krunica i Gospine litanije nam omekšavaju srce, snaže nam vjeru, povezuju nas u ljubavi, možemo oprostiti, dolazi nam mir, Đavao bježi, boji se Gospe. Gospa u Fatimi je obećala, tko bude molio krunicu u najteže vrijeme što dolazi, nečemu nauditi oganj pakleni. Sve pobjede su se dogodile intervencijom Gospe i molitvama krunice, koja je najjednostavnija i najjača molitva, naglasio je fr. Petar nadahnutu homiliju.

Na kraju misnog slavlja zahvale je uputio Zboru blaženog Augustina Kažotića koji ga je uzveličao pjesmom te svima koji su sudjelovali u svečanosti. Uslijedila je molitva krunice i litanije te u dvanaest sati Molbenica Kraljici svete krunice.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.