Split: U crkvi sv. Frane na Obali proslavljen blagdan sv. Ante

Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali u nedjelju 13. lipnja. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković te don Nikola Šakić. Pjevao je samostanski zbor sv. Frane.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst, nadbiskup Barišić je kazao da je Krist poslao svoje učenike u ovaj svijet kako bi u njemu bili znak novosti. „Krist je Očev apostol, izvorni poslanik, koji obećava učenicima svoju prisutnost. On je Onaj koji je poslao i sv. Antuna, a danas šalje nas“, dodao je.

Istaknuo je i da je Krist učenicima povjerio zadaću istjerivanja zloduha, poručivši da je zlo u svijetu prisutno od prvog čovjeka – Adama. „U našoj stvarnosti postoje brojni otrovi s kojima se susrećemo. Suvremeni mentalitet, nažalost, puno puta nije usklađen s Gospodinovim naumom za ovaj svijet. Zloduh u ovom svijetu želi izbrisati razliku između dobra i zla. Želi od nas učiniti ljude koji će biti usmjereni samo na sebe. Zlu i mentalitetu samodostatnosti se možemo suprotstaviti ulaskom u dinamiku Duha Svetoga čija nam je ljubav darovana po sakramentima. To je ono što Krist očekuje od svojih učenika“, nastavio je Nadbiskup.

Naglasivši kako je Krist rekao da će Njegovi učenici govoriti novim jezicima, mons. Barišić je kroz sliku obitelji pojasnio da je najvažniji jezik – jezik ljubavi. „Obitelj je zajednica u kojoj često dolazi do nerazumijevanja. Roditelji ne razumiju djecu, djeca ne razumiju roditelje. Na tim nerazumijevanjima zloduh gradi svađe i podjele. On je diabolos, onaj koji razdvaja. Ne smijemo dopustiti da nas otrov zmije uništava i dovede do podjela. Trebamo se naučiti suočiti s problemima i poteškoćama. Trebamo slušati jedni druge te prihvaćati nedostatke naših bližnjih. Opraštajući bližnjima postajemo ljudi duhovskog jezika – jezika ljubavi. To je jezik koji u sebi sadrži darove Duha Svetoga i koji nas osposobljava za pobjedu nad otrovima ovoga svijeta“, istaknuo je.

Govoreći o životu sv. Ante, mons. Barišić je rekao da je on u svoj život ugrađivao duhovski jezik te da je zbog toga postao veliki propovjednik i misionar. „Pričajući duhovski jezik sv. Ante je postao evangelizator i Kristova novost u ovom svijetu. Mudrost Božja mu je bila na prvom mjestu. Nije ga zanimala slava ili čast ovoga svijeta. Suprotstavljao se zlodusima u svijetu ističući važnost djela. Od njega možemo naučiti kako su riječi dijagnoza, ali su djela lijek. Lijepe riječi bez djela koja ih prate ne znače ništa. Živeći kršćanstvo ispunjeno djelima ljubavi mi postajemo lijek svojoj sredini. Tako ćemo poput svetog Ante biti autentični kršćani koji će svojim djelima obraćati pogane suvremenog svijeta. Krist zove svakoga od nas i očekuje da Mu, bez obzira na vlastita ograničenja, odgovorimo. Neka nas u tome ohrabri primjer sv. Ante“, zaključio je.

Na kraju mise fra Martin je zahvalio nadbiskupu Barišiću na poticajnim i očinskim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župnog blagdana.

Župa se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom, a na sam blagdan slavljeno je devet misa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.