Proslava Rođenja sv. Ivana Krstitelja na splitskom Trsteniku

Župa sv. Ivana Krstitelja sa splitskog Trstenika svečano je proslavila svetkovinu Rođenja svoga nebeskog zaštitnika u četvrtak 24. lipnja. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodio je don Marko Trogrlić. U koncelebraciji je bio župnik don Ivan Simunić.

„Crkva danas slavi rođendan sv. Ivan Krstitelja Gospodinova Preteče – koji je, uz Gospu čiji rođendan slavimo 8. rujna, jedini svetac komu slavimo i dan rođenja na zemlji i dan rođenja za nebo. Očito je da je riječ o velikom čovjeku, velikom Božjem čovjeku; velikom zato što je Božji. Toliko velikom da će Isus kazati da je najveći od žene rođeni: čovjek odjeven u ruho od devine dlake, sa štapom u rukama u obliku križa i s Jaganjcem Božjim na kojeg će ukazati“, rekao je don Marko u uvodnom dijelu homilije.

„Evanđeoski ulomak kojeg smo čuli je pravi himan Božjoj vjernosti i Božjem spasonosnom djelovanju: djelovanju punom samilosti i milosrđa prema čovjeku i čovječanstvu“, kazao je don Marko, nastavljajući: „Njegov ime je shvaćeno kao znak i navještaj milosnog doba za Izrael, za Božji narod. Tako djeluje Bog; moćno, svemoćno, na nama ljudima zapanjujući, neshvatljiv način, na malenima, neuglednima, ljudskim očima nemoćnima – ali snažno i puno poruke, poruke koja progovora kroz usta nazočnih: 'Što li će biti od ovoga djeteta?'. Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime. Ivan Krstitelj je plod Božjeg odabranja, ali on je i odgovor na to Božje odabranje; odgovor, potpuni i autentični, i potpuno otvoreni i raspoloživi odgovor Božjem pozivu i njegovu spasonosnom djelovanju“.

Don Marko je poručio i da je Ivan više od proroka jer je preteča Gospodinov, dodavši: „Ivan je glas koji viče u pustinji i poziva 'pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze'. Ivan naviješta konačni Božji sud svijetu i tom istom svijetu pokazuje Spasitelja, pozivajući na obraćenja života. Ivan je svjedok Isusov 'Ja vas krstim vodom, ali dolazi onaj koji je veći od mene i krstit će vas Duhom Svetim'. Ivan je prorok koji svoju vjernost Božjem pozivu potvrdio svojom krvlju; vjeran i hrabar do kraja ali istodobno t oliko ponizan da je odlučno poručivao: 'Nisam ja Krist, nego onaj koji je poslan pripraviti mu put. On treba da raste, a ja da se umanjujem'“.

„Njegova nas današnja svetkovina poziva da sve jače spoznajemo da smo i mi, svatko od nas, plod Božjeg odabranja, Božje misli za svakoga od nas, Božje ljubavi koja nas je odvijeka ljubila i htjela da jesmo, da budemo. Njegova nas svetkovina poziva da sebi sve jače posvijestimo da svatko od nas ima svoj poziv i da nam u izvršavanju toga poziva Bog daje svu onu potrebnu snagu da se taj poziv i izvrši. Njegova nas svetkovina poziva da svoj život u potpunosti orijentiramo prema Kristu i da ga vodimo primajući u svoj život Krista i živeći s njime i iz njega, koji je svjetlo, Riječ, Snaga, zaručnik. Svatko od nas kršćana pozvan je u prvom redu svojim životom ukazivati na Krista Jaganjca Božjega koji oduzima grijehe svijeta i na njegovo Evanđelje. Neka nam u tomu svojim zagovorom pomogne sveti Ivan Krstitelj da doista ovim svijetom kročimo njegovim stazama kao autentični navjestitelji i svjedoci Isusa Krista, Jaganjca Božjega, jedinoga Spasitelja svijeta“, zaključio je.

Na kraju mise župnik don Ivan Simunić je zahvalio propovjednicima trodnevnice i svetkovine, najavivši u kolovozu proslavu 30 godišnjice Župe.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju se predvodili don Marko Trogrlić, don Hrvoje Relja i mons. Jure Vrdoljak. Na samu svetkovinu služeno je pet sv. misa. Na sv. misama pjevanje je predvodio župni zbor sa č. s. Karmelom, a za orguljama je bila Kristina Savarin te mali zbor s prof. Ivanom Lozančić, uz sviranje Ivana Ćalušića. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.