Iz Vukovara povijest, iz povijesti svijest

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u crkvi sv. Andrije na splitskom Sućidru, tradicionalno je slavljena misa za žrtve spomenutih gradova, kao i za sve žrtve Domovinskog rata.

Ispred oltara postavljen je stolić na kojem je bilo 7 bijelih križeva, s ružama. Ispred križeva je postavljeno crveno trepereće svjetlo. Bijeli križevi podsjećaju nas na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Na početku misnog slavlja župnik don Ivan Čotić podsjetio je nazočne da su na misi kako bi iskazali počast i zahvalnost našim braniteljima herojima prolivene krvi i darovanog života za našu slobodu.

Župnik Čotić je u homiliji naglasio: „Vukovar bio zadnji hrvatski mostobran koji je svojom opstojnošću osigurao Hrvatskoj presudne dane u kojima se Hrvatska trebala pripremiti da bi 'stala na svoje noge' i kako bi mogla konačno uzvratiti, punom snagom. Hrvatska se branila u Vukovaru. Na Vuki i Dunavu. Na Sajmištu. Na Trpinjskoj cesti. Na Mitnici. U vukovarskoj bolnici.“ Potom je dodao: „Vukovar nikada nije pao. Vukovar nikada nije bio poražen. Vukovar je iskrvario na Hrvatskom križu, kako mi to vjernici vrlo dobro znamo da poslije muke i smrti dolazi slava uskrsnuća.“ Spomenuo je i dobro znanu brojku od sedam milijuna projektila bačenih na grad. Za vrijeme opsade Vukovara poginulo je 2.500 vojnika, 1.000 civila. Od toga 86 djece, 54 mlađe od 10 godina. 858 djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja. 7.000 osoba je završilo u logorima po Srbiji. Istaknuo je don Ivan kako danas ne smijemo zaboraviti Škabrnju, gdje su samo na današnji dan, prije 29 godina, ubijena 63 Hrvata, od koji 15 branitelja i 48 civila. Zaboravu nam se ne smiju oteti ni Gospić, Pakrac, Dubrovnik. I to ne samo danas, ne smijemo ih zaboraviti ni sutra, ni preksutra, nikada.

Svoju je propovijed završio riječima: „Kako je veliki hrvatski povjesničar i arheolog don Frane Bulić rekao: 'Iz kamena povijest, iz povijest svijest', dopustite mi braćo i sestre, u kontekstu novije hrvatske povijesti da i ja kažem: Iz Vukovara povijest, iz povijesti svijest. I na koncu želim poručiti: ljubav koja se zaboravlja i nije ljubav. Vukovar, ostala mjesta i gradovi u kojima se krvarilo iz ljubavi i za ljubav ostaju trajna naša uspomena i naš znamen. Tako neka bude, amen!“ Ove godine, zbog epidemioloških mjera, nakon mise, vjernici nisu išli u Vukovarsku ulicu grupno paliti svijeće.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.