Trilj: Misnim slavljem proslavljen blagdan svetoga Mihovila Arkanđela

Svečanom svetom misom, koju je predvodio prvi novozaređeni biskup iz cetinskog kraja msgr. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, u Trilju je danas održana završna proslava blagdana svetoga Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada. Za razliku od prošlih godina, zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo procesije ulicama Trilja. Misno slavlje služeno je u crkvenom dvorištu. Uz nadbiskupa Jozića misnom slavlju koncelebrirali su župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo i dvadesetak svećenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Do vanjskog oltar predvoditelj misnog slavlja došao je iz svoje rodne kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini triljske crkve. U svojim odorama i u špaliru nadbiskupa su dočekale Triljske mažoretkinje.

Tijekom ovog svečanog dolaska svirala je i Limena glazba ‘Svetog Mihovila’ Trilj. U svom pozdravnom obraćanju župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas istaknuo je ovo veliki trenutak za Trilj, cetinski kraj i za Hrvatsku, jer i cetinski kraj ima nadbiskupa. Između ostalog, don Ljubas je govoreći o mons. Anti Joziću kazao: ‘Njegovo ime bit će uprisutnjeno u ovu župsku zajednicu velikim slovima, kao što smo stavili njegov biskupski grb u crkvu. Neka svatko tko prođe vrata ove crkve bude svjestan i da vidi da ova Župa ima nadbiskupa’, kazao je don Stipe Ljubas.

Na početku svoje propovijedi mons. Ante Jozić zahvalio je puku Trilja i cijelog cetinskoga kraja što je u, za njega teškim trenucima, bio u molitvama za njegovo ozdravljenje nakon teške prometne nesreće. ‘Drago mi je da nakon biskupskog ređenja mogu predvoditi ovo misno slavlje u crkvi u kojoj sam kršten, primio svetu pričest i krizmu. Prikazujem ovo misno slavlje na sve vas ovdje nazočne, vaše obitelji, prijatelje, bliske osobe i zajedno slavimo i molimo se uz nebeskih zaštitnika Svetih Anđela i Arkanđela da nas štite i čuvaju na našem životnom putu’, istaknuo je nadbiskup Jozić.

Na kraju svoje propovijedi dotaknuo se i poteškoća koje prate Hrvatsku i cetinski kraj: ‘Draga braćo i sestre, živimo u teškim kriznim vremenima u kojima kao narod polagano izumiremo. Sve se manje djece rađa u Hrvatskoj, a ista je slika i u našem cetinskom kraju gdje se u posljednjih 30 godina stanovništvo gotovo prepolovilo. Sve je manje obiteljskih ognjišta. Mladi su prisiljeni iseljavati, tražeći unosnije poslove i veću sigurnost. Zato se danas pitamo gdje su nam sveti anđeli, posebno Arkanđel Mihael, da nas štite i brane, da nam otvore oči i da nam pomognu u našim životnim poteškoćama’, kazao je u propovijedi mons. Ante Jozić.

U svečanom misnom slavlju, uz mnoštvo vjernika s triljskog i cijelog cetinskog područja sudjelovale su osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života, među kojima su bili izaslanik splitsko-dalmatinskog župana, pročelnik Damir Gabrić, čelništvo Grada Trilja na čelu sa i gradonačelnikom Ivanom Šipićem, dogradonačelnikom Ivanom Bugarinom i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Živaljić, predstavnici Hrvatske policije koja danas slavi svoj dan, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova – Kristina Križanac, Dinko Bošnjak i Dušan Đula, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, časne sestre i drugi.

Na kraju misnog slavlja zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji misnog slavlja uputio je dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas. Posebnu zahvalu uputio je predvoditelju misnog slavlja.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić u ime Triljanki i Triljana zahvalio je svima koji su došli na današnju svečanost u kojoj je misno slavlje. Ovom prigodom triljski gradonačelnik uz čestitke mons. Joziću uručio je poklone s motivima Trilja – kip Sv. Mihovila i umjetničku sliku triljskog mosta, da ih ponese u Bjelorusiju, kako bi i na taj način njegov kraj bio s njim u toj dalekoj zemlji.

‘Ponosno smo nadbiskupe naš, Triljaninu, Cetinjaninu, na ovo što imamo danas zajedno s vama. Strepili smo, drćali smo prinoseći Bogu molitve za vaše zdravlje, kako bi bili s vama’, kazao je u svom govoru triljski gradonačelnik.

Na misnom slavlju sudjelovali su prijatelji Trilja Bratovština B.D Marije iz Kaštel Novoga. Tijekom vjerskog programa pjevao je Župni zbor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na blagdan Gospe od Zdravlja u subotu 21. studenog, Župa Slivno - Vlaka proslavila je nebesku zaštitnicu. Slavljene su ...
Solinjani su i ove godine prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu, 21. studenog blagdan Gospe od Zdravlja obilježili ...
Metkovska Župa sv. Nikole biskupa proslavila je blagdan Gospe od zdravlja u subotu 21. studenoga ispred crkvice Gospe ...
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u crkvi sv. Andrije na splitskom Sućidru, ...
U srijedu 11. studenog 2020. obilježen je blagdan svetog Martina, zaštitnika župe sv. Martin u Vranjicu. Središnje ...
U Župi Gospe Sinjske u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 15. studenog 2020. proslavljen je sv. Nikola Tavelić ...
Ispred crkve Gospe Fatimske u subotu 14. studenoga, na blagdan sv. Nikole Tavelića koji se u Momićima slavi kao ...
U crkvi svetog Martina u Krvavcu u srijedu 11. studenog misno slavlje predslavio je župnik Župe Bagalović don Damir ...